ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

20 ελληνικές μπίρες στα ποτήρια μας

Δοκιμάσαμε 20 ετικέτες μπίρας από ελληνικές μικροζυθοποιίες και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ζυθοποίηση στην Ελλάδα διανύει την καλύτερή της εποχή, ενώ οι craft μπίρες βρίσκονται επάξια ολοένα και υψηλότερα στις προτιμήσεις μας.

20 ελληνικές μπίρες στα ποτήρια μας

Η craft μπίρα είναι η νέα τάση;

Η craft ή χειροποίητη μπίρα, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις μας και φαίνεται ότι θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις τάσεις των αλκοολούχων ποτών τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουμε παρατηρήσει τη νέα τάση στα low-alcohol προϊόντα και τις ελαφριές μείξεις, με τη μπίρα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος έναντι των υψηλόβαθμων αποσταγμάτων.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε τους έλληνες ζυθοποιούς να αφουγκράζονται τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη, δημιουργούν απρόσμενες γεύσεις και άκρως ενδιαφέροντα προϊόντα. Επιλέγουν, κατά κύριο λόγο, τοπικά προϊόντα, δίνουν έμφαση σε ιδιαίτερες βύνες, αξιοποιούν το νερό της εκάστοτε περιοχής, ενώ χρησιμοποιούν κριθάρι, λυκίσκο και μαγιά της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που προβάλλουν την ποικιλία και τους διαφορετικούς τύπους μπίρας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Η δοκιμή

Επιλέξαμε μερικές από τις καλύτερες ετικέτες μπίρας που κυκλοφορούν στην αγορά και μαζί με τους Άγι Κόντο και Κώστα Φραντζέσκο, που αποτελούν την εξειδικευμένη ομάδα του bottleshop «Tales of Ales» (Μιλτιάδου 19, Αθήνα) και τον home-brewer και youtuber Πάνο Αλεξόπουλο («Beers & Games»), τις σερβίραμε στα ποτήρια της γευσιγνωσίας και στρωθήκαμε στη δοκιμή. Εκτός από τις αρωματικές και φρουτώδεις Indian pale ales (IPA), ξεχωρίσαμε και ορισμένες χειροποίητες Lager και Pilsner, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις κλασικές μπίρες μεγάλης παραγωγής που έχουμε συνηθίσει.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις 20 ετικέτες που δοκιμάσαμε και επιλέξτε αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στις προτιμήσεις σας.

20 ελληνικές μπίρες στα ποτήρια μας

Cretan Kings

Τύπος: Lager 4,4% 0,33lt
Παραγωγός: Cretan Kings Beverages
Περιοχή: Κρήτη
Ενδεικτική τιμή: € 1,70
Βαθμολογία: 80/100

Μία τυπική lager, ξανθιά, ελαφρώς θολή με διακριτικά αρώματα μελιού, δημητριακών και βερύκοκου. Στο στόμα είναι ευχάριστη, απαλή και δροσιστική με μέτριο σώμα.

Voreia Pilsner beer

Τύπος: Pilsner 5% 0,33lt
Παραγωγός: Siris Microbrewery
Περιοχή: Σέρρες
Ενδεικτική τιμή: € 1,90
Βαθμολογία: 86/100

Έχει χρυσαφένιο χρώμα με πυκνό αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα του λυκίσκου και νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Ωραία επίγευση που διαρκεί.

Happy Brewers East Coast IPA

Τύπος: East Coast IPA 5,2% 0,33lt
Παραγωγός: Siris Microbrewery
Περιοχή: Σέρρες
Ενδεικτική τιμή: € 2,70
Βαθμολογία: 87/100

Χρώμα ξανθό και θολό με πλούσιο αφρό που διαρκεί. Στη μύτη αρώματα λυκίσκου και φρούτων, ενώ στο στόμα είναι γλυκόπικρη με διακριτές νότες ανανά και γκρέιπφρουτ. Έντονη επίγευση που διαρκεί με ευχάριστη πικράδα.

Clepsydra Just in time

Τύπος:
New England IPA 7% 0,33lt
Παραγωγός: Clepsydra Nomad Brewing
Ενδεικτική τιμή: € 3,50
Βαθμολογία: 88/100

Ξανθιά, χυμώδης με μέτριο προς γεμάτο σώμα. Έχει έντονα αρώματα τροπικών φρούτων και ροδάκινων που δένουν υπέροχα με τις ελαφρά κιτρικές γεύσεις πορτοκαλιών αφήνοντας μια ευχάριστη φρουτένια επίγευση.

Clepsydra Raspberry Florida Weisse

Τύπος: Florida Weisse 3,8% 0,33lt
Παραγωγός: Clepsydra Nomad Brewing
Ενδεικτική τιμή: € 2,80
Βαθμολογία: 83/100

Πορφυρό χρώμα με έντονα αρώματα φρέσκων σμέουρων. Στο στόμα έχει έντονη φρουτώδη γεύση και αναζωογονητική οξύτητα που ακολουθεί και στην επίγευση.

Midnight Circus Ψυχή του πάρτι

Τύπος: Session IPA 4,1% 0,33lt
Παραγωγός: Midnight Circus Gypsy Brewing
Περιοχή: Χίος
Ενδεικτική τιμή: € 3,20
Βαθμολογία: 85/100

Ξανθιά, θολή με έντονα αρώματα τροπικών φρούτων και λυκίσκου, όπως μάνγκο, ανανά και καρύδα. Στο στόμα έχει ευχάριστη πικράδα, ενώ διακρίνονται το κίτρο, το περγαμόντο και το κυδώνι.

Flaros Session Ale

Τύπος: Session Ale 4,7% 0,33lt
Παραγωγός: Siris Microbrewery
Περιοχή: Σέρρες
Ενδεικτική τιμή: € 2,80
Βαθμολογία: 82/100

Έχει απαλό κεχριμπαρένιο χρώμα με αρώματα λυκίσκου, τροπικών φρούτων και νότες καραμέλας. Στο στόμα είναι απαλή με έντονη πικράδα.

Noble Men Holy Strength

Τύπος: Abbey Triple 11,8% 0,33lt
Παραγωγός: Noble Men
Περιοχή: Χαλκίδα
Ενδεικτική τιμή: € 3,20
Βαθμολογία: 85/100

Έχει χαλκοκόκκινο χρώμα με γλυκά αρώματα ψωμιού, brioche και καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα είναι γεμάτη, με πλούσιο σώμα και γλυκιά γεύση με νότες καραμελωμένης ζάχαρης και μελάσας.

Dark Crops APA II

Τύπος: American Pale Ale 5% 0,33lt
Παραγωγός: Λακωνική Ζυθοποιία
Περιοχή: Λακωνία
Ενδεικτική τιμή: € 2,70
Βαθμολογία: 89/100

Έχει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα με πυκνό αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη διακρίνονται καβουρδισμένα αρώματα βύνης και λυκίσκου, εσπεριδοειδή και κόκκινα φρούτα. Έχει πλούσιο σώμα, φρουτώδη γεύση με ευχάριστη οξύτητα και ωραία επίγευση που διαρκεί.

Blame the sun Beach Bum

Τύπος: Tropic Ale 5% 0,33lt
Παραγωγός: Ηλειακή Ζυθοποιία
Περιοχή: Ηλεία
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 81/100

Είναι ξανθιά, θολή με αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη έχει έντονα τροπικά αρώματα μάνγκου, ανανά και τζιντζεράτες νότες. Στο στόμα είναι φρουτώδης με πικρά στοιχεία, ενώ πρωταγωνιστεί το τζίντζερ.

Σόλο Ψακί

Τύπος: IPA 7,5% 0,33lt
Παραγωγός: Σόλο
Περιοχή: Κρήτη
Ενδεικτική τιμή: € 2,80
Βαθμολογία: 83/100

Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα με πλούσιο αφρό που διαρκεί. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα του λυκίσκου με νότες φρούτων και καραμέλας. Στο στόμα είναι πικρή με γεμάτο σώμα και φρουτώδη στοιχεία.

ΚΥΚΑΩ Double Sour Milkshake

Τύπος:
IPA 8% 0,33lt
Παραγωγός: ΚΥΚΑΩ
Περιοχή: Πάτρα
Ενδεικτική τιμή: € 7,10
Βαθμολογία: 85/100

Είναι ξανθιά, θολή με αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη επικρατούν τροπικά αρώματα ανανά, φρούτα του πάθους και λυκίσκου. Στο στόμα είναι εντυπωσιακή με όξινα, γλυκά και αλμυρά στοιχεία.

ΚΥΚΑΩ Thyme Saison

Τύπος: Saison 5,5% 0,33lt
Παραγωγός: ΚΥΚΑΩ
Περιοχή: Πάτρα
Ενδεικτική τιμή: € 3,60
Βαθμολογία: 85/100

Είναι ξανθιά με πλούσιο αφρό που διαρκεί. Στη μύτη πρωταγωνιστούν το θυμάρι, το τσάι και το λεμόνι. Στο στόμα είναι απαλή, ευχάριστη με ωραία οξύτητα.

Noctua Head Twister

Τύπος: Pale Ale 5,2% 0,33lt
Παραγωγός: Noctua
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 2,30
Βαθμολογία: 87/100

Έχει χρυσαφένιο χρώμα με φρουτώδη αρώματα βερύκοκου και ροδάκινου, τα οποία γίνονται αισθητά και στο στο στόμα. Πλούσιο σώμα με ωραία, πικρή επίγευση που διαρκεί.

Strange Brew Jasmine

Τύπος: IPA 6,2% 0,33lt
Παραγωγός: Strange Brew
Περιοχή: Χίος
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 86/100

Είναι ξανθιά με πυκνό αφρό που διαρκεί. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα λυκίσκου, τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Έχει γεμάτο σώμα με ωραία πικράδα που παραμένει και στην επίγευση.

Strange Brew Dr Haze

Τύπος: Double IPA 8% 0,33lt
Παραγωγός: Strange Brew
Περιοχή: Χίος
Ενδεικτική τιμή: € 3,40
Βαθμολογία: 88/100

Είναι ξανθιά με πλούσιο αφρό και αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και φλούδες λεμονιού. Στο στόμα διακρίνονται αποξηραμένα, γλυκά φρούτα. Είναι μία αρκετά ισορροπημένη IPA με πολύ καλή επίγευση.

Alea Pale Ale
Τύπος: Pale Ale 5% 0,33lt
Παραγωγός: Alea microbrewery
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 86/100

Είναι ξανθιά με πλούσιο αφρό που διαρκεί. Στη μύτη διακρίνονται έντονα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι λεμονάτη με ευχάριστη επίγευση.

Alea Wit
Τύπος: Pale Ale 5% 0,33lt
Παραγωγός: Alea microbrewery
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 84/100

Στη μύτη διακρίνονται αρώματα μελιού, ψωμιού, βύνης και φρούτων. Στο στόμα είναι πολύπλοκη με διακριτές νότες μπανάνας και μελιού κια μοσχοκάρυδου. Μέτριο σώμα με ικανοποιητική επίγευση.

Seven Island Citra Crush

Τύπος: New England IPA 6,5% 0,33lt
Παραγωγός: Seven Island
Περιοχή: Κέρκυρα
Ενδεικτική τιμή: € 3,30
Βαθμολογία: 88/100

Dreamer Crafty Lager

Τύπος: Lager 4,7% 0,33lt
Παραγωγός: Dreamer’s brewery
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 2,60
Βαθμολογία: 78/100

Στη μύτη έχει έντονα αρώματα βύνης, λυκίσκου, φρούτων και διακριτικές νότες καπνού. Στο στόμα είναι απαλή με ωραία επίγευση.
Έχει έντονα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, βερύκοκου, μάνγκο και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι πικρή, με τα φρούτα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ έχει έντονη φρεσκάδα.

Τις μπίρες δοκίμασαν οι: Άγις Κόντος, Κώστας Φραντζέσκος, Πάνος Αλεξόπουλος, Βασιλική Κουτσοβούλου, Ιωσήφ Πρωιμάκης, Γιώτα Παναγιώτου, Μαρούλα Κυριακοπούλου.

Οι βαθμολογίες:
75-79: ενδιαφέρον
80-84: καλό
85-89: πολύ καλό
90-94: εξαιρετικό
95-100: άριστο

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.