Το αλάτι είναι Νόστιμο!

Τα τελευταία χρόνια, το αλάτι έπαψε να είναι απλή υπόθεση.

Ντίνα Γκρουμούτη 09/03/2015

Γνωρίσαμε τον ανθό αλατιού, αλάτια των βράχων, αλάτια εξωτικά με παράξενα χρώματα, αλάτια καπνιστά, αλάτια με βότανα και άλλα μυρωδικά. Και μάθαμε να εκτιμάμε το εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ελληνικό θαλασσινό αλάτι, των αλυκών ή των βράχων. Κυρίως, εκείνο το φυσικό, που εξάγεται με το χέρι και μερικοί κόκκοι του μπορούν να δώσουν θεϊκή γεύση σε απλά εδέσματα. Από την άλλη, το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι μας θα μπορούσε να είναι κι ένα αξιόλογο εξαγώγιμο προϊόν, γιατί είναι υψηλής ποιότητας και γεύσης. Κάποιοι το προσπαθούν…

Είχα βρεθεί τυχαία τον περασμένο Νοέμβρη στις παρουσιάσεις ιδεών για τον διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Piraeus, με θέμα τη θαλάσσια οικονομία, σε μια αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραιά. Οι παρουσιάσεις είχαν πολύ ενδιαφέρον για τους ειδήμονες και την κριτική επιτροπή, αλλά σχετικό για άτομα λίγο έξω από το χορό, σαν κι εμένα. Μέχρι που στο βήμα εμφανίστηκαν δυο νέες κυρίες και άρχισαν να μιλούν για ένα απλό θέμα, το ελληνικό αλάτι. Η αίθουσα ζωντάνεψε, με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την παρουσίαση μιας νεοσύστατης επιχείρησης, που βασιζόμενη στη συμβολαιακή συγκομιδή αλατιού από τοπικούς συλλέκτες, παρουσίασε ως τελικό στόχο την ανάδειξη του εξαιρετικού ελληνικού ανεπεξέργαστου φυσικού αλατιού στο εξωτερικό.

Η Βίβιαν Καραβία στο φεστιβάλ στη Helexpo

Η Βίβιαν Καραβία στο φεστιβάλ στη Helexpo

Στο διάλειμμα, πλησίασα τις παρουσιάστριες για να μάθω περισσότερα. Η ιδέα καινοτόμα και πολύ ενδιαφέρουσα, κατέληξε αμέσως σε μια πρόσκληση συμμετοχής της εταιρείας Nostimo στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιoρτή, Γεύσεις τον Δεκέμβρη στην Helexpo. Στο τέλος της βραδιάς, το Nostimo ήταν ανάμεσα στους τρεις νικητές του διαγωνισμού και οι δημιουργοί του, Βίβιαν Καραβία και Felicity Swaffer δικαίως πανευτυχείς. Λίγες μέρες μετά, στο φεστιβάλ, τις συνάντησα στο περίπτερό τους, ανάμεσα σε πάλευκα και χρωματιστά αλάτια, που ο κόσμος δοκίμαζε με ενδιαφέρον, να εξηγούν και να μιλούν με ενθουσιασμό για τη δουλειά τους.

Η φιλοσοφία και τα προϊόντα

Η Βίβιαν Καραβία και η Felicity Swaffer σπούδασαν ψυχολογία και εργάζονταν στην Αγγλία σαν σύμβουλοι επιχειρήσεων. Μετά από τη διαπίστωση ότι το φυσικό ελληνικό αλάτι έχει αξιόλογη ζήτηση στο εξωτερικό, έβαλαν μπροστά την ιδέα της αξιοποίησής του.
Το Nostimo δημιουργήθηκε πριν σχεδόν ένα χρόνο, με στόχο να αναδείξει τον ανεκμετάλλευτο ελληνικό θησαυρό σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έμφαση στην αρχαία τεχνική συγκομιδής του φυσικού αλατιού. Ένας από τους έμμεσους στόχους τους, είναι η διασφάλιση πολλών τοπικών μικροπαραγωγών που ασχολούνταν παραδοσιακά με τη συλλογή αλατιού. Όπως μας είπαν, τα αλάτια συλλέγονται από ανθρώπους που έχουν συναντήσει και γνωρίζουν προσωπικά, είναι εντελώς φυσικά και χωρίς χημικά πρόσθετα. Παράλληλα, υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, με τη χρήση φιλικών προς αυτό πρακτικών, σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας της επιχείρησης.
Από την άλλη, φιλοδοξούν να προωθήσουν τον στόχο τους και μέσω του διαδικτύου, με το site τους http://nostimosalt.com να κάνει γνωστή και να υποστηρίζει την παραδοσιακή μεθόδο χειροποίητης συλλογής του αλατιού, ώστε να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους παραγωγούς στην ελληνική και διεθνή αγορά με αυτό το premium προϊόν.

Εκτός από το απλό, ανεπεξέργαστο αλάτι, παρασκευάζουν χειροποίητα και μερικά χαρμάνια με επιλεγμένα φυσικά συστατικά, αντιπροσωπευτικά των ελληνικών αρωμάτων και γεύσεων. Στα κομψά μεταλικά βαζάκια με το διαφανές κάλυμα, που επιτρέπει να δεις το προϊόν, βρίσκουμε:

Αφρίνα από το Μεσολόγγι, μαζεμένη με το χέρι
Ανθό αλατιού από τα βράχια των Κυθήρων, μαζεμένο με το χέρι
Ανεπεξέργαστο αλάτι με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο
Ανεπεξέργαστο αλάτι με κόκκινο κρασί
Ανεπεξέργαστο αλάτι με χυμό ροδιού
Ανεπεξέργαστο αλάτι με γλυκάνισο και ούζο


Τα προϊόντα Nostimo στην Αθήνα βρίσκουμε:
Στο on line κατάστημα www.fava.gr, στη u-topia Κ. Βάρναλη 33 Ν. Ερυθραία, στις Κρητών Γεύσεις, Εμπεδοκλέους 69 Παγκράτι, στον Κήπο, πλ. Μαβίλη Αμπελόκηποι, στο Meliartos, Ερμού 65 & Αιόλου.

Nostimo, τηλ. 2111840366  www.nostimosalt.com

Γράψε την άποψή σου
Αγορά

Καταστήματα στην Αθήνα

Ανά περιοχή

όλες οι περιοχές

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων
σε όλη την Ελλάδα

όλες οι περιοχές


Αναζήτηση καταστημάτων και παραγωγών

Αναζητήστε καταστήματα και παραγωγούς δίνοντας μέρος του ονόματος