Follow us

Η Ελληνική Παραγωγή πάει… Γκύζη

Η στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινά προϊόντα έκανε δύο νέους ανθρώπους να αλλάξουν ρότα στη ζωή τους κι από τη δημοσιογραφία να ασχοληθούν με τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα.

Η Ελληνική Παραγωγή πάει… Γκύζη

Έτσι, λοιπόν, πριν μερικούς μήνες ο Δημήτρης Ταμουρίδης και ο Δημήτρης Σαρέλας άνοιξαν πριν λίγους μήνες την "Ελληνική παραγωγή" στου Γκύζη και γέμισαν τα ράφια της με αξιόλογα προϊόντα που προμηθεύονται απευθείας από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, που γνώρισαν οι ίδιοι μέσα από τα ταξίδια τους στην επαρχία.
Στην «Ελληνική Παραγωγή» βρήκαμε μια καλή ποικιλία από τοπικά τυριά, όπως βαρελίσια φέτα Τρίπολης και Καλαβρύτων, γραβιέρα Αμφιλοχίας, Κρήτης αλλά και Νάξου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, ανθότυρο Κρήτης, όλα από μικρούς παραγωγούς όπως τον Παπαγιαννάκη στα Χανιά και τον Μηλιτσόπουλο στα Καλάβρυτα. Δίπλα τους στο ψυγείο εκλεκτά και φημισμένα αλλαντικά, όπως ο παστουρμάς του Μιράν, η καπνιστή μορταδέλα και το καραμανλίδικο σουτζούκι Καππαδοκίας του Σαρήμπογια (Sary), αλλά και τα αλλαντικά Τριπόλεως του Δαγρέ και λουκάνικα Μυτιλήνης. Μπροστά στο ψυγείο, μια σειρά από ονομαστά όσπρια: φασόλια Πρεσπών, φακές Κιερίου Καρδίτσας, ρεβίθια Δομοκού. Στα ράφια του μαγαζιού αρκετά μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά ζυμαρικά "Αδαμαντίνα", αλλά και από την "Μύλοι" (Λακωνίας). Εδώ θα βρείτε τους σπάνιους θρακιώτικους τραχανάδες της "Γαίας", του συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου Έβρου, καθώς και τραχανά και χυλοπίτες της Γιαννιώτισσας. Ποικιλία και σε κρητικά παξιμάδια και χανιώτικα επτάζυμα, ενώ πολύ δημοφιλή είναι και τα αφράτα παξιμάδια Τραχειάς με λιαστή ντομάτα και ρίγανη.
Από τα εκλεκτά προϊόντα που ξεχωρίσαμε είναι και το ελαιόλαδο Bonum Terrae, o τόνος Αλοννήσου, οι μαρμελάδες Γεωδή καθώς και οι σάλτσες Simply Greek. Αρκετά βότανα Ταϋγέτου, αλλά και μέλι από τη Μονεμβασιά και τη Μεσσηνιακή Μάνη. Ο τομέας των ποτών καλύπτεται προς το παρόν από χύμα και εμφιαλωμένο κρασί από τη Μονεμβασιά, τη Λακωνία και τη Νεμέα και τσίπουρο Τυρνάβου ενώ υπάρχουν και ελληνικά αναψυκτικά με πιο δημοφιλή το χυμό ρόδι Viva.
Σε γενικές γραμμές, παρ' όλο που το παντοπωλείο είναι πρόσφατο και ακόμα εμπλουτίζεται, καλύπτει επαρκώς τα βασικά είδη. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι η πλειοψηφία των προϊόντων έρχεται απευθείας από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται και πιο προσιτές τιμές.
Ωραία ιδέα το τραπεζάκι με τα «κεράσματα», όπου κανείς μπορεί να τσιμπολογήσει ελιές, παξιμάδια και άλλα καλούδια του μαγαζιού. Μας άρεσε η φιλική εξυπηρέτηση και η αίσθηση του «μαγαζιού της γειτονιάς».

Ελληνική Παραγωγή, Βαρβάκη 41-43, Γκύζη, τηλ. 210 6400835.