Q&A, ρωτάτε απαντάμε

Σχετικά με το άρθρο σας για την διαδικασία που ακολουθούμε πριν από την πρώτη χρήση ενός μαγειρικού σκεύους από μαντέμι, ήθελα να σας ρωτήσω τι κάνω στην περίπτωση όπου μαγείρεψα κανονικά την πρώτη φορά χωρίς να έχω κάνει την διαδικασία που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. Ουσιαστικά έβαλα το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και όταν ζεστάθηκε μαγείρεψα κρέας και λαχανικά χωρίς να προσθέσω λάδι. Το έχω αγοράσει από το ΙΚΕΑ όπου αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να βάζουμε λάδι εάν και εκ των υστέρων διάβασα παντού ότι είναι καλό να το περνάς με λάδι. Το θέμα είναι ότι μετά το μαγείρεμα του έβαλα νερό για να μαλακώσουν τα λίπη και δυστυχώς με αυτό τον τρόπο δεν καθάρισε παρά έχουν μείνει καμένα λίπη τα οποία δεν μπορώ να καθαρίσω με το σφουγγαράκι της κουζίνας (είναι τηγάνι-γκριλιέρα και έχει πολλές εσοχές). Τι μου προτείνεται να κάνω για να διορθώσω την πρώτη λάθος χρήση του σκεύους; Και κάτι ακόμη, απορρυπαντικό για τα πιάτα δεν πρέπει να χρησιμοποιώ;

    Η απάντηση του αθηνόραμαUmami.gr

  • Από ότι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα είναι πώς θα καθαρίσετε τα λίπη που κόλλησαν γιατί δεν είχε χρησιμοποιήσατε σωστά τη μαντεμένια σχάρα σας. Το μόνο που θα μπορούσαμε να προτείνουμε είναι να βάλετε στο τηγάνι λίγο νερό με λίγο υγρό πιάτων, να το βάλετε στη φωτιά να ζεσταθεί και να τo...ξεχάσετε για μια -δυό μέρες. Μετά να "ξύσετε" τα λίπη με ένα βουρτσάκι και να τρίψετε το σκεύος με το σφουγγαράκι. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το μαντέμι πρέπει να έχει κάψει σωστά πριν τοποθετήσούν επάνω του πρώτες ύλες για ψήσιμο.

    αθηνόραμαUmami.gr 16/6/2011

  • Απάντηση απο aA

  • ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΟΥ, ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ & ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ. ΛΕΕΙ ΕΔΩ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ:

    Πώς καίμε τα τηγάνια? Είτε σιδερένια είτε μαντεμένια, η διαδικασία είναι η ίδια και είναι η εξής:

    Μόλις τα αγοράσουμε τα πλένουμε με απορρυπαντικό ρούχων κι όχι με απορρυπαντικό πιάτων. Ποτέ δε χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό πιάτων σε τέτοιο τηγάνι.

    Μετά καθαρίζουμε αρκετές πατάτες και κρατάμε τις φλούδες για να τις τηγανίσουμε. Τις πατάτες τις βάζουμε στο φούρνο για να τις φάμε. Αν δεν έχουμε αρκετές φλούδες μπορούμε να κόψουμε και μερικές πατάτες σε λεπτές λωρίδες.

    Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με αρκετό λάδι να κάψει για να τηγανίσουμε τα πατατόφλυδα.

    Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε τα πατατόφλυδα μέσα στο τηγάνι μαζί με μια χούφτα αλάτι. Το λάδι, το άμυλο από τις πατάτες και το αλάτι με το τηγάνισμα δημιουργούν μια πατίνα που κλείνει τους πόρους του σίδερου και το τηγάνι δεν κολλάει.

    Μόλις τηγανιστούν τα πατατόφλυδα τα πετάμε. Αν έχει κολλήσει κάτι είτε τρίβουμε το τηγάνι ζεστό με μια χούφτα αλάτι είτε πιο ξεκούραστα βάζουμε νερό μαζί με μια χούφτα αλάτι να βράσει.

    Το τηγάνι πλένεται όχι μόνο μετά την πρώτη χρήση αλλά μετά από κάθε χρήση χωρίς απορρυπαντικό, για να μην καταστρέφεται η πατίνα, μόνο με ζεστό νερό για να φύγει το λάδι και μια σκληρή βούρτσα κουζίνας. Αν κολλάει κάτι κάνουμε ότι γράφει πιο πάνω.

    Σκουπίζουμε το τηγάνι το αλείφουμε με λάδι και το φυλάμε για την επόμενη χρήση.

    Η πατίνα που δημιουργείται με τον καιρό είναι αυτή που κάνει το τηγάνι αντικολλητικό. Στις πρώτες χρήσεις μπορεί να κολλάει κάπως αλλά όσο πιο πολύ το χρησιμοποιούμε τόσο πιο καλό γίνεται. Σε ένα απλό σιδερένιο τηγάνι που δεν κολλάει πια μπορούμε να φτιάξουμε μέχρι και κρέπες, ομελέτες και γενικά ότι φτιάχνουμε στα τηγάνια με τεφλόν.

    ΑΠΟ:
    https://nayagos.wordpress.com/2008/07/10/πως-καίμε-ένα-μαντεμένιο-ή-σιδερένιο/

    30/6/2017




Έχεις απάντηση σε αυτή την ερώτηση; Δώσε τη!

Για να καταχωρήσετε το μήνυμά σας είναι απαραίτητο να έχετε αποδεχτεί τους όρους χρήσης του site. Μηνύματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω θα αφαιρούνται από την σελίδα. Είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας ή να δώσουμε οποιαδήποτε διευκρίνηση στο [email protected].


Όνομα :
E-mail : 

Η απάντησή σας (ΟΡΟΙ-ΟΔΗΓΙΕΣ):

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης της σελίδας


Συμπληρώστε τους χαρακτήρες της εικονας στο πεδίο πριν πατήσετε 'Αποστολή'


Αποστολή


Q&A, τελευταίες απαντήσεις