Follow us

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

"Παστιρμά-μπαρ"; Boqueria, έγινε η Ευριπίδου! Άφησα πίσω μου τη Βαρβάκειο και κατηφόρισα την Ευριπίδου.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Στο 52 της, εκεί που τούτος ο πολύχρωμος δρόμος συναντάει τη Σωκράτους, στη γωνία που άλλοτε βρισκόταν ένα κινέζικο εστιατόριο, που είχε πάρει τη θέση του Πέτρινου, που κι αυτό είχε διαδεχτεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά μπακάλικα της Αγοράς-είδες πως γυρίζει ο τροχός; Εκεί, λοιπόν σε αυτή την ιστορική γωνία, άνοιξε στις 15 Μαΐου ένα ντελί-παστουρματζίδικο-μπακάλικο και μαγειρείο. «Μεζετζίδικο», θα με διορθώσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, Φάνης Θεοδωρόπουλος, θυμίζοντας μου πως «παστομαγειρεία» τα έλεγαν οι Βυζαντινοί. Στο δικό μου λεξιλόγιο, όμως, προτίμησα να το καταχωρίσω ως «Παστιρμά-μπαρ», αφού τα τραπεζάκια, που έχουν τοποθετήσει γύρω από το κεντρικό σημείο κοπής του αλλαντοπωλείου για να σερβίρουν τις καραμανλίδικες νοστιμιές της κουζίνας τους, δημιουργούν ατμόσφαιρα τάπας μπαρ, λες και βρίσκεσαι στη Μποκερία, της Βαρκελώνης. Για αυτά τα μερακλίδικα, όμως, καλύτερα να διαβάσετε εδώ:
Πες μου τι τύπος καταναλωτή είσαι, να σου πω πότε θα ψωνίσεις.
Αν είσαι εσωστρεφής και βρέθηκες εδώ για να ψωνίσεις, το μενού που επιμελήθηκε η μαγείρισσα και συγγραφέας Στέλλα Σπανού αυτόν τον σκοπό θα εξυπηρετήσει για σένα: Θα σου δώσει μια πρώτη ιδέα για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλα αυτά τα καραμανλίδικα καλούδια, που αγόρασες μπαίνοντας στο μαγαζί. Σε βλέπω κάποιο μεσημέρι με τραχανώτο καβουρμά και αβγά με παρμάκ σουτζούκ. Για σένα έχω κι ένα μυστικό: Μην τον ψήνεις τον παστιρμά, ζέστανε τον απλά πάνω από τα αβγά κι έτσι απόλαυσε καλύτερα την πιο λαστιχωτή υφή του.
Αν είσαι εξωστρεφής μάλλον θα συμβαίνει το αντίθετο: Θα μπεις για ένα μεζέ, θα αρχίσεις να δοκιμάζεις και στο τέλος ίσως να σκεφτείς να πάρεις και για το σπίτι. Έτσι για ξεκάρφωμα, που λένε. Για σένα θα προτείνω ποικιλία αλλαντικών και τυριών. Άσε τα μαγειρέματα για αυτούς που το ‘χουν. Σέρβιρέ τα σε μια πιατέλα και απόλαυσε το μπερεκέτι σου, συνοδεύοντας τα με ούζα ή τσίπουρα. Δεν είναι πιο καλά;
Τι βρήκα, εδώ: και τι δεν βρήκα; Καταρχήν τα αλλαντικά Sary, του Παρασκευά Σαρήμπογια: Παστιρμά (παστουρμά) πρόβειο, καμήλας, από μπούτι κι από ράχη μόσχου, καβουρμά, μουχτερό, ζεϊμπέκ σαλάμ, σουτζούκι πολίτικο, καραμανλίδικο, τύπου Αδάνων, τύπου Καππαδοκίας, παρμάκ σουτζούκ, αλλά και τα πιο δυτικότροπα, όπως η καπνιστή Sardinella, το παστράμι, το προσούτο… Από δίπλα εξαιρετικά τυριά, που δύσκολα θα βρεις αλλού, όπως το φρέσκο νιώτικο και άλλα κυκλαδίτικα, τα ναουσαίικα του τυροκομείου Τρεμπελή, το πιπεράτο γιδοτύρι, το καπνιστό και τη γραβιέρα Νάουσας με τα τέσσερα πιπέρια, το ημίσκληρο ποντιακό σουλουγκούνι, μανούρι, ανθότυρο, μυζήθρα και τόσα άλλα που δεν κατέγραψα για χάρη συντομίας. Και πίσω, τριγύρω, όπου υπάρχουν ράφια και εταζέρες, οι σάλτσες πιπεριάς του Ναουμίδη, η κρέμα ροδιού του Αγιάνογλου, λιαστές ντομάτες, παξιμάδια από το διάσημο φούρνο της Τραχειάς, ζυμαρικά, οι θρακιώτικοι τραχανάδες και τα κουσκούς της Γαίας (Τρίγωνο Έβρου), αλλά και μέλια, σάλτσες, αλίπαστα σε βαζάκια (σαρδέλες, τόνος Αλοννήσου) κι ό,τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «ελληνικό ντελί».

* H Στέλλα Σπανού έχει γράψει τρία μαγειρικά βιβλία: το Έρωτας γεύσεων, το Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις, το Καβάλας γεύσεις και πρόσφατα το Θρακιώτικη κουζίνα.

"Τα Καραμανλίδικη του Φάνη", Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184.