Ανάλαφρη γκρατέν λαχανικών με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Το καλοκαίρι δεν σηκώνει πολλές ώρες στην κουζίνα με πολύπλοκα μαγειρέματα και μπελαλίδικα φαγητά: ο χρόνος που απαιτούν, ξοδεύεται καλύτερα με βουτιές στη θάλασσα, βόλτες στην εξοχή, ή ακόμη και χαλαρές εξόδους στην πόλη, που μας έχει λείψει. Απ’ την άλλη, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε το καλό και νόστιμο φαγητό! Γιατί ακόμα και «φασαριόζικες» συνταγές, όπως αυτές που απογειώνονται με μια αφράτη μπεσαμέλ, για παράδειγμα, υπάρχει τρόπος να γίνουν άνετα και γρήγορα, με λίγη βοήθεια από την ΓΙΩΤΗΣ.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, που μας λύνει τα χέρια γιατί γίνεται στη στιγμή κι έχει υπέροχη γεύση: Από τη στιγμή που την έχουμε στο ντουλάπι μας, ακόμα και μπελαλίδικα φαγητά σαν το παστίτσιο γίνεται παιχνιδάκι, όμως επειδή ο καιρός ζητά πιάτα χορταστικά μεν, ανάλαφρα δε, υπάρχουν και απλές παρασκευές που, με την βοήθεια της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, μεταμορφώνονται σε πλουσιοπάροχα πιάτα ό,τι πρέπει για το καθημερινό, ή το ξεχωριστό μας τραπέζι.

Για παράδειγμα, τα γκρατέν φούρνου με λαχανικά σαν το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια, ή τις πατάτες που αρέσουν σε όλους, με μια συσκευασία Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ στο πλάι τους, δεν χρειάζονται παρά λίγα απλά υλικά ακόμη, για να μας χαρίσουν ένα πλούσιο, απολαυστικό, αλλά και άκρως καλοκαιρινό γεύμα.

Μπρόκολο γκρατέν με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Μπρόκολο γκρατέν με μπεσαμέλ Γιώτης

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κ. μπρόκολο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. Μετσοβόνε και κασέρι τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • 1 συσκευασία Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ½ λ. γάλα πλήρες
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χωρίζουμε τα μπουκέτα του μπρόκολου αφήνοντας πάνω τους ένα μέρος από το κοτσάνι τους, γύρω στα 5 εκατοστά και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά, ίσα που να μαλακώσουν ελαφρά, χωρίς να μαγειρευτούν τελείως. Τα στραγγίζουμε αμέσως και τα αφήνουμε να σταθούν στο σουρωτήρι. Κατόπιν, τα κόβουμε σε μπουκιές των 3 εκατοστών περίπου.
  2. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συχνά για περίπου με 8'-10', ώσπου να καραμελώσουν.
  3. Τρίβουμε το ψωμί στο μούλτι ώστε να πάρουμε χοντρά ψίχουλα. Τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
  5. Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ χτυπώντας το περιεχόμενο των φακέλων με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του μπρόκολου και τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μαλακά. Προσθέτουμε ένα γεμάτο φλιτζάνι τσαγιού Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και τα τυριά (Μετσοβόνε και κασέρι), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά να ενωθούν.
  7. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι ή πυρέξ, τακτοποιούμε μέσα το μείγμα του μπρόκολου και απλώνουμε επάνω την υπόλοιπη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και σκορπίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού.
  8. Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και σερβίρουμε ζεστό.