Follow us

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Διαβάστε, βγάλτε το μίξερ και το σουρωτήρι από τα ντουλάπια και αναμείξτε την τέλεια margarita ή το ιδανικό negroni...

Οι περισσότεροι απολαμβάνουμε στην έξοδό μας ένα ωραίο ποτό ή ένα κοκτέιλ, είτε είναι στο αγαπημένο μας bar ή στο εστιατόριο. Αρκετοί πλέον θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία του cocktail στο σπίτι με μίξεις που αγγίζουν αυτές των ειδικών. Τι είναι, όμως, το πρώτο που μας διαχωρίζει από τους επαγγελματίες; Σίγουρα ο εξοπλισμός αφού οι ειδικοί πίσω από τις μπάρες είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά και πως μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε εύκολα και κυρίως ανέξοδα με εργαλεία που έχουμε ήδη στην οικιακή μας φαρέτρα.

Τα απαραίτητα αξεσουάρ και η απάντηση του νοικοκυριού μας

Φτιάχνοντας το μπαρ μας

Κάθε επίδοξος home bartender για αρχή πρέπει να έχει ένα χώρο και ένα υποτυπώδες διαμορφωμένο bar. Ένα ωραίο τρόλεϊ με ράφια από ξύλο ή μέταλλο, ένας χώρος στην βιβλιοθήκη μας, ακόμα και ένας εντυπωσιακός μεγάλος δίσκος πάνω στο τραπέζι μας μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μπαρ μας στο σπίτι. Εκεί θα συγκεντρώσουμε τα μπουκάλια των ποτών μας, τα ποτήρια μας και τα πιο «εμφανίσιμα» εργαλεία μας.

Ποτήρια

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Βγάλτε ότι έχετε ακόμα και αυτά που φυλάτε από το σερβίτσιο της γιαγιάς ή εκείνο που σας έφεραν δώρο στο γάμο σας. Ανάμεσα τους δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντοπίσετε χαμηλά ή ψηλά κολονάτα ποτήρια και ποτήρια με σχέδια ή σκαλιστά και γιατί όχι και φούσκες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας στο ποτό θα επιλέξουμε και το ανάλογο ποτήρι, για παράδειγμα τα χαμηλά θα τα κρατήσουμε για ένα old fashioned, τις φούσκες για ένα διαφορετικό gin tonic, ενώ τα ψηλά γιά ένα μοδάτο highball, ενώ αρκετές φορές η φαντασία και η δημιουργικότητα στην παρουσίαση ειδικά των κοκτέιλ μπορεί να καλύψει κάποια μικρά φάουλ. Το βέβαιο είναι ότι ένα καλό ουίσκι για παράδειγμα, δεν θα το σερβίρουμε σε κολονάτο ποτήρι, ούτε ένα cocktail με φυσαλίδες σ’ ένα χαμηλό...

Ανοιχτήρι

Τα περισσότερα ποτά είναι με βιδωτά καπάκια, παρόλα αυτά ένα καλό ανοικτήρι χρειάζεται πάντα, είτε πρόκειται για φιάλες με φελλό είτε για τα καπάκια των αναψυκτικών. Δεν πιστεύω να μην υπάρχει τουλάχιστον ένα ανοιχτήρι σε κάθε σπίτι; Μάλιστα στη περίπτωση των κρασιών είναι υπέροχη ιδέα να ανοίξουμε ένα που μας αρέσει και να το ταιριάξουμε με κάποια φυσαλίδα ή με κάποια κομμάτια φρούτων.

Στίφτης / αποχυμωτής

Απαραίτητα όταν η συνταγή απαιτεί φρέσκους χυμούς φρούτων ή λαχανικών. Ένας κλασικός στίφτης θα μας καλύψει τις ανάγκες για έναν απλό χυμό από εσπεριδοειδή ενώ ένα multi blender μπορεί να μας δώσει το mix φρούτων που θέλουμε. Δυο εργαλεία που εύκολα έχουμε στο νοικοκυριό μας και είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με τη χρήση τους.

Επιφάνεια κοπής

Δεν μπορεί να υπάρξει κοκτέιλ χωρίς τις απαραίτητες γαρνιτούρες: φρούτα, μυρωδικά, βότανα, λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να τεμαχίσουμε σε φέτες ή να πάρουμε κλωναράκια από τα αγαπημένα μας μυρωδικά ή και μπαχαρικά. Ένα καλό ξύλο κοπής ή μια γυάλινη επιφάνεια είναι ιδανικά γι’ αυτό το στάδιο της προετοιμασίας. Αν υπάρχουν βέβαια, περισσότερες από μία είναι το καλύτερο, ώστε να μην χρειάζεται να πλένετε όταν έχετε να ετοιμάσετε περισσότερα από ένα κοκτέιλ.

Shaker

Shaker και μεζούρα για κοκτέιλ

Σίγουρα ζηλεύουμε τα επαγγελματικά σέικερ που βλέπουμε να χτυπούν οι bartenders όταν ετοιμάζουν τα ποτά μας, αλλά στη δική μας περίπτωση και ένα πιο απλό σέικερ θα κάνει την δουλειά του. Τα πιο ανθεκτικά είναι σίγουρα τα ανοξείδωτα και αξίζει να κάνετε αυτή την μικρή επένδυση, αφού είναι το πιο απαραίτητο είδος για να φτιάξουμε κοκτέιλ. Αν θέλετε από την άλλη να αξιοποιήσετε τα αξεσουάρ στο ντουλάπι σας, εξαιρετική δουλειά μπορεί να κάνει και ένα shaker του καφέ, ή ένα κλειστό γυάλινο δοχείο αποθήκευσης.

Μεζούρες

Εφόσον ακολουθούμε κάποια συνταγή, η μέτρηση των συστατικών είναι απαραίτητη. Σε κάθε κουζίνα υπάρχει ένα δοχείο που βοηθάει στις δοσολογίες (π.χ. κανάτα, σέικερ κλπ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά. Για μικρές ποσότητες τύπου των 50ml που συχνά πρωταγωνιστούν στις μίξεις μια τσαχπίνικη επιλογή είναι τα ποτήρια σφηνάκια. Κάποιοι μάλιστα κάνουν συλλογή με αυτά τα μικρά ποτήρια και τώρα είναι ευκαιρία να βοηθήσουν στην επιτυχία της συνταγής.

Σουρωτήρι

Απαραίτητο είτε για να συγκρατεί τον πάγο, είτε για τον αφρό, είτε για οποιοδήποτε στοιχείο δεν θέλουμε να περάσει στο ποτήρι του κοκτέιλ μας. Ακόμα κι αν δεν έχουμε όλα τα ειδικά αυτά σουρωτήρια και αφροσυλλέκτες, ένα κλασικό σουρωτήρι από την κουζίνα θα μας λύσει τα χέρια. Πολύ καλό είναι αυτό που χρησιμοποιούμε στο σπίτι για το τσάι.

Αποφλοιωτές / μαχαίρια διακόσμησης

Είναι τα εργαλεία με τα οποία θα βγάλουμε τις ωραίες φλούδες του πορτοκαλιού για να διακοσμήσουμε το ποτήρι μας, που θα φτιάξουμε μια γιρλάντα λεμονιού για το ποτό μας. Εναλλακτικά, ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι θα μας βοηθήσει να κόψουμε ό,τι θέλουμε - ίσως να χρειαστεί όμως περισσότερος χρόνος-. Βέβαια και ένα πίλερ, ένα εργαλείο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα μπορεί να βοηθήσει στο ντεκόρ.

Γουδί

Απαραίτητο για να πολτοποιήσουμε κάποια πιο σκληρά υλικά που θα προσθέσουμε στο κοκτέιλ μας, από μαστίχα έως πιπέρι και από ξηρούς καρπούς έως βότανα για να πάρουμε απλά τα έλαιά τους, το γουδί ιδανικότερα θα πρέπει να είναι μεταλλικό ώστε να μην συγκρατεί αρώματα και γεύσεις από προηγούμενες χρήσεις. Σημειώστε το γιατί με το γουδοχέρι μπορείτε να ετοιμάσετε το πιο ωραίο mojito.

Αυτή είναι η βασική λίστα από εκεί και πέρα καλό είναι να υπάρχουν παγοκύστες για τα παγάκια, κάποιες τσιμπίδες για τους πιο ψαγμένους για να πιάνουν τις γαρνιτούρες και τα συνοδευτικά, κάποια κουταλάκια του γλυκού για τα bitters και μια κανάτα με φαρδύ στόμιο για ποτήρι ανάμειξης για τις συνταγές που δεν χρειάζονται κούνημα στο shaker, αλλά ένα απλό ανακάτεμα σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο.

Επίσης...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Περισσότερα από

Ποτό

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.

Πώς θα φτιάξεις το Spumante

Η συνταγή για το κοκτέιλ Spumante.