Follow us

Έρχεται ο 5ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHIOOC

Στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα 11-13 Ιουνίου θα γίνει τελικά η αξιολόγηση των δειγμάτων για τον 5ο Athena International Olive Oil Competition, αφήνοντας την προγραμματισμένη Λέσβο για του χρόνου, λόγω της πανδημίας…

Έρχεται ο 5ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHIOOC

Ανατροπή στα αρχικά σχέδια της διοργάνωσης να φιλοξενηθεί στη Λέσβο – ένα νησί με σπουδαία ιστορία στην ελαιοκαλλιέργεια, αλλά και σημαντική παραγωγή εξαιρετικών ελαιολάδων – έφερε η πανδημία της CoViD-19, κι έτσι για φέτος ο διεθνής διαγωνισμός ATHIOOC επιστρέφει για άλλη μια χρονιά στην Αθήνα, απ’ όπου και ξεκίνησε το 2016. Ο διαγωνισμός, που ήταν προγραμματισμένος για τις αρχές Απριλίου, τελικά θα διεξαχθεί στις 11, 12 και 13 Ιουνίου στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα, ενώ τα καλύτερα ελαιόλαδα, που βραβεύονται με Διπλό Χρυσό, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο βραβείο, αλλά και με 12 ειδικά βραβεία, θα ανακοινωθούν στις 22 Ιουνίου.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες που, μεταξύ άλλων, εμπόδισαν και πολλές συμμετοχές, η διευθύντρια και «ψυχή» της διοργάνωσης, Μαρία Κατσούλη, δηλώνει ικανοποιημένη από τη γενική εικόνα του διαγωνισμού:Τα 430 δείγματα, που τελικά θα εξετασθούν, ξεπερνούν κατά 70 τα περσινά, ενώ φέτος συμμετέχουν για πρώτη φορά και 6 νέες χώρες: Αυστραλία, Κίνα, Βραζιλία, Κύπρος, Λίβανος και Αλγερία. Έτσι, το σύνολο των ξένων χωρών που συμμετέχουν ανέρχεται σε 16.

Εδραιωμένη πλέον ως μια από τις πιο έγκυρες της κατηγορίας της, η διοργάνωση διατηρεί ως φιλοσοφία της την ανάδειξη των ελληνικών «πατρίδων» της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και της μακραίωνης ιστορίας του ελαιολάδου στη χώρα μας. Μετά την Αθήνα, πόλη που συνδέθηκε από την αρχαιότητα με το σύμβολο της ελιάς, ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Μεσσηνία, στους Δελφούς και στο Ναύπλιο, ενώ η διοργάνωση στη Λέσβο μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά.