Follow us

Για μια ζωή γλυκιά σαν….καραμέλ(α)!

Η κουζίνα της Centro “Caramel”, σε ανοιχτές αποχρώσεις με νερά ξύλου, είναι εμπνευσμένη -μα φυσικά από τι άλλο; Από τη γλυκιά καραμέλα!

Για μια ζωή γλυκιά σαν….καραμέλ(α)!

Η κουζίνα Caramel σε εμπνέει να φτιάξεις τις πιο λαχταριστές αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, χαρίζοντας στην κουζίνα σου μοναδικά αρώματα και στους καλεσμένους σου ιδιαίτερες γεύσεις!
Δεν έχεις παρά μόνο να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή, που μοιράστηκε μαζί μας η Centro, για να φτιάξεις σπιτικές καραμέλες βουτύρου…

Καραμέλες βουτύρου

Για μια ζωή γλυκιά σαν….καραμέλ(α)!

Υλικά
½ κoύπα βούτυρο
½ κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη μαύρη
¼ κούπας γλυκόζη ή μέλι
3 κ.σ. νερό
½ κ.γ. χοντρό αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 σφηνάκι ουίσκι

Εκτέλεση
Σε ένα ταψάκι διαστάσεων 18x18cm, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (μεγαλύτερο από το ταψί για να μπορούν οι καραμέλες να ξεφορμαριστούν) και το λαδώνουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το ουίσκι, τη βανίλια και το μισό αλάτι, σε μια κατσαρόλα και το ανακατεύουμε. Στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια ψηλή κατσαρόλα, σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι η ζάχαρη να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 15’. Σε αυτή τη φάση δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας, περιμένουμε το μείγμα να φτάσει τους 160⁰C.
Όταν η καραμέλα πάρει χρυσαφένιο χρώμα ή φτάσει στους 160⁰ C , προσθέτουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος, το ουίσκι, τη βανίλια και το αλάτι, ανακατεύοντας παράλληλα με ένα σύρμα, για 10’-15’ ή μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 120⁰C.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί το μείγμα κοχλάζει έντονα και φουσκώνει πολύ.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε την καραμέλα στο ταψί την αφήνουμε να σταθεί για 10’ περίπου. Και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι.
Αφού κρυώσει τελείως, με ένα μαχαίρι, αφού έχουμε αλείψει τη λεπίδα με λίγο λάδι, κόβουμε τις καραμέλες στο μέγεθος που θέλουμε.