Follow us

«Μαρί Μαμ Μία»: σπιτικές ανατολίτικες γεύσεις

Η υπέροχη σπιτική καροτοσαλάτα που δοκιμάσαμε τυχαία σε ένα delicatessen μας έστειλε κατ' ευθείαν στην πηγή, το αρμένικο εργαστήριο της οικογένειας Μχιταριάν, όπου η Μαρί και η Καρινέ ετοιμάζουν σαλάτες, ντολμαδάκια γιαλατζί, ταμπουλέ, μαντί κι ένα σωρό άλλες ανατολίτικες νοστιμιές κάπου κρυμμένες στην Παλαιά Κοκκινιά…

«Μαρί Μαμ Μία»: σπιτικές ανατολίτικες γεύσεις

Μας υποδέχθηκαν η Καρινέ και ο Καρέν Μχιταριάν, τα δύο νέα αδέρφια που έχουν αναλάβει τα ηνία της οικοτεχνίας, ωστόσο το πρόσωπο κλειδί στο «Μαρί Μαμ Μία» είναι η μαμά τους η Μαρί. Δεν έδωσε απλώς το όνομά της στο εργαστήριο, είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τις συνταγές των προϊόντων και βέβαια συμμετέχει και στην παρασκευή τους. Έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η καταγωγή της είναι από Αρμένηδες της Τουρκίας, γι’ αυτό και οι συνταγές της έχουν ανατολίτικη γνησιότητα. Οι τρεις τους, με τη βοήθεια-όταν χρειάζεται- μερικών ακόμη γυναικών, πάντα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, φτιάχνουν σε καθημερινή βάση νόστιμα ντολμαδάκια γιαλατζί και από εκεί και πέρα ανάλογα με τις παραγγελίες τους… Το μυστικό της επιτυχίας τους μας το εξήγησε ο γιος της Μαρί, ο Καρέν Μχιταριάν: «η μαμά είναι χημικός και βιολόγος κι έτσι έχει κατορθώσει να βρει τις ιδανικές δόσεις μπαχαρικών και υλικών σε κάθε συνταγή. Επίσης, η παραγωγή μας είναι μικρή, γι’ αυτό και μπορούμε να πετυχαίνουμε την σπιτική γεύση. Θέλουμε να παράγουμε λίγα προϊόντα και καλά.». Έτσι εξηγείται και η πραγματικά υποδειγματική καθαριότητα του εργαστηρίου, που πραγματικά θυμίζει χημείο!
Δοκιμάσαμε την ιδιαίτερη και θα τη λέγαμε "υγιεινή" καροτοσαλάτα με τη φρεσκάδα του ωμού καρότου και μανιτάρια, δροσερό ταμπουλέ με τη σωστή συνταγή που βασίζεται στον μπόλικο μαϊντανό, μετρημένο κους κους και διακριτική ντομάτα, και τα βρήκαμε και τα δύο εξαιρετικά. Τα ντολμαδάκια γιαλατζί έχουν τραγανό και συγχρόνως τρυφερό φύλλο, καλή υφή ρυζιού και σωστά μυρωδικά. Η μελιτζανοσαλάτα τους, από τις καλύτερες που έχουμε γευτεί: σωστή αίσθηση καπνίσματος, διακριτικό ταχίνι, βελούδινη υφή… Φτιάχνουν, ακόμα, λαχανοντολμάδες, ρώσικη, χούμους, ταραμοσαλάτα, αλλά και προϊόντα που πωλούνται κατεψυγμένα έτοιμα για μαγείρεμα, όπως τα μαντί (ένα είδος χειροποίητου ζυμαρικού γεμισμένο με κιμά), τα άντανα μαντί, τα ιτσλί κεφτέ, πρωτότυπα κεφτεδάκια μ’ ένα περίβλημα ζύμης που θέλουν βράσιμο, αλλά και τα γνωστά λαχματζούν, πιτάκια με πικάντικο μείγμα κιμά στην επιφάνεια, που χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά ψήσιμο στο φούρνο. Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά νόστιμο και ισορροπημένο όσον αφορά την αναλογία υλικών και μπαχαρικών. Βέβαια, όπως κάθε επιχείρηση που πάει καλά, κάνουν σχέδια για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Στα άμεσα πλάνα τους είναι η δημιουργία ενός φούρνου με ξύλα για να μπορούν να ψήνουν μεγάλα λαχματζούν αλλά και άλλα νέα προϊόντα που θέλουν να δοκιμάσουν, καθώς και η επέκταση των ψυγείων τους για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανάπτυξη θα γίνει σε ελεγχόμενο επίπεδο, που να μην επηρεάζει τη σπιτική παρασκευή των προϊόντων, που τους έχει κάνει να ξεχωρίσουν στην αγορά. Παράγουν μόνο για χονδρική πώληση, οπότε για να βρείτε τα προϊόντα τους αρκεί να πάτε σε ένα από τα delicatessen με τα οποία συνεργάζονται: Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 3389349), Μανδραγόρας (Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ. 210 4172961), Λεβόν Τσερτσιάν (Ηρώων Πολυτεχνείου 80, Πειραιάς, τηλ. 4522015), Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen (Παπαρρηγοπούλου 3, Πλ. Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3243573), Μιράν (Ευριπίδου 45, τηλ. 210 3217187), Το Μιτάτο του Μασαούτη (Ν. Ερυθραία, Βάρη, Π. Φάληρο, www.mitatomasaouti.gr), «Tο Παραδοσιακό Μπακάλικο» (Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7560055 και Πλ. 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500). Επειδή κάθε κατάστημα διαθέτει ορισμένα από τα προϊόντα τους, για να βρείτε αυτό που θέλετε επικοινωνήστε πρώτα με τα καταστήματα.

«Μαρί Μαμ Μία», Βουρβούλη 1-5, Παλαιά Κοκκινιά, τηλ. 210 4202255.