Follow us

Κοντινές αποδράσεις με γεύση θάλασσας!

Ποτέ δεν είχαμε λαχταρίσει περισσότερο εκείνες τις εξορμήσεις του σ/κ για φαγητό, που στερηθήκαμε μήνες τώρα. Σε συνθήκες καλοκαιριού πια, το ποτήρι πλάι στο κύμα μας καλεί…

Κοντινές αποδράσεις με γεύση θάλασσας!

Δρόμοι ελεύθεροι και τραπεζάκια στρωμένα, απολαύσεις που αποδείχθηκε ότι δεν είναι δεδομένες. Ευτυχώς, ζούμε σε έναν τόπο που η «φυγή» βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Ας ξεκινήσουμε νωρίς για να μην πέσουμε στο αδιαχώρητο, αλλά και για να συνδυάσουμε το φαγητό μας με μια μικρή περιήγηση, που τόσο χρειαζόμαστε. Το πρώτο ποτήρι «εκτός των τειχών» τις επόμενες μέρες, θα έχει γεύση θάλασσας…

Σαλαμίνα

Κοντινές αποδράσεις με γεύση θάλασσας!
Συνώνυμη των ουζομεζέδων η Σαλαμίνα

Νησάκι «της τσέπης» για τους Αθηναίους, αρκετά παρεξηγημένο όμως, καθώς κρύβει εκπλήξεις -έχει «φαΐ» που λένε… Στα συν της επιλογής η διαδρομή των 15’ με το φέρι από το Πέραμα: όπως και να το κάνεις, μπαίνεις σε καράβι, διασχίζεις θάλασσα! Έχει πολύπλοκο ανάγλυφο, πολλές διαδρομές και κρυφές παραλίες-διαμαντάκια, αν προγραμματίσουμε σωστά την ημέρα και ξεκινήσουμε νωρίς. Η Δημοτική Ιχθυαγορά της Σαλαμίνας επάνω στον κεντρικό δρόμο της πόλης αξίζει μια επίσκεψη για προμήθειες αν είναι ανοιχτή (φροντίστε για ισοθερμική τσάντα και παγοκύστες) ενώ δίπλα ακριβώς μπορούμε να πιούμε το πρώτο ποτήρι στο πολυσύχναστο «Αγκυροβόλι» ( 210 4650878), αν και οι πιο «ψαγμένοι» θα προτιμήσουν ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του κεντρικού δρόμου (Ακτής Καραϊσκάκη) για ένα «γνήσιο» ούζο, με ντόπιους στα πλαϊνά τραπέζια.

Η Σαλαμίνα είναι συνώνυμη με τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα ταπεινά ψαράκια που βγάζει η θάλασσά της -τους κατ’ εξοχήν δηλαδή μεζέδες του ούζου, μαγειρεμένα με προσφυγική γνώση (κατσούλες σαγανάκι, αχιβαδόσουπα και άλλα διάφορα). Παραδοσιακή ψαροταβέρνα κυριολεκτικά μέσα σε παλιό καρνάγιο, με γοητευτική θέα, είναι το «Καρνάγιο» (Αγίου Νικολάου 53, 2104640844), στην προέκταση της πόλης. Αλλά το πιο γνωστό όνομα στο φαγητό ανήκει στον «Κάκια» (Ακτής Καραϊσκάκη 48, 2104655821), ψαροταβέρνα με ιστορία, αρκετά εξελιγμένη πλέον, με τραπεζάκια πάνω στο κύμα. Καλαμάρια και σουπιές «κουλουριώτικα» με το μελάνι τους, ποικιλία αχνιστών οστράκων, σαγανάκια, δικά τους παστά, οστρακόδερμα (από γαρίδα μέχρι κωλοχτύπα όταν υπάρχει), πολλά ψάρια - χωρίς να λείπουν οι μακαρονάδες με θαλασσινά.

Αν σας παίρνει για μια βόλτα, πάρτε τον δρόμο για την Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκκλησία και δίπλα το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού. Για καφέ και ποτό, το παραθαλάσσιο μπαρ «Sense» (στον δρόμο προς Αιάντειο, κοντά στην πόλη) είναι μια καλή επιλογή.

Λουτρόπυργος, Νεράκι

Τραπέζι στο κύμα οι ταβέρνες του Λουτρόπυργου

Φτάνοντας στα διόδια της Ελευσίνας μπαίνουμε δεξιά στην παλιά Εθνική Οδό και σε μερικά λεπτά… κάνουμε βουτιά στον χρόνο! Πραγματικά, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Λουτρόπυργος, Νεράκι, Νέα Πέραμος (παλιό Μεγάλο Πεύκο), αλλά και το τοπίο στη διαδρομή μας - μ’ ένα μισοβυθισμένο πλοίο στο σκηνικό - δείχνουν σαν να ξεπήδησαν από το παρελθόν. Αλμυρίκια και πεύκα πάνω στη θάλασσα, εξοχικά περασμένης αισθητικής, ταβερνάκια παλιάς κοπής και οι πάγκοι που πουλούν όστρακα στη σειρά, συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο σαν από παλιά ελληνική ταινία.

Η θάλασσα δεν είναι σπουδαία, σε καλεί όμως να κάνεις μια βουτιά πριν καθήσεις για ένα ούζο πάνω στο κύμα. Η ψαροταβέρνα «Τράτα by Ανεμολόγιο» (2296034671) είναι η πρώτη που συναντάμε στον Λουτρόπυργο, πάνω στην παραλία και πολυσύχναστη, με όλα τα αναμενόμενα στο μενού. Φτάνοντας στο Νεράκι, η ταβέρνα του «Φωτίου» (2296044306) απέναντι από την παραλία έχει πιστούς πελάτες και φρέσκο ψάρι, με βεντέτα τα μπακαλιαράκια. Λίγο πιο κάτω, στ΄αριστερά μας συναντάμε τη μικρή, γραφική «Ψαροταβέρνα του Παππού» (2296 301069), με τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, κάτω από ψηλά αλμυρίκια. Λίγα πιάτα, καλό τηγάνι, μικρό ψαράκι ημέρας, μαστόρικο χταπόδι στα κάρβουνα και σκηνικό που σε στέλνει πολύ μακριά από την πόλη.

Στο Νεράκι υπάρχει εγκατάσταση μυδοκαλλιέργειας αλλά και εγκεκριμένο Κέντρο Αποστολής Οστράκων. Στους πάγκους που εκτείνονται πάνω στον δρόμο πωλούνται μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, καλόχτενα, πορφύρες, στρείδια, αχιβάδες και είναι μια ευκαιρία να πάρουμε για σπέσιαλ καταστάσεις στο σπίτι. Για καφέ και βόλτα, συνεχίζουμε για μερικά λεπτά τον δρόμο μέχρι τη Νέα Πέραμο, με πάρκο και καφετέριες που εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας.

Nέα Λάμψακος και Χαλκίδα

Η ψαριά της ημέρας πρωταγωνιστή στη Χαλκίδα

Στα 5 χλμ. νότια της Χαλκίδας ο προσφυγικός οικισμός της Νέας Λαμψάκου είναι χτισμένος μεταξύ του Ληλάντιου κάμπου και της θάλασσας. Αγαπημένος προορισμός όσων κυνηγούν τις θαλασσινές λιχουδιές, που βγάζει ο Ευβοϊκός και σερβίρονται στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες αλλά και σε ταπεινά ταβερνάκια μέσα στον οικισμό. Θα καθήσουμε στο ουζερί «Ανεμόμυλος-Ακρογιάλι» (698 303 9499) αναγνωρίσιμο από τον διακοσμητικό ανεμόμυλο στην είσοδο και στο τέρμα της παραλίας, στο παλιό «Κουτούκι του Περικλή» (2221 074860), ταβερνάκι από το 1955 με γραφικό εσωτερικό και τραπεζάκια στο κύμα -διάσημο για το χταπόδι στα κάρβουνα- ή σε κάποια άλλη ψαροταβέρνα της παραλίας. Σαγανάκια με όστρακα και οστρακόδερμα, καλαμάρια και γαρίδες στα κάρβουνα, καραβίδες στην εποχή τους, φρέσκο ψάρι, χωρίς να λείπουν οι θαλασσινές μακαρονάδες αλλά και οι εκπλήξεις της ημέρας ανάλογα με την εποχή και την ψαριά. Συνδυάστε την απόδραση με μια επίσκεψη στο οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς (2221055350) ή στο οινοποιείο «Lykos» (2229068222), σε κοντινές σχετικά αποστάσεις, για δοκιμή και αγορά κρασιών. Στην επιστροφή, επιβάλλεται μια βόλτα στην παραλία της Χαλκίδας για καφέ.