Follow us

Φλωρινέλα, ένα τέλειο τυρί για σαγανάκι!

Φλωρινέλα, ένα τέλειο τυρί για σαγανάκι!

Τη δοκιμάσαμε πάλι πρόσφατα στην πατρίδα της, τη Φλώρινα: ψημένη, μαστιχωτή, με απολαυστική τραγανή κρούστα, ήταν το τέλειο συνοδευτικό για το τσίπουρο. Η φλωρινέλα είναι ένα τυρί «νέας γενιάς» από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, δημιουργία του τυροκόμου Ανδρέα Δημητρίου. Tη λάνσαρε πριν μερικά χρόνια στο οικογενειακό τυροκομείο Δημητρίου, στο χωριό Μαρίνα της Φλώρινας, ονομαστό κυρίως για τη φέτα του πριν προχωρήσει σε νέα τυριά, πάντα από αιγοπρόβειο γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα στα ορεινά της περιφέρειας. Η φλωρινέλα είναι ένα ημίσκληρο τυρί σε κυλινδρικό σχήμα και προσφέρεται σε δύο εκδοχές, απλή και με πάπρικα, που είναι ελαφρά πικάντικο.

Η φλωρινέλα είναι φτιαγμένη για να καταναλώνεται μόνο ψημένη στο τηγάνι ή στη σχάρα, και μάλιστα χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, αφού η δική της είναι αρκετή για να δημιουργήσει μια χρυσαφένια κρούστα μέσα σε 2 λεπτά! Το τυρί λιώνει στο στόμα και είναι απολαυστικό σκέτο, μαζί με αβγά, σε σαγανάκια με σάλτσα που ζητάνε τυρί, σε συνδυασμό με λουκάνικα ή άλλα αλλαντικά.

Απλά, κόψτε φέτες του 1/2-1 εκατ. και ακουμπήστε τις σε αντικολλητικό τηγάνι για 2’ από κάθε πλευρά. Για τη σχάρα, οι φέτες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 2 εκ.. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολύ καλή πρόταση για την ώρα του μεζέ αλλά και για ένα μερακλίδικο κολατσιό.

Οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου βρίσκονται πλέον στο Αμύνταιο με την επωνυμία Γκρέκα.

2ο χλμ Αμυνταίου - Φλώρινας, τηλ. 2386020020