Follow us

Οι νηστίσιμες σαλάτες της Yiam

Δοκιμάσαμε μια σειρά από νηστίσιμες σαλάτες από το εργαστήρι της Yiam στην Αγιά της Λάρισας και θα τις βάζαμε άνετα στο τραπέζι μας…

Οι νηστίσιμες σαλάτες της Yiam

Οι έτοιμες σαλάτες και «αλοιφές» που παίρνουμε από το ράφι, μικρή σχέση έχουν συνήθως με τις αντίστοιχες σπιτικές. Αναζητώντας κάτι πιο κοντά στο αυθεντικό, στραφήκαμε στη δουλειά της Αύρας Πανουσοπούλου και βάλαμε στο τραπέζι της δοκιμής μερικά από τα νηστίσιμα εδέσματα που κυκλοφόρησε η φίρμα «Yiam» σε συσκευασίες των 250 γρ.

Η γκάμα περιλαμβάνει τα κλασικά (μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, φάβα, μαυρομάτικα, ταμπουλέ, πατατοσαλάτα με λαχανικά κ. ά.) αλλά και κάποια πιο σύνθετα, όπως οι φακές με μανιτάρια και καπνιστή μελιτζάνα, μια πικάντικη coleslow με dressing σύκου ή την πικάντικη σκορδαλιά. Αυτό που τα χαρακτηρίζει γενικά, είναι η σπιτική γεύση που δίνουν τα σωστά, φρέσκα υλικά και η παραδοσιακή διαχείριση.

Από νηστίσιμα, η συλλογή διαθέτει και μεζέδες-ορεκτικά: γαριδοσαλάτα με dressing λεμονιού, χταποδάκι πλοκάμι με μυρωδικά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, φακές beluga με μύδια, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστή ρεγγοσαλάτα.

Οι νηστίσιμες σαλάτες της Yiam
Σωστά και φρέσκα υλικά το μυστικό για την αυθεντική σπιτική γεύση των Yiam

Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με εξ. π. ελαιόλαδο και λεμόνι έχει την ωραία υφή και τη γεύση της ψητής μελιτζάνας λιωμένης στο χέρι και ευχάριστες νότες καπνίσματος, είναι απλή, αυθεντική και νόστιμη. Υπάρχει και σε εκδοχή με γιαούρτι, που της χαρίζει μια πιο απαλή γεύση.

Η ταραμοσαλάτα γίνεται με λευκό ταραμά, βιολογικά λεμόνια και ζυμωτό ψωμί και θυμίζει πραγματικά την παλιά σπιτική συνταγή, πριν κυριαρχήσουν οι ταραμοσαλάτες-μαγιονέζες. Έχει ισορροπημένη αλμύρα, ήπια οξύτητα από το λεμόνι και υφή που μαρτυράει την παρουσία του ψωμιού, όπως παλιά.

Η παντζαροσαλάτα είναι από τα πιο πετυχημένα που δοκιμάσαμε. Με νόστιμο, σωτά βρασμένο, ελαφρά ξυδάτο παντζάρι σε κύβακια, ξυσμένο ξυνόμηλο που δίνει άρωμα, μια υποψία σκόρδου, τραγανή καρυδόψιχα και εξ. π. ελαιόλαδο.

Η σαλάτα φακές με μανιτάρια και καπνιστή μελιτζάνα είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα. Τα μανιτάρια ολόκληρα με ωραίο ψήσιμο, ταιριαστή η κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια, ενώ η μελιτζάνα προσθέτει γλύκα κι ελαφρές καπνιστές νότες στο σύνολο.

Στο ταμπουλέ κυριαρχεί το πλιγούρι αλλά η γεύση ισορροπεί με τα λαχανικά (καρότο, πιπεριά, αγγούρι), τον μαϊντανό (όχι όσο θα θέλαμε) και το λεμόνι ενώ η παρουσία του δυόσμου είναι αισθητή.

Coleslow (λαχανοσαλάτα) με dressing σύκου και καρύδια. Τραγανό λάχανο και καρότο ντυμενα με πλούσιο, υπόγλυκο dressing με νότες σύκου, ελαφρά πικάντικο από τη μουστάρδα. Το ξυνόμηλο και τα καρύδια συμπηρώνουν το σύνολο, που μπορεί να μην είναι καθαρόαιμο coleslow, αλλά είναι μια πολύ νόστιμη λαχανοσαλάτα.

Αυτά και άλλα διάφορα της Yiam, θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα αλλά και με ηλεκτρονική παραγγελία στο site της Yiam.

Καταστήματα στην Αθήνα: Αγροτική Γωνιά, Χαρ. Τρικούπη 15 κέντρο. Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30 Ηλιούπολη. Παραδοσιακόν, Μάρκου Μουσούρου 24 Μετς. Παντοπωλείο, Αχιλλέως 38 Π.Φάληρο. Βιόκηπος, Αχιλλέως 72 Π. Φάληρο. Τσακανίκα, Χαροκόπου 67 Καλλιθέα και Προσκόπων Αϊδινίου 9 Ν. Σμύρνη.

«Yiam» - εργαστήριο γεύσεων, Αγιά, Λάρισα, 2494022225
Μανδραγόρα, Γούναρη 16, Πειραιάς