Follow us

Ευγενείς τεκίλες

Το ξέρατε ότι η τεκίλα είναι ένα από τα τέσσερα αλκοόλ με ονομασίας προέλευσης – τα άλλα είναι το Scotch whiskey, το cognac και το armagnac. Κι εμείς για χρόνια την πίναμε σε σφηνάκι, με φλούδα πορτοκαλιού ή αλάτι… Βέβαια, υπάρχουν τεκίλες και τεκίλες. Ευτυχώς, η τάση της εποχής θέλει premium ποτά και δειλά δειλά όλο και περισσότερα προϊόντα ποιότητας ξεπροβάλλουν στις κάβες αλλά και στις προθήκες των μπαρ.

Ευγενείς τεκίλες

Για πολλούς, η τεκίλα δεν είναι τίποτε άλλο από το… υγρό πυρ της διασκέδασης. Ακόμα και γράφοντας για το θέμα, σκέφτομαι τα σφηνάκια που καταφτάνουν στο τραπέζι με το αλάτι και τις φέτες λεμόνι στο πλάι. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας ως το απόλυτο party drink, μας έρχεται στο νου κάθε φορά που αναφερόμαστε σε περασμένα γλέντια, ξενύχτια και, δυστυχώς (γιατί τίποτα σ αυτή τη ζωή δεν γίνεται αναίμακτα), ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας.

Η ιεροτελεστία με το αλάτι στο ένα χέρι και το λεμόνι στο άλλο αντανακλά λίγο Hollywood stuff, ενώ ο μύθος με το σκουλήκι μάλλον δεν ξεπερνά τα όρια ενός καλοστημένου διαφημιστικού τρικ. Αρχικά, μπήκε στην καθημερινότητά μας ως ποτό και πλέον ακόμα και οι ναυαρχίδες του μεξικάνικου στόλου τείνουν να γίνουν δημοφιλείς. Μπαίνοντας στον πειρασμό της πρόβλεψης, όσο περνά το σκηνικό του Bar Latino –με ό,τι αυτό συνεπάγεται–, το μέλλον της προδιαγράφεται ευοίωνο.

Κι αν το «μηχανοστάσιο» της τεκίλας είναι τα εκατομμύρια σφηνάκια που σερβίρονται στα μπαρ όλου του κόσμου, σιγά σιγά μας αποδεικνύει πως μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ακόμα κι αυτά της πιο εξεζητημένης κατηγορίας. Βέβαια, το διαβατήριο της τεκίλας όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα και την εξωστρέφεια είναι αδιαμφισβήτητα το «φαινόμενο» Μαργαρίτα. Ένα cocktail, μια μόδα που δεν λέει να παλιώσει, καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ δημοτικότητας (αν υπήρχαν αντίστοιχες μετρήσεις τύπου AGB, θα σιγουρευόμασταν ότι η πρώτη θέση τής ανήκει δικαιωματικά). Το κινηματογραφικό ποτό των παρανόμων, όμως, δείχνει πως εκτός από του λιμανιού είναι και του σαλονιού.

Το αξιοπρόσεκτο με την τεκίλα είναι πώς ένα τόσο διαδεδομένο και λαϊκό ποτό έχει μια ταξινόμηση (τόσο όσον αφορά την οριοθέτηση της περιοχής παραγωγής, όσο την επιλογή του συγκεκριμένου φυτού) που θα ζήλευαν και τα πιο «ακαδημαϊκά» ποτά. Και το απρόβλεπτο της όλης ιστορίας δεν σταματά εδώ. Ενώ το ποτό είναι συνώνυμο με ό,τι μας θυμίζει κραιπάλη, οι εκτάσεις με τα φυτά της μπλε αγαύης στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής είναι χαρακτηρισμένα ως τοπίο πολιτιστικής κληρονομιάς. Βέβαια, για να φτάσουμε στο σημείο να πίνουμε ανέμελα, έχει ήδη κάνει αυστηρή και νοικοκυρεμένη δουλειά το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο (Consejo Regulador de Tequila).

Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο κατηγορίες: η απλή τεκίλα και η τεκίλα από 100% αγαύη. Στην πρώτη περίπτωση, το ποσοστό της απόσταξης μπλε αγαύης είναι τουλάχιστον 51%, ενώ στη δεύτερη το τελικό προϊόν πρέπει να είναι απόσταγμα αποκλειστικά και μόνο από μπλε αγαύη.

Το όνομα του φυτού από το οποίο προέρχεται η τεκίλα είναι αγκάβε (agave) και παρά την όψη του, δεν είναι κάκτος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι βοτανολόγοι ακόμη και σήμερα διαφωνούν για το πού πρέπει να το κατατάξουν και η πιο κοινή απάντηση είναι ότι ανήκει στην οικογένεια των κρίνων (lily ή Liliaceae). Στο Μεξικό υπάρχουν περίπου 400 είδη αγκάβε, αλλά τυπικά μόνο ένα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τεκίλας. Το περίφημο Agave Τequilana ή πιο απλά μπλε αγαύη.

The tequila types

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε διαφορετικούς τύπους και κατηγορίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο:

Ευγενείς τεκίλες


Gold
Η κίτρινη, που έχει έναν πιο γλυκό, πιο απαλό χαρακτήρα που τον χρωστά στην προσθήκη καραμελοχρώματος. Ιδανική για cocktails.

Joven, Silver
Η λεγόμενη λευκή. Διαυγής και πιπεράτη, εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξη και συνήθως χαρακτηρίζεται από φρουτώδη, φρέσκα αρώματα.

Reposado
Οι τεκίλες που έχουν υποστεί παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 2 έως 11 μήνες. Η παλαίωση προσθέτει πολυπλοκότητα στη γεύση του συγκεκριμένου τύπου. Απολαύστε την καλύτερα μόνη της και, ακόμα καλύτερα, μόνος σας – ή τουλάχιστον μακριά τα κλαμπ των νησιών…

Anejo
Εδώ η παλαίωση ξεπερνά τον ένα χρόνο και το bouquet είναι πιο πολυδιάστατο. Νότες από αρώματα βανίλιας, καφέ και βότανα συνυπάρχουν αρμονικά με τα γευστικά χαρακτηριστικά της μπλε αγαύης.

Οι καλύτερες προτάσεις

El Jimador Blanco


Κλασικό δείγμα στην απλή κατηγορία, με ιδιαίτερους τόνους φρούτων και μπαχαρικών όπως πιπέρι και αχλάδι. Στο στόμα, το «τσίμπημα» που χαρακτηρίζει όλα τα ποτά της οικογενείας είναι αρκετά έντονο.

Herencia de plata

Ευδιάκριτη, διαυγέστατη, με «γήινο» bouquet αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον αρωματικό κύκλο της αγαύης. Το απόλυτο aperitif.

Don Julio Blanco


Η πιο πιπεράτη απ’ όλα τα δείγματα της γευστικής δοκιμής. Με πυκνό, πληθωρικό στιλ, ξεφεύγει από τα όρια της λευκής κατηγορίας.

Gran Patron Platinum


Η… Dom Perignon του Μεξικού! Σίγουρα όχι ιδανική για σφηνάκια. Ντελικάτη, αιθέρια, αν και λευκή, θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα και ως digestif.

Corralejo Reposado

Ένα βήμα παραπέρα στον κόσμο της απόλαυσης αλά μεξικάνα. Χωρίς να έχει απαγορευτική τιμή, συντηρεί τον τυπικό χαρακτήρα μιας λευκής τεκίλας, ενώ η ολιγόμηνη παραμονή της σε βαρέλι προσθέτει πολυπλοκότητα στα αρώματα, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Συντηρεί ένα γλυκό, πολύ γοητευτικό ύφος, που έχει να κάνει με το στιλ του συγκεκριμένου οίκου.

Jose Cuervo Anejo Reserva de la Familia


Δικαιωματικά αποτελεί κατηγορία από μόνη της λόγω της μακράς παραμονής της σε δρύινα βαρέλια. Αυτό μεταφράζεται σ πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα που –αρχικά– μόνο τεκίλα δεν θυμίζει. Κυρίαρχα είναι τα βοτανικά αρώματα, όπως και τα αρώματα μελιού, βανίλιας, μπαχαρικών.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.