Follow us

Η Αγροζύμη από την Αραβησσό

Πριν από λίγες μέρες μαγείρεψα τις χυλοπίτες dinkel της Αγροζύμης, που αγόρασα στο φεστιβάλ "Ελλάδα, γιορτή,γεύσεις" στην Helexpo. Με είχαν από καιρό κερδίσει τα καλοφτιαγμένα τους πέτουρα, με το σιμιγδάλι σκληρού σίτου, το πλήρες, φρέσκο αγελαδινό γάλα και τα φρέσκα αβγά τους, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο καλά θα έβραζαν και αυτές, οι «δύσκολες» χυλοπίτες. Και το λέω αυτό, γιατί συνήθως τα ζυμαρικά που φτιάχνονται από αλεύρι ντίνκελ (το λεγόμενο και όλυρα ή αγριοσίταρο ή σίτος σπέλτα) ψιλ

Η Αγροζύμη από την Αραβησσό

Αναζήτησα να μάθω ποιοι είναι οι άνθρωποι που παράγουν αυτά τα πραγματικά πολύ καλά ζυμαρικά και ανακάλυψα πως η ιστορία της εταιρίας Αργοζύμη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου, που ξεκινάει πριν πολλές δεκαετίες στην Αραβησσό των Γιαννιτσών. Η αρχή γίνεται το 1969, όταν ο παππούς των αδελφών Μαρταβαλτζόγλου, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, ανοίγει στην Αραβησσό Γιαννιτσών ένα φούρνο. Η επόμενη γενιά, ο γιος του με τη νύφη του, έφτιαξαν και δικό τους αλευρόμυλο για να αλέθουν τα σιτηρά που χρησιμοποιούσαν για το φούρνο. Το 1980, όμως, ο αλευρόμυλος μετατρέπεται σε μια οικοτεχνία, που αρχικά έφτιαχνε αποφλοιωμένο σιτάρι, πλιγούρι, σταρένιο τραχανά. Σταδιακά, όσο μεγαλώνει η ζήτηση προσθέτουν προϊόντα, όπως τις χυλοπίτες, τον αλευρένιο τραχανά και το κους-κους για να φτάσουν να διαθέτουν σήμερα μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα, περίπου 50 κωδικών, που συμπεριλαμβάνει και ζυμαρικά με διάφορες γεύσεις, ζυμαρικά από διαφορετικά άλευρα και χειροποίητα ζυμαρικά -από τα οποία ομολογώ πως ξεχώρισα έναν πικάντικο, πολίτικο τραχανά με την τομάτα, το κόκκινο πιπέρι και το μπούκοβο, το σπανάκι, το αποξηραμένο κρεμμύδι, τον βασιλικό και το πράσο.

Η Αγροζύμη από την Αραβησσό

Η τρίτη γενιά Μαρταβαλτζόγλου επέλεξε να μείνει πιστή στην παράδοση, αναβαθμίζοντας όμως την ποιότητα της παραγωγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ISO 22000. Για αυτό, μεταφέρουν την εταιρία σε νέες εγκαταστάσεις, την εξοπλίζουν με υπερσύγχρονα μηχανήματα, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν τους αγρότες και τους παραγωγούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους, με το να προμηθεύονται τις πρώτες ύλες (δημητριακά, αβγά και γάλα) από πιστοποιημένες φάρμες της ευρύτερης περιοχής. Μαζί με την πάντα δραστήρια μητέρα τους, αναβιώνουν παλιές συνταγές και επινοούν νέες, ενώ δεν διστάζουν να προσεγγίσουν και πιο σπάνιες γεύσεις, όπως το χειροποίητο μαύρο κους κους με το μελάνι σουπιάς ή η μανιταρόσουπα με μανιτάρια πορτσίνι και κρόκο Κοζάνης. Μάλιστα, μέσω του site τους, προσφέρουν στους φίλους της Αγροζύμης έναν πολύτιμο οδηγό συνταγών που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τα προϊόντα της εταιρίας: http://www.agrozimi.gr/images/sintages%20agrozimis.pdf .

Θα πρέπει να αναφέρουμε και τις κομψές συσκευασίες, που αναδεικνύουν με διακριτικό γούστο τα προϊόντα. Τα προϊόντα τους βρήκαμε στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, κέντρο) και στο Αμάρτυμα, Πεύκων 139, Νέο Ηράκλειο (για περισσότερα σημεία πώλησης στην Αθήνα και άλλες πόλεις επικοινωνήστε με την εταιρεία).

Αγροζύμη, 1ο χλμ Αραβησσού-Γιαννιτσών, Αραβησσός Πέλλας τηλ. 23820 99316