Follow us

Zero Waste: μήπως οι συσκευασίες προϊόντων είναι περιττές;

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγκαλιάζουν την οικολογική τάση και χρησιμοποιούν δικές τους συσκευασίες για την αγορά προϊόντων…

Zero Waste: μήπως οι συσκευασίες προϊόντων είναι περιττές;

Στα τέλη του 2014, εμφανίστηκε στο Βερολίνο το πρώτο σούπερ μάρκετ με προϊόντα χωρίς συσκευασίες. Συγκεκριμένα, στο Original Unverpackt, στη συνοικία του Κρόιτσμπεργκ, μπορούσαν οι καταναλωτές να κάνουν «οικολογικά» ψώνια, με μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste), αφού ψώνιζαν με τις δικές τους επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Το κατάστημα είχε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, αφού μπορούσε κανείς να βρει από «χύμα» ζυμαρικά και όσπρια μέχρι προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Από τότε, ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη Γερμανία πλέον απαγορεύεται η χρήση πλαστικής σακούλας, εκτός των πολύ λεπτών, που προσφέρονται για φρούτα και λαχανικά.

Στην ελληνική πραγματικότητα, η αρχή για λιγότερη παραγωγή αποβλήτων ξεκίνησε με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες και συνεχίστηκε με τον περιορισμό χρήσης πλαστικού καλαμακίου σε καφέ. Μάλιστα, αρκετά καταστήματα προτείνουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το δικό τους φλιτζάνι, θερμός, κούπα ή ακόμη και βαζάκι, κερδίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις και έκπτωση στο ρόφημα.

Zero Waste: μήπως οι συσκευασίες προϊόντων είναι περιττές;
©refillgreece

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οικολογικές δράσεις τα τελευταία χρόνια είναι η Refill Greece, η οποία προωθεί τη δωρεάν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης εμφιαλωμένου και τη χρήση πλαστικού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν Refill Stations σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάρο, Ιωάννινα, Ρόδο και Ξάνθη και μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιοι είναι εδώ.

Αν, πάντως, θέλετε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των Γερμανών καταναλωτών για zero waste, επιλέξτε να ψωνίσετε «χύμα» προϊόντα από εγγυημένα παντοπωλεία ή από τη λαϊκή αγορά, χρησιμοποιώντας πάντα τις δικές σας συσκευασίες, όπως είναι οι σακούλες και τα βαζάκια.