Follow us

5 καλοκαιρινά cocktails με φρούτα από το ψυγείο μας

Γινόμαστε master bartenders του σπιτιού μας αξιοποιώντας την ποικιλία σε φρούτα εποχής και καλοκαιρινά υλικά που μπορούμε να ξετρυπώσουμε από τα ντουλάπια μας, ακολουθώντας για το απόλυτο ποσοστό επιτυχίας τις οδηγίες δύο ειδικών της μπάρας του Άρη Χατζηαντωνίου και της Τίνας Σάρδη.

5  καλοκαιρινά cocktails με φρούτα από το ψυγείο μας

Το καλοκαίρι όλοι θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις καθημερινές μας συνήθειες και να απολαύσουμε την ηρεμία και τις ώρες χαλάρωσης στην βεράντα ή στο κήπο μας. Για κάτι τέτοια νωχελικά καλοκαιρινά βράδια με παρέα ή χωρίς αξίζει να μπούμε στην κουζίνα και να ανοίξουμε ψυγείο και ντουλάπια όχι για να συνθέσουμε ένα πιάτο, αλλά για να κουνήσουμε στο “shaker” ακόμα και του καφέ ένα σπιτικό cocktail φτιαγμένο από τα χεράκια μας.

Δεν χρειάζονται πολλά αρκεί ένα βασικό αλκοόλ εννοώντας ένα gin, μια βότκα ή ένα ρούμι, ο καλοκαιρινός μας εφοδιασμός σε τρόφιμα και φρούτα, μερικά ψηλά ή χαμηλά ποτήρια για το σερβίρισμα, κανένα σφηνοπότηρο για μεζούρα και μπόλικος πάγος. Οι πρωτάρηδες μπορούν να κάνουν πρώτα μια καταγραφή στην οικιακή τους κάβα και να ξεχωρίσουν τα αποστάγματα, από τα λικέρ και τα κρασιά και να διαλέξουν τις αγαπημένες τους ετικέτες για την συνταγή, ενώ οι πιο προχωρημένοι και υποψιασμένοι μπορούν να κάνουν ένα βήμα παρακάτω και να αρωματίσουν κάποια από τα ποτά που θα χρησιμοποιήσουν με κάποιο φρούτο, για παράδειγμα την βότκα με πεπόνι, βυθίζοντας απλά μερικά κομμάτια πεπονιού μέσα στο ποτό για 3 με 4 ώρες ή να δώσουν γεύση στα παγάκια τους γεμίζοντας τις θήκες προσθέτοντας σε κάθε μια λίγο θυμάρι, δεντρολίβανο ή ξύσμα πορτοκαλιού.

5  καλοκαιρινά cocktails με φρούτα από το ψυγείο μας

Πολύ εύκολα μπορείτε να στύψετε μερικούς χυμούς φρούτων και να πειραματιστείτε προσθέτοντας για παράδειγμα στο gin λίγο χυμό καρπούζι ή μερικές φλούδες ροδάκινου. Σκοπός είναι να ανακυκλώσουμε τα υλικά που έχουμε κάνοντας συνταγές που θα ανεβάσουν την καλοκαιρινή μας διάθεση και αυτοπεποίθηση ως home bartenders.

Ο Άρης Χατζηαντωνίου και η Τίνα Σάρδης μας βοηθούν να πάρουμε το βάπτισμα του πυρός με δοκιμασμένες εύκολες προτάσεις. Ακολουθείστε τις οδηγίες των συνταγών και αν θέλετε να φανείτε ακόμα πιο επαγγελματίες μπορείτε να βάλετε το cocktail που θα φτιάξετε σε ένα βαζάκι και να το πάρετε μαζί σας στην βόλτα, στην παραλία ή σε μια επίσκεψη φίλων για να δοκιμάσουν και εκείνοι.

Ας γίνουμε λοιπόν home mixologists…ιδού οι συνταγές

Τίνα Σάρδης

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία χώρα όπου τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα βρίσκονται εύκολα και σε πληθώρα επιλογών. Έτσι κι οι δυνατότητες μας σε δημιουργικό επίπεδο είναι άπειρες! Προσωπικά θεωρώ ότι το καλοκαίρι επιβάλλει να εκμεταλλευτούμε τη γενναιοδωρία του τόπου μας και να δημιουργούμε συνέχεια δροσερά και γευστικά cocktails στο σπίτι μας! Τα δικά μου αγαπημένα είναι ένα ωραίο, πικρό Buena Vida με τεκίλα και γκρέιπφρουτ, ένα αρωματικό Mai Tai και σίγουρα για κάθε ώρα της ημέρας στις διακοπές μια ωραία, παγωμένη Agua Clara!

Agua Clara

Υλικά
30 ml ρούμι
Τόνικ
Και για αλλαγή μερικά κομμάτια πεπονιού

Εκτέλεση
Παγώνουμε το ποτήρι βάζοντας του αρχικά λίγο πάγο, στη συνέχεια προσθέτουμε το ρούμι, το πεπόνι και συμπληρώνουμε με το τόνικ. Για γαρνιτούρα μπορούμε να βάλουμε μια φλούδα πεπονιού.

Valle De Los Nobles punch

Υλικά
50 ml Vodka
15 ml νερό αρωματισμένο με σαφράν και λεμονόχορτο (ή όποια άλλα μυρωδικά έχετε)
3 σφήνες μοσχολέμονο
1 ½ κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε ένα ποτήρι προσθέστε πρώτα τις σφήνες μοσχολέμονου, μετά τη ζάχαρη και με ένα γουδί πατήστε το μείγμα μέχρι να βγάλουν τα μοσχολέμονα το χυμό τους και ομογενοποιηθούν με την ζάχαρη. Μετά προσθέστε το αρωματισμένο νερό και τη βότκα και ανακατέψτε καλά. Στο τέλος βάλτε μερικά παγάκια και γαρνίρετε με λεμονόχορτο.

Για να αρωματίσετε το νερό: ζεστάνετε 100 ml νερό όπως θα κάνατε για ένα φλιτζάνι τσάι. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει προσθέστε το λεμονόχορτο κι αφήστε το να αρωματίσει το νερό για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το και προσθέστε το σαφράν, το οποίο αφήστε το να αρωματίσει το νερό για 15 λεπτά. Σιγουρευτείτε ότι το αφέψημα έχει κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Bebida Del Mar

Υλικά
55 ml τεκίλα αρωματισμένη με ροδάκινο
20 ml φυσικός χυμός μοσχολέμονο
20 ml σιρόπι πευκόμελο ( ή οποιοδήποτε άλλο μέλι έχετε στο ντουλάπι σας)
3-4 φύλλα πλατύφυλλος βασιλικός
Γαρνιτούρα σπιτική πίκλα ροδάκινο

Εκτέλεση
Σε ένα σέικερ προσθέστε όλα τα υλικά εκτός του βασιλικού. Χτυπήστε καλά το μείγμα. Σουρώστε στο ποτήρι με πάγο και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού. Γαρνίρετε με βασιλικό και μοσχολέμονο.

Για να αρωματίσετε την τεκίλα: σε ένα δοχείο αδειάστε την τεκίλα και προσθέστε 6 ώριμα ροδάκινα, κομμένα σε σφήνες με τη φλούδα τους. Αφήστε το μείγμα σε ένα ξηρό και σκιερό μέρος για περίπου 12 ώρες. Σουρώστε.

Για να φτιάξετε το σιρόπι πευκόμελο: σε μισό κιλό πευκόμελο προσθέστε 200 ml βραστό νερό. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

Για την σπιτική πίκλα ροδάκινο: σε ένα δοχείο προσθέστε 4 ροδάκινα, κομμένα σε σφήνες με τη φλούδα τους, 300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, 350 ml λευκό ξύδι κι 100 ml νερό. Ανακατέψτε καλά το μείγμα κι αφήστε το για 2 μέρες σε σκιερό μέρος. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το καλά και βάλτε το στο ψυγείο για μία ακόμη ημέρα.

Άρης Χατζηαντωνίου

Σας προτείνω για το καλοκαίρι highball cocktails γιατί είναι ένας εύκολος τρόπος να απολαύσετε δροσερά ποτά , με λίγα και εύκολα υλικά. Η συνταγή συνήθως περιέχει μία αλκοολική βάση, σιρόπι ζάχαρης, φρέσκο λεμόνι και bitters. Εμείς θα σας δώσουμε μια πιο απλή καλοκαιρινή εκδοχή, εκμεταλλευόμενοι τα γνωστά για τη γλύκα τους ηδύποτα (για να γλιτώσουμε τη διαδικασία του σιροπιού) και τα καλοκαιρινά φρούτα (κερδίζουμε φρέσκο αρωματικό χαρακτήρα στη θέση των bitters). Όπως και αν έχει, πέρα από τις δικές μας προτάσεις, μπορείτε πολύ εύκολα να πειραματιστείτε, ανάλογα με τα υλικά του ψυγείου και της κάβας σας. Ένα λικέρ (ακόμα και αυτό το σκονισμένο μπουκάλι parfait amour κάνει τη δουλειά) με λίγες σταγόνες από κάποιο φρέσκο εσπεριδοειδές (λάιμ, λεμόνι, πορτοκάλι) παγωμένη σόδα και ψιλοκομμένο φρούτο (καρπούζι, πεπόνι, βανίλια, βερίκοκα). Ψηλό ποτήρι, μπόλικο πάγο και το καλύτερο συστατικό...ευχάριστη παρέα.

Metaxa summer

Υλικά
50ml Metaxa 5 αστέρων
Λεμόνι
Φράουλες
Σόδα

Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα ψηλό ποτήρι, το γεμίζουμε με πάγο, προσθέτουμε το Metaxa 5 stars, στύβουμε 10 σταγόνες λεμόνι (ή λάιμ). Απογεμίζουμε με κρύα σόδα και ψιλοκόβουμε από πάνω τρεις φράουλες.Άρωμα, γεύση, φυσαλίδες και χαμηλοί βαθμοί αλκοόλ.

Greek summer

Υλικά
50ml μαστίχα
20 σταγόνες πορτοκάλι
Σόδα
Δυόσμο

Εκτέλεση
Τα προσθέτουμε όλα σε ένα ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με τη σόδα.

Και μερικές παραλλαγές για περισσότερη έμπνευση...

Αντί για μαστίχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο λικέρ έχουμε, για παράδειγμα λικέρ μανταρίνι και να προσθέσουμε μερικές σταγόνες λάιμ και ψιλοκομμένες φέτες από ένα ακτινίδιο. Αν θέλετε να γίνετε πιο εξωτικοί, τότε ακολουθήστε ακριβώς την ίδια διαδικασία εναλλάσσοντας το μανταρίνι με Malibu και το ακτινίδιο με ανανά. Οι πιο κλασικοί, χρησιμοποιήστε Campari και ψιλοκομμένα ροδάκινα. Αν βρείτε και ένα κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, νομίζω πως θα κερδίσετε τον επόμενο πανελλήνιο διαγωνισμό long drink cocktail.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.