Follow us

Έξι βιβλία μαγειρικής για όλες τις ορέξεις

Ξεφυλλίζουμε τα καλύτερα μαγειρικά και γαστρονομικά βιβλία του 2020 και κάνουμε όρεξη για τα πιάτα που θα ετοιμάσουμε μέσα στο 2021.

Έξι βιβλία μαγειρικής για όλες τις ορέξεις

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας, μας έφερε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες συχνά το βιβλίο αποτέλεσε ένα σθεναρό στήριγμα, βοηθώντας μας να αφήσουμε έστω και για λίγο στην άκρη το στρες της καθημερινότητας. Παράλληλα, οι κουζίνες δεν σταμάτησαν να δουλεύουν, με τη ζωή εν καραντίνα να απαιτεί ζυμωτό ψωμί, πρωτότυπες συνταγές, αλλά και ειδικές παρασκευές που ούτε είχαμε φανταστεί ότι θα δοκιμάζαμε μακριά από τα αγαπημένα μας εστιατόρια. Οι συνταγές του umami έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι αναζητήσεις έφερναν στην επιφάνεια κρυμμένα διαμάντια διαχρονικών συνταγών, παράλληλα όμως, οι εκδοτικές προσπάθειες συνεχίζοντας χωρίς εκπτώσεις, αποτελώντας άλλη μια πηγή γνώσης κι έμπνευσης. Ιδού λοιπόν, έξι απ’ αυτά που ξεχωρίσαμε μέσα στη χρονιά που πέρασε και θα συνεχίσουμε να ξεφυλλίζουμε μέσα σ’ αυτήν που ξεκίνησε.

IL Exclusive Cookbook

To ebook για καλό σκοπό

Έξι βιβλία μαγειρικής για όλες τις ορέξεις

«Αν δεν υπήρχε το λευκό, δεν θα είχε αξία το μαύρο» σημειώνει ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο οποίος μαζί με την Ιωάννα Λαουμτζή, ετοίμασαν ένα ebook με θέμα τη γαστρονομία. Πέντε εορταστικές, εύκολες και γρήγορες συνταγές εμπνευσμένες από το σεφ και επιμελημένες από την Ιωάννα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία όμορφη και συνάμα καινοτόμα εκδοχή ενός εορταστικού βιβλίου. Μπρουσκέτα με αυγοτάραχο, σούπα βελουτέ με πατάτα και κάστανο, χριστουγεννιάτικη coleslaw, κοτόπουλο με πιλάφι από άγριο ρύζι, αλλά και σουφλέ τσουρέκι γεμιστό με γκανάζ κάστανο ολοκληρώνουν ένα ιδανικό πακέτο συνταγών, όχι μόνο για τις γιορτές αλλά και γενικότερα. Τα έσοδα από την ηλεκτρονική αυτή έκδοση, διατίθενται στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, «Κιβωτός του Κόσμου», με στόχο να ενισχύσει το πολυσχιδές έργο του οργανισμού. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν το βιβλίο μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο www.ioannalaoumtzi.gr/contact/

My Greek Vegan Food

H Vegan Οπτική της παραδοσιακής γαστρονομίας

Με ξεναγούς τη food blogger Εύα Μονοχάρη και αλλά και τη δραστήρια, δημιουργό της σειράς γαστρονομικών βιβλίων MY Greek, την Ιωάννα Παυλάκη, ξεναγούμαστε στους πράσινους θησαυρούς της ελληνικής κουζίνας μέσα από τις σελίδες του «My Greek Vegan Food». Φιλοδοξία της έκδοσης, είναι να συστήσει στο ευρύ κοινό, την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή. Εξάλλου, η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική πρωτεϊνη, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και που, επιπλέον, μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και σε θρεπτική αξία. Το «My Greek Vegan Food» περιέχει 65 συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητά του, εύκολα και απλά με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία. Πεντανόστιμα λαδερά, αφράτες πίτες, δυναμωτικά όσπρια, υγιεινές σαλάτες, λαχταριστά ορεκτικά, σπιτικές ζύμες, αρωματικά αλείμματα, «διάσημα» ελληνικά πιάτα στην vegan εκδοχή τους και παραδοσιακά γλυκά συνθέτουν αυτό το εύχρηστο και μοντέρνο «πράσινο» Ανθολόγιο της Ελληνικής κουζίνας.

Δε Κουκμπουκ

H Madame Ginger και το Κουκμπουκ

Νόστιμες, εύκολες και θρεπτικές συνταγές, επιλεγμένες με το κριτήριο της Madame Ginger δημιουργούν ένα βιβλίο που ξεχωρίζει για την αισθητική του και την μοντέρνα εικαστική του προσέγγιση. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της Madame Ginger το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, και εμπεριέχει συνταγές που αφορούν κάθε διατροφική προτίμηση. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά, γαλακτοκομικά (ζωικά ή φυτικά) και πολλές άλλες τροφές μπορούν να μαγειρευτούν σε υπέροχες αλμυρές και γλυκές συνταγές και να αγαπηθούν πραγματικά από όλους.

45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη

Ο Michelin Star Ανδρέας Μαυρομάτης εμπνέεται από Ελλάδα

Βραβευμένος με αστέρι Michelin για το εστιατόριο του στο Παρίσι, ο γνωστό σεφ Ανδρέας Μαυρομάτης, κυκλοφόρησε στα ελληνικά την έκδοση «45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη». Έμπνευση του για τη συγγραφή του βιβλίου και την επιλογή των συνταγών, διάφορες περιοχές της χώρας, με αφετηρία την ηπειρωτική Ελλάδα και περιήγηση στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και επίσκεψη στη γενέτειρά του, την Κύρο. Στις σελίδες του βιβλίου, βρίσκουμε εξαιρετικές συνταγές εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομία γραμμένες με λεπτομερείς και καλογραμμένες οδηγίες – τρεις από τις συνταγές αυτές είχε αποκαλύψει, άλλωστε, και στο αθηνόραμα Umami.

Γαστρονομία και Έρωτας

Ένα βιβλίο οδηγός

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την κυκλοφορία του, και αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία, την εξέλιξη, αλλά και τον συσχετισμό της γαστρονομίας με τον έρωτα. Το βιβλίο του Στάθη Καπογιαννόπουλου, από τις εκδόσεις Δίαυλος, αποτελεί μία ανασκόπηση της ελληνικής γαστρονομίας και των επιρροών της, αναφέρεται στην πατρίδα της υψηλής γαστρονομίας, τη Γαλλία ενώ παράλληλα πραγματεύεται θέματα της παγκόσμιας διατροφής και την κινημάτων της κοινωνικής γαστρονομίας.

1000 Κουίζ Γνώσεων Γαστρονομία

Ό,τι θες να μάθεις για το φαγητό

Παίζοντας, μπορείς να μάθεις εύκολα και διασκεδαστικά. Αυτό σκέφτηκε ο Άρης Ασλανίδης και ετοίμασε το βιβλίο 1000 Κουίζ Γνώσεων Γαστρονομία, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήσεις και απαντήσεις που αν είστε λάτρεις της γαστρονομίας είναι βέβαιο ότι θα τις βρεις ενδιαφέρουσες. Πότε εφευρέθηκε το ψωµί σε φέτες; Από ποια περιοχή της Ιταλίας προέρχεται η πανακότα; Τι µυρωδικό µοιάζει στην εµφάνιση µε τον µάραθο; Περισσότερα από πόσα είδη ράσµπερις υπάρχουν παγκοσµίως; Από ποια ευρωπαϊκή χώρα προέρχονται τα κροστίνι; Από τι κρέας παρασκευάζεται το παστράµι; Τι γεύση έχει η κρεµ φρες; Ποιον µήνα γιορτάζεται η Παγκόσµια Ηµέρα Άρτου; Με τι αλεύρι φτιάχνεται το ψωµί τσιαπάτα; Μόλις διαβάσατε 10 από τις 1000 ερωτήσεις που εμπεριέχει το βιβλίο των εκδόσεων Καρακώτσογλου. Κάθε ερώτηση, έχει τρεις πιθανές απαντήσεις και καλείστε να βρείτε τη σωστή. Στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε όλες τις σωστές απαντήσεις. Είστε έτοιμοι; Το τεστ μόλις ξεκίνησε!