Follow us

Οι κουλτούρες της μπύρας

Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία. Ο Gambrinus, θεός της μπύρας, και πως τον λατρεύουν οι πιστοί του, στις πιο ζυθο-λατρικές χώρες της Ευρώπης

Οι κουλτούρες της μπύρας

Ο Ρόμπερ Βάντερμανς μένει σε μια συνοικία των Βρυξελών. Γεμάτος, όπως λέμε, φέρει στο ροδαλό του πρόσωπο ένα κοκκινωπό, παχύ μουστάκι. Μετά τη δουλειά, του αρέσει να συναντιέται με τους φίλους του για να μοιραστούν ένα-δύο μπουκάλια lambίc στο καπηλειό της γειτονιάς. Τελευταίο μέρος στον κόσμο, όπου παρα¬σκευάζεται αυτή η ξινούτσικη μπύρα αυθόρμητης και συνεχούς ζύμωσης, από τον Οκτώβρη ως το Μάη. Ίσως, τις καλές μέρες, να συνοδεύει με μια gucuzc μια μερίδα μύδια μαρινιέρ, μαγειρεμένα με την ίδια την μπύρα. Πάντως, κάποια Σαββατοκύριακα, θα κατέβει στο κέντρο, προς την Πλας ντε λα Μπουρς, στα παραδοσιακά καφενεία, όπου θα φάει μερικές «ταρτίν» (φέτα ψωμιού με ότι μπορείτε να φανταστείτε επάνω - το βελγικό σάντουιτς), πίνοντας την μπύρα που διαλέγει στο φαντεζί της ποτήρι και, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλά περίεργα ποτήρια στο Βέλγιο. Οι επιλογές είναι πολλές: από δυνατή Mort Subite (Ξαφνικός Θάνατος), Bellevue (80% των πωλήσεων στο Βέλγιο), μέχρι αυθεντικές, μοναστηριακές trappiste εκτός και αν, λόγω απογεύματος, διαλέξει μια κερασένια Κrick. Οι Βέλγοι έχουν τόσες πολλές ξεχωριστές μπύρες, που τις διαλέγουν, όπως οι Γάλλοι διαλέγουν το κρασί. Η μυθολογία της μπύρας θέλει τη γυναίκα στο κέντρο της: Όσιρης και Ίσιδα, στην Αίγυπτο, Βαλκυρίες του Βορρά και η θεά Ραν. Μια μυθολογία δεμένη με τα μυστήρια της γονιμότητας. Γυναίκες ήταν και οι πρώτοι ζυθοποιοί και «κάπελες» των βρετανικών νήσων.

O Τζον Σμιθ περιμένει τις διακοπές. Φέτος, ίσως γυρίσει στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου η μπύρα δεν είναι τόσο καλή όσο στην παμπ του «Κόκκινου Λιονταριού», όπου κάθεται, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι «μάιλντ έιλ» (κόκκινη), αλλά θα γεμίσει τις μπαταρίες του με ήλιο και ξεγνοιασιά. Εν τω μεταξύ, στις ελεύθερες ώρες του παίζει βελάκια, στοιχηματίζοντας πίντες μπύρας (περίπου 1/2 λίτρο) και θυμάται τον παλιό καιρό, όταν η κάθε παμπ μάζευε τους ανθρώπους μιας φάρας, μιας περιοχής, και οι γυναίκες δεν καθόντου¬σαν στην μπάρα. Τα πράγματα άλλαξαν και πια δεν αναγνωρίζεις την καταγωγή του διπλανού σου από την bitter που πίνει. Επιπλέον, ο πόλεμος των ζυθοποιών μετέτρεψε τις παμπ σε απλά πρατήριά τους. Η νοσταλγία, όμως, της εποχής που κάθε χωριό είχε τις δικές του μπύρες, έκανε τους καταναλωτές να αντιδράσουν. Αποτέλεσμα της αντίδρασης είναι οι real ale (πραγματικές μπύρες), ζυμωμένες ως το τέλος μέσα στο βαρέλι, μη παστεριωμένες, σαν την Camra ή την Thomas Hardy. Ο εκσυγχρονισμός έφερε, πάντως, και ένα καλό: διευρύνθηκε ο γαστρονομικός ορίζοντας των παμπ. Παλιότερα, και ακόμη και σήμερα, στις παμπ της εργατικής τάξης έβρισκες μόνο σκοτσέζικα αυγά (σκληρά αυγά, παναρισμένα) ή μια-δυο αλμυρές τάρτες (kidney pie - τάρτα νεφρών, λόγου χάριν). Τώρα, οι ορίζοντες της γεύσης ανοίγονται στον κόσμο, οι παμπ δέχονται οικογένειες με παιδιά και ο παραδοσιακός ξύλινος διάκοσμος, με την μπάρα και λίγα τραπεζάκια, αποκτάει πιο ντιζάιν μορφές. Τώρα, όμως, που το καλοσκέφτεται, ο Τζον, δεν είναι άσχημα που οι σημερινές παμπ έχουν γίνει καθολικά meeting places. Βλέπεις διαρκώς καινούργιες φάτσες και όλες οι τάξεις μπλέκονται με φοβερή ζωντάνια. Αν κάποιο «ψώνιο» της καλής κοινωνίας βυθίσει θερμαντική αντίσταση (!) στο ποτήρι του, με το φόβο μήπως και πέσει η θερμοκρασία της μπύρας... ε, αλίμονο αν έλειπε το γέλιο από τη ζωή. Κάποιες συνήθειες διασώθηκαν: οι άντρες πίνουν κυρίως bitter ale και τα Χριστούγεννα βγαίνει η Κρίσμας έιλ, τελευταία επιζώσα των έιλ για κάθε γιορτή (bride ale - του γάμου, midsummer ale - του θερισμού, cuckoos ale - της άνοιξης, του κούκου). Οι γυναίκες δημιούργησαν, οι καλόγεροι διέδωσαν και εξέλιξαν, η τεχνολογία έφερε τα πάνω κάτω: τη χαμηλή ζύμωση (χαμηλή, διότι οι ζύμες «δουλεύουν» σε χαμηλές θερμοκρασίες) αντί της υψηλής ζύμωσης (όπου οι ζύμες «δουλεύουν» σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες -15 έως 25).

Οι κουλτούρες της μπύρας

O Χανς Μίλερ μένει στο Ντόρμουντ, άρα είναι πιστός στις «ντόρμουντερ», όπως η Νταμπ, η πιο διάσημη, την οποία πίνει πρωί-πρωί στην μπυραρία, με λουκάνικα και πατάτες. Όχι πως δεν πίνει και μπύρες από άλλες περιοχές της Γερμανίας, αλλά... «άμα δεν παινέψεις τον τόπο σου ... ». Μάλιστα, περιμένει με ανυπομονησία κάθε χρόνο την Οκτόμπερφεστ (Γιορτή της Μπύρας, τον Οκτώβριο, στο Μόναχο), για να δοκιμάσει τοπικές μπύρες, όπως την Wiesn Bier (την «μπύρα του αγρού» - όπου λαμβάνει χώρα η γιορτή και όπου ζυθοποιείται για την περίπτωση), ή κάποιες δυνατές marzenbier (μπύρα του Μάρτη, hel1 ή dunkel), όπως την περίεργη Μπίερ-Άιχε (κατά λέξη, μπύρα δρυός), αρωματική και στεγνή. Στη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και με το φαγητό, ίσως προτιμήσει μια «πιλς», δημοφιλή αντιγραφή της τσεχοσλοβάκικης αδερφής της, ξανθιά, κρυστάλλινη, πικρή και φίνα. Το βραδάκι, όταν συναντιέται με τους συναδέλφους στο «Τίρολερχοφ», την μπυραρία της γειτονιάς του, τα πράγματα σοβαρεύουν και μαζί με την σάουερκραουτ (ξινολάχανο, που σερβίρεται με ωμά και βραστά αλλαντικά και λουκάνικα), μία καπνιστή Κάιζερ Ντομ ή μια Ντόπελμποκ «Κουλμινάτοφ», επιβάλλεται. Οι κουβέντες για τα αποτελέσματα των αγώνων της τοπικής ομάδας και για τις γκαρσόνες της Οκτόμπερφεστ, με τα γενναιόδωρα ντεκολτέ τους, σηκώνουν μια μαύρη Kloster Schwarz, που πίνεται από μόνη της. Άιν, τζβάι, ντράι, προστ, γκσούφα (ένα, δύο, τρία, γεια, άσπρος πάτος) με ένα ποτήρι μπύρα, ένα σναπς (απόσταγμα) ... Ο Gambrinus, ο θεός της μπύρας, είναι πληθωρικός!

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον Ιρλανδό Πάτρικ Ο Μπράιαν και για το πως η μαύρη, πικρή stout, μαζί με στρείδια, είναι η μεγάλη αγάπη του ίδιου και των συμπατριωτών του, ή και για τον Ζαν Βαντάμ, τον στιμί (Γάλλος του Βορρά), και πως τραγουδά «Λε πετί Κενκέν», δημοτικό τραγούδι του τόπου του, αφού αδειάσει τρία-τέσσερα λίτρα Jade, τρώγοντας «πιαν ντε Λιλ» («βρομερό της Λίλης», τυρί κόκκινης μούχλας).
Ένα, πάντως, είναι σίγουρο όπως και με το κρασί, ο κάθε τόπος έχει συνήθειες, προτιμήσεις και ιεροτελεστίες. Αν ο Βάκχος του κρασιού είναι ελαφρύς και τυλιγμένος σε κισσούς και κληματσίδες, ο Gambrinus της μπύρας έχει το βήμα πιο βαρύ και είναι τυλιγμένος με σίκαλη και περικοκλάδες λυκίσκου.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.