banner
banner

Ηλέσιον και… κάνε το όπως οι αρχαίοι!

Μια ομάδα για τη διάσωση της διατροφικής μας κληρονομιάς

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Ένας οργανισμός που κατάφερε να διασώσει παλιές, παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιού και να οινοποιήσει σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά πρότυπα…

Κράση με ειδύλλι

Κράση με ειδύλλι

Ο οργανισμός περιβάλλοντος «Ηλέσιον» είναι μια ομάδα ανθρώπων με συντονίστρια την Έμμη Πανούση, που αγαπούνε τον άνθρωπο και τη φύση. Θεωρούν ότι η συλλογική ομαδική δράση με ανταλλαγή και διάδοση της διατροφικής μας κληρονομιάς είναι η συνέχιση της ζωής, της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. γι’ αυτό επέλεξαν τη μη κερδοσκοπική λειτουργία του οργανισμού. To όνομα «Ηλέσσιον» το δανείστηκαν από την ομηρική αναφορά στην αρχαία κοινότητα με αυτό το όνομα, με έδρα τα υψίπεδα του Κιθαιρώνα.


Όλα ξεκίνησαν πριν χρόνια, όταν μέλη της ομάδας, περπατώντας στην Οίτη παρατήρησαν μια καρυδιά που είχε και τσαμπιά με ολόφρεσκα σταφύλια. Ο ασυνήθιστα χοντρός κορμός του κλήματος φανέρωνε την πολύ μεγάλη ηλικία του. Αργότερα, έμαθαν ότι το σταφύλι αυτό ήταν μια αρχαία, ξεχασμένη ποικιλία της Ρούμελης, το «γκοσμάρι», «γκοσμάς» ή «κοσμάς». Επειδή από καιρό ήθελαν να ανακαλύψουν τον 2.500 ετών άκρατο οίνο της «Περιστέρας», ξεκίνησαν προσπάθειες να δημιουργήσουν κρασί χωρίς θειώδη, χρώματα και άλλα χημικά, βασιζόμενο σε ό,τι γνωρίζουμε από τα αρχαιοελληνικά πρότυπα.

banner
Κράση με σταφυλόμελο

Κράση με σταφυλόμελο

Μετά από 31 χρόνια έρευνας, ο στόχος τους πέτυχε και ο Άκρατος Οίνος Ηλέσιον έγινε γεγονός το 2008. Για την επιτυχία αυτή τους έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο υψηλόβαθμος άκρατος οίνος του Ηλέσιον είναι φυσικής και ερυθράς οινοποίησης, με άγριους γηγενείς ζυμομύκητες. Δεν έχει προσθήκη θειωδών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων, είναι 100% από σταφύλι. Δεν υπέστη πρωτεϊνική καθίζηση και δεν φιλτραρίστηκε. Ο τρύγος γίνεται σε επιλεγμένα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας της παραδοσιακής ποικιλίας Σαββατιανό και ο οίνος είναι ΠΓΕ Στερεάς Ελλάδας.

Ειδύλλι

Ειδύλλι

Το Ηλέσιον, μαζί με την "αναγέννηση" του αρχαιοελληνικού οίνου, δημιούργησε και άλλα δύο προϊόντα, το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο από 100% φρέσκο χυμό σταφυλιού, με αφαίρεση της δροσοσταλίδας του σταφυλιού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, από τη μία έχουμε το Ειδύλλι, που είναι ένα ευχάριστο βιολογικό ρόφημα  χωρίς οινόπνευμα, θερμίδες και ζάχαρη και αποτελείται από 99% νερό χωρίς άλατα  -φανταστείτε το σαν ελαφρά αρωματικό νερό. Μεταξύ των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων του, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η επιτάχυνση της πέψης και της αφομοίωσης των τροφών, η διευκόλυνση του σώματος στην παραγωγή ενέργειας και η επαναφορά της μικροχλωρίδας του δέρματος.

banner
Σταφυλόμελο

Σταφυλόμελο

Με την ίδια διαδικασία παράγεται και το Σταφυλόμελο, αυτό που μένει μετά την αφαίρεση της δροσοσταλίδας του σταφυλιού από τον χυμό του και περιέχει αναλλοίωτα τα συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού. Πρόκειται για ένα φυσικό σιρόπι φρέσκου βιολογικού σταφυλιού, χωρίς προσθήκη χημικών, συντηρητικών ή ζάχαρης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για τη δημιουργία φυσικού χυμού σταφυλιού (προσθέτοντας σε πέντε μέρη νερού ένα σταφυλόμελο), για να γαρνίρει κρέμες, παγωτά, σαλάτες, ψητά κρέατα αλλά και θαλασσινά πιάτα, σαν απεριτίφ με τριμμένο πάγο, αλλά και για να αντικαταστήσουμε στη ζαχαροπλαστική τη ζάχαρη ή το μέλι, με υγιεινό τρόπο.


Ο Άκρατος Οίνος του Ηλέσιον, όταν αναμειχθεί με το Ειδύλλι μας δίνει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί, ενώ με το Σταφυλόμελο το ξηρό κρασί γίνεται γλυκό. Με τα δύο αυτά προϊόντα, ο φίλος του κρασιού μπορεί να δημιουργήσει ένα "δικό του" κρασί, σε όσους βαθμούς και όσο γλυκό το επιθυμεί. 

Ηλέσιον και… κάνε το όπως οι αρχαίοι!

Η ομάδα του Ηλέσιον παράγει και βιολογικό ρύζι φυσικής καλλιέργειας, λευκό ή καστανό, με την επωνυμία «Ρυζείς». Καλλιεργήθηκε στην περιοχή «Φύση» του Σπερχειού ποταμού, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων ή χημικών λιπασμάτων, σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών. Συγκαλλιεργήθηκε και αντάλλαξε αρώματα με άγριο βασιλικό και όλη την βιοποικιλότητα της περιοχής.  Το καστανό υπερτερεί του λευκού και του κίτρινου σε θρεπτικά χαρακτηριστικά, γιατί σε αυτό γίνεται μόνο μία παρέμβαση, η αποφλοίωση του εξωτερικού φλοιού. Ο εσωτερικός φλοιός, το φύτρο, το άρωμα και τα φυσικά συστατικά του παραμένουν. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.


Περισσότερα για όλα αυτά τα πρωτότυπα και φυσικά προϊόντα στο www.helession.com


Ηλέσιον, ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, τηλ. 210 5222323, e-mail: [email protected]Καταστήματα στην Αθήνα

banner

Ανά περιοχή

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

banner

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος