Follow us

«Σκουτάρι»: ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο από την Κριτσά

«Σκουτάρι»: ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο από την Κριτσά

Ο ιστορικός ελαιώνας της Κριτσάς του Λασιθίου φημίζεται για τον ανώτερης γεύσης καρπό του, που οφείλεται και στη βιοποικιλότητα της περιοχής και δίνει ιδιαίτερα στοιχεία στο ελαιόλαδο. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ελαιοποίησης σε γευστικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που έχουμε δοκιμάσει, είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Σκουτάρι», κορωνέικης ποικιλίας, που παράγει και εμφιαλώνει η Μαρία Σγουρού στην Κριτσά (οικογένεια Βάρδα). Παράγεται με βιολογική καλλιέργεια του υπεραιωνόβιου οικογενειακού ελαιώνα, που σήμερα φτάνει την έκταση των 60 στρεμμάτων και έχει πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό του.

Πρόκειται για ένα ε.π. ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής και ψυχρής έκθλιψης, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Η διαχείριση του καρπού από τους παραγωγούς έχει γίνει μετά από πολλή έρευνα, ατελείωτες δοκιμές και συνεργασία με το ΕΚΠΑ, για να καταλήξει σε ένα ελαιόλαδο που εκτός από εξαιρετική γεύση διαθέτει και πολύτιμα στοιχεία για την υγεία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, η ονομασία «σκουτάρι» -η «ασπίδα» στον Ερωτόκριτο- χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά, υποδηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας…

Το «Σκουτάρι» διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό καλαίσθητων φιαλών των 500 και των 250 ml, με χρώμα και παράσταση που παραπέμπει σε αρχαίο μελανόμορφο αγγείο.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.skoutarioliveoil.com