Follow us

Το Πάρκο Φιξ άνθισε ξανά

Κατά την περίοδο της καραντίνας υιοθετήσαμε καινούργιες συνήθειες, όπως το να βγαίνουμε, να βρισκόμαστε, να εξερευνούμε και να αθλούμαστε και το νέο Πάρκο Φιξ είναι ιδανικό σημείο να τις συνεχίσουμε.

Το Πάρκο Φιξ άνθισε ξανά

Ένα νέο spot για να ξεκλέβει ανάσες δροσιάς απέκτησε η πόλη, με οάσεις πρασίνου, ποικιλίες βοτάνων και μεσογειακά είδη ανθέων, μέσα από την αναβίωση του ξεχασμένου Πάρκου Φιξ στην Πατησίων. Εμείς περπατήσαμε σε όλη την ανανεωμένη έκταση και μεταδίδουμε.

Το πάρκο σήμερα…

Φτάνοντας στα Πατήσια επί των οδών Πατησίων, Καυτατζόγλου και Τσίλλερ βρίσκεσαι μπροστά σε μια έκταση περίπου 7.500 τετραγωνικών μέτρων η οποία είναι «ντυμένη» πλέον στις αποχρώσεις του πράσινου και δεν θυμίζει καθόλου την εικόνα εγκατάλειψης και ξηρασίας των τελευταίων ετών. Το τοπόσημο του 20 αιώνα, το ιστορικό Πάρκο Φιξ παίρνει πίσω την χαμένη αίγλη του και κάνοντας ολικό lifting φαίνεται ότι βάζει σοβαρή υποψηφιότητα ως σημείο συνάντησης των Αθηναίων, που αναζητούν κοντινές αποδράσεις δροσιάς.

Το Πάρκο Φιξ άνθισε ξανά

Όταν μπαίνεις στο Πάρκο Φιξ σκιαγραφείς την διαδρομή σου ακολουθώντας τις σύγχρονες και φωτεινές σημάνσεις. Οι επιλογές για βόλτες είναι πολλές. Ένα highlight ωστόσο, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα: ο κήπος των αισθήσεων. Εκεί είναι συγκεντρωμένα φυτά, άνθη και βότανα με διαφορετικές υφές, αρώματα και χρώματα που σκοπεύουν να προκαλέσουν όλες τις αισθήσεις μας σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης και εξερεύνησης, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Προχωρώντας προς το νότιο τμήμα, με κατεύθυνση το αναδιαμορφωμένο σιντριβάνι, χαζεύεις τους μεσογειακούς θάμνους και τα υδροχαρή φυτά και δίνοντας λίγο προσοχή μπορείς να μάθεις τα ξεχωριστά είδη και τις διαφορές τους. Στο δυτικό μέρος είναι συγκεντρωμένα τα πλατάνια που, με εξαιρετική σκίαση και δροσιά, σε προσκαλούν για πικ νικ και χαλαρές κουβεντούλες. Για όσους τώρα επιθυμούν πιο έντονες δραστηριότητες κατάλληλος υπάρχει πάντα και ο εντυπωσιακός χλοοτάπητας στο ανατολικό τμήμα.

Συνολικά, η εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecospacer έχει φυτεύσει στο πάρκο 4.500 μεσογειακά φυτά διαφορετικών ποικιλιών, κάποια μοσχοβολάνε, κάποια είναι εντυπωσιακά, άλλα σπάνια και ιδιαίτερα και κάποια από αυτά τα βλέπουμε για πρώτη φορά.

Τα χρωματιστά παγκάκια

Για να γυρίσεις το πάρκο και να εντοπίσεις τις ξεχωριστές ποικιλίες, σίγουρα χρειάζονται κάποιες στάσεις αναδιοργάνωσης και ξεκούρασης. Για αυτό το λόγο σε όλη την έκταση είναι διασκορπισμένα 27 παγκάκια, τα οποία λειτουργούν και ως υπαίθρια έκθεση, αφού η Fix Hellas παρακίνησε τους σπουδαστές γραφιστικής και καλών τεχνών του Akto να τα φιλοτεχνήσουν με έμπνευση το αστικό τοπίο, την φιλία και τις γειτονιές - το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε και ότι έχετε μαζί σας, όπως λόκαλ μπίρες Fix ή σνακς.

Μια γρήγορη ματιά στον 20 αιώνα…

Το 1902 στην Βίλα Κλωρανίδου δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ζυθοποιία παγοποιία, η οποία εξελίχθηκε και ευημέρησε το 1930 όταν πέρασε στα χέρια του Καρόλου Φιξ . Ο Κάρολος Φιξ εκσυγχρόνισε την ζυθοποιία με τις καλύτερες για την εποχή τεχνολογίες και έδωσε πνοή στην πρώτη τοπική μπίρα με τις γαλανές αποχρώσεις την μπίρα Φιξ. Το ζυθοποιείο μέχρι το 1980 δεν σταμάτησε στιγμή να παράγει την μπίρα που μύησε τους Έλληνες στο συγκεκριμένο ποτό και έθεσε τα γερά θεμέλια για να προχωρήσει η ζυθοποίηση στη χώρα μας. Η τοποθεσία δε από τότε προς τιμήν του ονομάστηκε Πάρκο Κλωρανίδου Φιξ.

Το αναβαθμισμένο Πάρκο Φιξ μεταμορφώθηκε υπό την αιγίδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, σε συνέργεια με τον Δήμο Αθηναίων, στα πλαίσια του προγράμματος «Υιοθέτησε τη Πόλη σου».