Follow us

Τα εργαλεία της κουζίνας

Αν πολλά από τα πράγματα που δοκιμάζετε στην κουζίνα, παρά τον κόπο και τις καλές σας προθέσεις, δεν έχουν την ανάλογη επιτυχία, υπάρχει μία μικρή περίπτωση να φταίει ο ακατάλληλος εξοπλισμός. Τα σωστά εργαλεία μπορεί να μην είναι το παν, είναι όμως απαραίτητα. Δείτε μερικά χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική μαγειρική εμπειρία και να βελτιώσουν τις μαγειρικές σας επιδόσεις…

Τα εργαλεία της κουζίνας

Σίγουρα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία εργαλείων στην αγορά από την οποία μπορεί κανείς να διαλέξει. Ωστόσο, είτε πρόκειται για την πιο μικρή οικογενειακή κουζίνα είτε για την επαγγελματική κουζίνα εστιατορίου, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ορισμένα κλασικά και αγαπημένα. Πρόκειται για τα εργαλεία που θα κάνουν το χρόνο που μαγειρεύετε πιο ευχάριστο και πολύ πιο αποδοτικό, βοηθώντας σας να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά ακριβά ή εξεζητημένα. Τα πιο χρήσιμα είναι συνήθως και τα πιο απλά!

Σετ με μαχαίρια καλής ποιότητας

Τα εργαλεία της κουζίνας

Όλοι οι επαγγελματίες σεφ συμφωνούν πως ένα μαχαίρι καλής ποιότητας είναι το βασικότερο εργαλείο μαγειρικής και δεν έχουν άδικο. Τα σωστά μαχαίρια προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερο αποτέλεσμα ακόμη και στις πιο απλές εργασίες. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ήδη έτοιμο σετ (ακριβότερη επιλογή) ή να επιλέξετε ένα ένα τα μαχαίρια που σας εξυπηρετούν. Το μαχαίρι «του σεφ», από 15 έως 36 cm, είναι η ιδανική επιλογή για όποιον αναζητά ένα μαχαίρι σχεδόν γενικής χρήσης, σχεδιασμένο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη βασική λειτουργία του κοψίματος των λαχανικών. Η δεύτερη επιλογή σας θα είναι το μαχαίρι κοψίματος και φιλεταρίσματος του κρέατος. Αποφύγετε τα πολύ φθηνά, εδώ η τιμή αντικατοπτρίζει την ποιότητα.

Βάσεις κοπής

Οι βάσεις κοπής είναι απλώς απαραίτητες στην κουζίνα. Προστατεύουν τις επιφάνειες και σας επιτρέπουν να κόβετε σταθερά αλλά και να μεταφέρετε πιο εύκολα το φαγητό. Πιο εύχρηστες είναι οι ξύλινες βάσεις, που λόγω βάρους είναι και πιο σταθερές, αλλά και βοηθούν στο να προστατεύονται τα μαχαίρια. Αν χρησιμοποιήσετε πλαστικές, τοποθετείστε ένα υγρό πανί ανάμεσα σ’ αυτές και τον πάγκο για να μη γλιστράνε καθώς κόβετε. Ασχετα από το είδος που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό η βάση κοπής να έχει μεγάλη επιφάνεια για να χωράει άνετα την ποσότητα που θέλετε.

Εργαλεία μέτρησης βάρους και όγκου

Στη μαγειρική, και περισσότερο στη ζαχαροπλαστική, η ακρίβεια είναι καθοριστική. Τα ειδικά εργαλεία μέτρησης, όπως οι μεζούρες για γραμμάρια και ml ή οι ζυγαριές κουζίνας, θα σας βοηθήσουν να εκτελέσετε ακριβώς μια συνταγή ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες λάθους.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τα παραπάνω προϊόντα όσον αφορά την ποιότητα αλλά και τον τύπο. Προτιμήστε μεζούρες με πολλές διαιρέσεις για μεγαλύτερη ευκολία κατά το μαγείρεμα. Οσο για τις ζυγαριές, επιλέξτε ηλεκτρονικές που προσφέρουν ακρίβεια και εύκολη χρήση.

Μπολ σε διάφορα μεγέθη

Πολύ συχνά κατά το μαγείρεμα μπορεί να χρειαστούν παραπάνω από 1 ή 2 σκεύη για την προετοιμασία του φαγητού. Επενδύστε σε ένα σετ από ανοξείδωτα μπολ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάμειξη διαφόρων υλικών αλλά και για παρασκευή συνταγών σε μπεν-μαρί. Παράλληλα, με περισσότερα από ένα μπολ μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας καθώς δεν χρειάζεται να διακόπτετε για να καθαρίσετε εκείνο που ήδη χρησιμοποιείται. Επιλέξτε ένα σετ με διάφορα μεγέθη ώστε να φυλάσσονται το ένα μέσα στο άλλο, καταλαμβάνοντας λίγο χώρο στα ντουλάπια.

Κουτάλες και σπάτουλες

Οι ξύλινες κουτάλες είναι ιδανικές για να ανακατέψουμε σάλτσες, ζύμες, φαγητό και σαλάτες. Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για ανακάτεμα αλλά και για σερβίρισμα, ενώ δεν γδέρνουν τα αντικολλητικά σκεύη και δεν λιώνουν όπως οι πλαστικές ή συνθετικές. Αγοράστε διάφορα μεγέθη και κρατείστε τις όλες μαζί κοντά στην εστία της κουζίνας, για ευκολότερη χρήση. Εκτός από ξύλινες κουτάλες, εξαιρετικά χρηστική είναι και μία, τουλάχιστον, σπάτουλα σιλικόνης. Μπορεί πιο άνετα να αναποδογυρίσει λεπτά και εύθραυστα φαγητά όπως ομελέτες, κρέπες κ.α, να χρησιμοποιηθεί στην ανάμειξη υλικών αλλά και να αφαιρέσει ολόκληρο το μείγμα από τα μπολ, ελαχιστοποιώντας το χρόνο καθαριότητας τους.

Τσιμπίδα

Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται περιττή, όμως η τσιμπίδα θα φανεί χρήσιμη εκεί που δεν είχατε φανταστεί. Είναι το τέλειο εργαλείο για να σηκώνετε και να γυρνάτε ακίνδυνα ζεστό φαγητό μέσα στο φούρνο ή σε τηγάνι, ενώ είναι κατάλληλο για το κρέας καθώς δεν το τρυπάει, βοηθώντας το έτσι να διατηρήσει τα υγρά του. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο ανακάτεμα ζυμαρικών.

Σύρμα ή αβγοδάρτης

Υπάρχουν φορές που ένα απλό σύρμα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη χρήση μίξερ, μπλέντερ και άλλων εργαλείων. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, αλλά το πιο συνηθισμένο, το “balloon whisk”, το κλασικό δηλαδή σύρμα, χρησιμοποιείται για να ενώσει υλικά, να ομογενοποιήσει μείγματα αλλά και να ενσωματώσει αέρα σε άλλα, όπως η μαρέγκα.

Βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ με καπάκι

Αρκεί μόνο να διαβάσει κανείς μερικές συνταγές για να διαπιστώσει πόσες χρήσεις έχει ένα τέτοιο σκεύος. Ειδικά το γουόκ, λόγω του σχεδιασμού του, μαγειρεύει το φαγητό πιο γρήγορα καθώς η θερμότητα κατανέμεται καλύτερα χάρη στα πιο ψηλά τοιχώματά του. Ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι μπορεί να προετοιμάσει από την αρχή ένα ολόκληρο γεύμα ή και να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για ένα μέρος του.

Θερμόμετρο

Το κλειδί για να μαγειρευτούν με ασφάλεια αλλά και ακρίβεια το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι είναι η θερμοκρασία τους. Εκτός από την ασφάλεια, το θερμόμετρο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να παραψήσετε το κρέας, βγάζοντάς το πιο ζουμερό. Θα βρείτε θερμόμετρα διαφορετικών ειδών αλλά και εξειδικευμένα για ζαχαροπλαστική -θυμάστε πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν είναι έτοιμο το σιρόπι ή η καραμέλα;

Μικρός τρίφτης χειρός

Ένας τρίφτης χειρός με μικρές οπές είναι εύχρηστος και βολικός, για να τρίβετε σκόρδο, μπαχαρικά, ξύσμα εσπεριδοειδών χωρίς να λερώνετε τον μεγάλο.

Μαντολίνο

Απλά, το δεξί σας χέρι. Ο πολυκόφτης με το όμορφο όνομα στέκεται στον πάγκο σταθερά, έτοιμος να κόψει γρήγορα και με ασφάλεια όσο λεπτές φέτες θέλετε, μπαστουνάκια ή ζουλιέν, ακόμα και με σχέδια. Δεν είναι φθηνό εργαλείο καθώς οι λάμες του πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να είναι λειτουργικές.

Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία που πρέπει να βρίσκονται στην κουζίνα σας για μια πιο άνετη και απολαυστική εμπειρία. Όσο περισσότερο ασχοληθεί κανείς, τόσο θα βρει πιο εξεζητημένα προϊόντα που ταιριάζουν στις δικές του προτιμήσεις και πρακτικές. Η ποιότητα, πάντως, είναι βασικός παράγων λειτουργικότητας του εργαλείου. Επενδύστε σε λιγότερα και καλύτερα.

Update: 04/05/20
Hμ/νια α' δημοσίευσης: 20/03/13

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…