Follow us

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα Νέας Καρβάλης!

Οι φημισμένοι κουραμπιέδες της Καβάλας κυκλοφορούν στην Αθήνα από την οικογένεια Χρυσανθίδη, όχι μόνο στην κλασική εκδοχή, αλλά σε πολλές παραλλαγές, με σοκολάτα, με μαστίχα, με φιστικοβούτυρο, ενώ την περίοδο αυτή φτιάχνουν και μελομακάρονα.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα Νέας Καρβάλης!

Η περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα φημίζεται για τους κουραμπιέδες της, που δεν είναι εποχιακό γλυκό, αλλά φτιάχνονται και καταναλώνονται όλο το χρόνο. Είναι το γλυκό που σχεδόν όλοι φέρνουν πίσω, μετά από μια επίσκεψη στην περιοχή και το οποίο πραγματικά έχει ξεπεράσει σε φήμη, όχι μόνο τα όρια της Καβάλας, αλλά και της χώρας, αφού δεν είναι λίγοι οι τουρίστες από Τουρκία, Βουλγαρία και αλλού, που αγοράζουν πολύ αυτά τα γλυκά.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα Νέας Καρβάλης!
Πολλά στάδια της παραγωγής γίνονται με το χέρι, όπως το κόψιμο της ζύμης.

Σε πρόσφατο ταξίδι στην Καβάλα είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις της Βικελίδης – Χρυσανθίδης ΑΒΕΕ, μιας επιχείρησης που ξεκίνησε το 1980 ως οικογενειακό εργαστήρι – κατάστημα παραγωγής κουραμπιέδων στη Νέα Καρβάλη, και έχει καταλήξει να είναι πλέον μια μεγάλη, σύγχρονη, πιστοποιημένη για την ποιότητά της μονάδα παραγωγής κουραμπιέδων, αλλά και τσουρεκιών. Όλα κλείνονται σε ωραίες και πρακτικές συσκευασίες, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν δώρο, αλλά και να φτάσουν με ασφάλεια σε μακρινές χώρες, αφού η εταιρεία κάνει και εξαγωγές σε Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία και αλλού.

Την περίοδο αυτή των Χριστουγέννων, παράγει και μελομακάρονα, που έφτασαν πριν μερικές ημέρες στα γραφεία μας, μαζί με κουραμπιέδες σε διάφορες εκδοχές. Τα μελομακάρονα είναι κλασικά με μέλι και καρύδια ή με επικάλυψη κουβερτούρας. Και οι δύο εκδοχές είναι γλυκά καλά σιροπιασμένα και μελωμένα, οπότε αρέσουν σε εκείνους που τα προτιμούν μαλακά και με έντονη γλυκύτητα.
Οι κουραμπιέδες που δοκιμάσαμε, πάλι, ήταν σε κλασική εκδοχή με ολόκληρο αμύγδαλο, σε σχήμα μισοφέγγαρου, μέσα σε ωραίο μεταλλικό κουτί, ή σε μίνι μπουκίτσες με αμύγδαλο, αλλά και με σοκολάτα, ή με μαστίχα Χίου.

Είτε προτιμήσετε τις κλασικές, είτε τις πιο πρωτότυπες προτάσεις τους, σίγουρα αποτελούν μια καλή λύση για δώρο αυτές τις ημέρες, που θα εκτιμηθεί, ιδίως στις μεταλλικές συσκευασίες, που θα μείνουν μετά την κατανάλωση του γλυκού για άλλη χρήση.

Τα προϊόντα αυτά τα βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ Βασιλόπουλος και Θανόπουλος, στα Duty Free, αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων, όπως «Έλλην» (Αδριανού 111, Πλάκα), «Αμφιτρύων» (Πανδρόσου 53, Πλάκα), «Δια ταύτα» (Αδριανού 37, Πλάκα), “Hellenic Idea” (Σούτσου 14, Κολωνάκι).

Περισσότερα στο https://www.chrisanthidis.gr