Follow us

Η γαστρονομία της μπίρας

Το «παιχνίδι» του φαγητού με την μπίρα μπορεί να είναι μοναδικό όσο εκείνο ενός σουφλέ με μια μαύρη Craft Black lager, χαρούμενο όπως η μείξη μιας κόκκινης Craft Red Ale με μαστέλο Χίου, με flakes αμυγδάλου και σος καραμελωμένου σύκου, εφευρετικό όπως το ταίριασμα μιας καπνιστής Craft smoked Lager με ρολάκι από ψαρονέφρι τυλιχτό σε προσούτο με σος μουστάρδας. Η μπίρα έχει θέση σχεδόν σε κάθε δείπνο και σε κάθε περίσταση. Και η μικροζυθοποιία Craft έχει να προτείνει 6 διαφορετικές γεύσεις ποιοτικ

Η γαστρονομία της μπίρας

Φύγαμε απευθείας από το γραφείο. Μια παρέα με κέφια για φαγητό και καλή μπίρα. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν η Craft στην Αλεξάνδρας. Πάντα με εντυπωσίαζε αυτή η μπιραρία με το βιομηχανικό ντεκόρ και το πρωτοποριακό concept. Όταν πρωτάνοιξε το 1997 –πολύ μπροστά από την εποχή της– ήταν η μόνη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα, και πρότεινε στο κοινό κάτι διαφορετικό. Έδωσε προσωπικό χαρακτήρα στην μπίρα, ένα ποτό που μέχρι τότε όλοι το είχαμε μάθει σαν κάτι που παράγεται σε μαζική βιομηχανική βάση. Και άρχισε να φτιάχνει μπίρες με την ποιότητα και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Εδώ προτεραιότητα είχε πάντα η ποιότητα, το πλούσιο άρωμα, η φρεσκάδα, η ποικιλία και η γευστική πολυπλοκότητα της μπίρας.

Και πράγματι η μπίρα είχε αδικηθεί επί σειρά ετών στην Ελλάδα, χαρακτηρισμένη σαν το ποτό που συνοδεύει το σουβλάκι και πίνεται κατ’ αποκλειστικότητα το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, λαοί με μεγάλη οινική κουλτούρα όπως οι Γάλλοι και οι Βέλγοι, είχαν αξιολογήσει την παράδοση και κουλτούρα της μπίρας καλύτερα και είχαν ήδη δημιουργήσει την λεγόμενη cuisine a la biere. Αρκετοί σεφ στην Ευρώπη και την Αμερική δεν χρησιμοποιούσαν απλά την μπίρα στη μαγειρική τους με μεγάλη επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα στα πλαίσια της νέας μεγάλης τάσης για premium ποτά και ποιοτικότερα προϊόντα έκαναν την αναζήτηση λιγότερων γνωστών αλλά ποιοτικότερων και ειδικότερων brands, απαίτηση.
Από εκεί επηρεάστηκε και ο Παύλος Εμμανουηλίδης, δημιουργός και ιδιοκτήτης της Craft και από Ακαδημαϊκός –δίδασκε για χρόνια σε business schools του L.A. και του Milano– αποφάσισε να φτιάξει την Craft, βλέποντάς τη μακροπρόθεσμα, σαν μια στρατηγική επένδυση σε ένα ποτό που αγαπούσε και θεωρούσε ότι είχε μεγάλη προοπτική. Το concept ήταν να έρθει η μικρή παραγωγή της μπίρας στην πόλη και ταυτόχρονα η μπίρα να γίνει ένα προϊόν περιορισμένης ποιοτικής παραγωγής με ξεχωριστά standards. H μικρών διαστάσεων παραγωγή εστιάζει στην ποιότητα και επομένως προσφέρει μπίρες με προσωπικότητα, άρωμα και μπρίο. Και φυσικά με φρεσκάδα και ζηλευτή αγνότητα. Η παστερίωση είναι ελαφρά –τα προϊόντα έχουν διάρκεια ζωής μόλις έξι μηνών (η βιομηχανοποιημένες έχουν 12-18 μήνες) – και δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετες ουσίες (σταθεροποιητές αφρού, συντηρητικά κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στις μαζικές παραγωγές.

Τα πιάτα και οι μπίρες που δοκιμάσαμε

Φτάσαμε στην Craft νωρίς το βράδυ με χαλαρή διάθεση. Για άλλη μια φορά πήρα τον κατάλογο στα χέρια και δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Τότε ήρθε ιδέα σε όλους: να δοκιμάσουμε και τις έξι μπίρες της Craft, συνοδεύοντας την καθεμία με ένα πιάτο που ο κατάλογος πρότεινε ότι ταιριάζει.

Τα νόστιμα λουκανικάκια Νυρεμβέργης –τα λουκάνικα προέρχονται από μια μικρή οικοτεχνία έξω από το Μόναχο– με ματζουράνα ταίριαξαν εξαιρετικά με μια Craft Athens Lager. To μελωμένο και τρυφερό μπουτάκι πάπιας με σος λάιμ, μέλι και τζίντζερ έδεσε με μια αφιλτράριστη Craft Weiss, μια σταρόμπιρα βαυαρικού στιλ με φρουτώδες άρωμα. Η Craft Smoked Lager μια καπνιστή καστανή Lager ανέδειξε το ρολό ψαρονέφρι με τυρί Φιλαδέλφεια, τυλιχτό με προσούτο και σος μουστάρδα-θυμάρι. Ένα μαλακό και πεντανόστιμο κότσι που ψήνεται για πάνω από έξι ώρες στο φούρνο, που ταίριαζε ταμάμ με μια μουστάρδα μελιού αναδείχτηκε από την κλασική Pilsner της Craft. Λίγο πριν το τέλος, διαλέξαμε ένα σαγανάκι από Μαστέλο Χίου παναρισμένο με flakes αμυγδάλου, που συνοδευόταν από σος καραμελωμένου σύκου. Τα αρώματα και η ώριμη γεύση μιας κόκκινης ale, Craft Red Ale ολοκλήρωσαν το πιάτο. Η έκπληξη ήταν στο επιδόρπιο. Εδώ δεν θα τολμούσαμε αν δεν μας το πρότειναν οι ίδιοι. Σουφλέ σοκολάτα με Black Lager! Ένα υγρό σουφλέ που έδενε αρώματα καφέ και σοκολάτας με εκείνα της μπίρας. Προσοχή, μη ρίξετε κρέμα γάλακτος, γιατί χαλάει ο συνδυασμός!
Η εμπειρία ήταν απολαυστική, οι μπίρες που δοκιμάσαμε εξαιρετικές, ενώ οι συνδυασμοί αναδείκνυαν και την μπίρα και το ίδιο το πιάτο. Τι συνειδητοποιήσαμε; Η μπίρα δεν είναι ο φτωχός συγγενής του κρασιού, ούτε casual συνοδός πρόχειρων φαγητών. Μπορεί να έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι και εκτός αλλά και εντός του σπιτιού.

Η craft στο σπίτι

Η μεγάλη επανάσταση της μικροζυθοποιίας για μένα έγινε όταν η μπίρα Craft μπήκε στο supermarket. Όταν δηλαδή απέκτησε access στο σπίτι μας, στο καθημερινό μας τραπέζι. Όταν η μικρή αυτή παραγωγή που εστιάζει στην ποιότητα έγινε το καθημερινό συνοδευτικό του δείπνου μου και οι έξι διαφορετικές μπίρες που κλείνουν το μάτι, γα το ποια θα επιλέξω για το φαγητό μου κάθε φορά.

Μια Pilsner lager έχει την πικράδα να λειτουργήσει σαν απεριτίφ πριν από το δείπνο. Τα στρείδια ταιριάζουν με πικρές Stout, ενώ η Lager είναι εξαιρετική με ό,τι πιο απλό και νόστιμο έχει να προτείνει αυτό που λέμε «γρήγορο» και απλό φαγητό: πίτσα, σουβλάκια, πεϊνιρλί, τυρόπιτες και απλές σαλάτες. Θα ταιριάξει ωστόσο και με απλά, καθημερινά φαγητά, μαγειρευτά ή ψητά στο φούρνο, ελαφρά τηγανητά και μαγειρεμένα θαλασσινά. Η Pilsner με τη χαρακτηριστική πικράδα της είναι ιδανική την ώρα του aperitif, αλλά ταιριάζει τέλεια και με ένα ώριμο κασέρι, μια παλαιωμένη γραβιέρα. Η Weiss, φτιαγμένη από σιτάρι, είναι πλούσια, φρουτώδης, με την οξύτητά της να δημιουργεί γευστική ισορροπία σε πιάτα όπως χοιρινό κότσι ή μια πιατέλα αλλαντικών. Οι Ales ταιριάζουν με τυριά (ειδικά πάνε γάντι με τα γλυκά τυριά) και τραγανές σαλάτες. Τέλος, οι καπνιστές θέλουν σχάρα και οι μαύρες έντονα πιάτα (έντονες σάλτσες, κυνήγια) ή, για τους τολμηρούς, δένουν ακόμη και με σοκολατένια γλυκά.

Οι μπίρες εν συντομία


Craft pilsner
Η σαμπάνια της μπίρας. Ξανθιά κλασική Pilsner ντελικάτη, αναζωογονητική, με έντονη προσωπικότητα. Η γευστική πικράδα εξισορροπεί με τη γλυκύτητα της βύνης.

Craft red ale
Κόκκινη μπίρα με ολοκληρωμένη ώριμη γεύση και πλούσιο άρωμα ανθέων. Μακριά επίγευση σε πιπεράτους και καβουρδισμένους τόνους.

Craft athens lager
Γλυκόπιοτη ξανθιά Lager με πλούσιο σώμα. Ωραία έκφραση του συνδυασμού δροσιστικών φρούτων, ζύμης και λυκίσκου.

Craft weiss
Θολή αφιλτράριστη σταρόμπιρα, με φρουτώδες άρωμα. Η μαγιά από τη μοναστηριακή ζυθοποιία Weihenstephan τής δίνει άρωμα εξωτικών φρούτων. Κατεξοχήν μπίρα φαγητού.

Craft smoked lager
Καστανή lager με εξαιρετικά πυκνό και ισχυρό αφρό και πολύ ευχάριστο άρωμα καπνιστής βύνης. Μια lager ευκολόπιοτη και με έντονη γευστική προσωπικότητα.

Craft black lager
Μαύρη lager που επιλέχτηκε σαν την κορυφαία ελληνική και μια από τις καλύτερες σε παγκόσμια κατάταξη από το Σουηδό γευσιγνώστη Per Samuelsson. Aίσθηση καραμέλας και καφέ. Ιδιαίτερα πυκνός αφρός.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.