banner
banner
banner

Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen: από το τότε στο τώρα

Ένα όνομα συνώνυμο των εκλεκτών γεύσεων στην Αθήνα μας διηγείται την ιστορία του

Αίας Γιαννάκης Αίας Γιαννάκης Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Επί πολλές δεκαετίες ο Βασιλόπουλος της Σταδίου ήταν για τους Αθηναίους συνώνυμος με "του πουλιού το γάλα". Έμπαινες και χάζευες τα ράφια και τις βιτρίνες του, ακόμα κι αν δεν ήθελες να ψωνίσεις. Πολλά προϊόντα υπήρχαν αποκλειστικά εκεί και μερικά τα έβλεπες για πρώτη φορά. Έναν αιώνα και βάλε μετά, το κατάστημα διατηρεί το επίπεδό του. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τότε και στο τώρα...

Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen: από το τότε στο τώρα

banner

Το ιστορικό delicatessen της οδού Σταδίου 19 ξεκίνησε την πορεία του από πολύ παλιά, όταν το 1907 άνοιξε τις πόρτες του από τους επιχειρηματίες Αλεξάνδρου και Τσολίνα, με τη γνωστή ταμπέλα «εδώδιμα αποικιακά». Αργότερα, το 1950 η ιδιοκτησία πέρασε στους αδερφούς Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, οι οποίοι εμπλούτισαν τα εμπορεύματα με νέα και καθιέρωσαν το μαγαζί στους  υψηλούς κύκλους της τότε Αθήνας και το έκαναν να ξεχωρίζει για την πρωτοπορία του. Ουσιαστικά, υπήρξε ένα παντοπωλείο συνώνυμο των εκλεκτών προϊόντων για πολλές δεκαετίες και μέχρι σήμερα.
Το 2008 αγοράστηκε από τους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο, πατέρα και υιό, οι οποίοι συνέχισαν τη διατήρηση του καλού ονόματος που είχε χτίσει η οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας, για τα οποία έρχεται κόσμος από όλες τις περιοχές της Αττικής. 
Τον Φεβρουάριο του 2012, σε μια από τις πιο καθοριστικές για την Αθήνα διαδηλώσεις, μαζί με άλλα, καίγεται ολοσχερώς και το ιστορικό αυτό μαγαζί και μαζί του όλη η δουλειά τόσων δεκαετιών αλλά και πολλά  σπάνια είδη που στόλιζαν τα ράφια του. Το μόνο που σώθηκε είναι η ταμπέλα που κοσμούσε την πρόσοψη… Οι σχετικά νέοι του ιδιοκτήτες, δεν το βάζουν κάτω. Έτσι, μόλις δυόμιση μήνες μετά, η ταμπέλα υψώνεται και πάλι λίγο πιο κάτω, επί της Πλατείας Κλαυθμώνος.  Μεγάλη βιτρίνα και ιδιαίτερης αισθητικής ξύλινη πόρτα, ευάερος ψηλοτάβανος χώρος και  χαμογελαστό και φιλόξενο προσωπικό. Μέρος της διακόσμησης, τα δεκάδες ασπρόμαυρα κάδρα που απεικονίζουν την παλιά Αθήνα, αναφορά στο παρελθόν του καταστήματος. 

Ιδιαίτερες γεύσεις από Ελλάδα και εξωτερικό
Ιδιαίτερες γεύσεις από Ελλάδα και εξωτερικό

Το είδος των προϊόντων και το κριτήριο επιλογής, έχει παραμείνει ίδιο με παλιά. Βρίσκει κανείς gourmet νοστιμιές από όλη την Ελλάδα και όλο τον  κόσμο. Από τα ευρέως γνωστά και συνηθισμένα μέχρι πιο ειδικά, όπως αυτά χωρίς γλουτένη ή λακτόζη αλλά και πολλά βιολογικά. Πρόσφατα, έχουν προστεθεί και συσκευασμένα προϊόντα μαναβικής. Ένα από τα προϊόντα στο οποίο έχουν επενδύσει κι έχει μεγάλη απήχηση, είναι οι σοκολάτες. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από όλο τον κόσμο με εντυπωσιακές και λιγότερο συνηθισμένες γεύσεις, από Βέλγιο, Γαλλία αλλά και χειροποίητες ελληνικές (Anassa, Chocolart, k.l.p.). Όμως μεγάλη γκάμα διατίθεται και σε καφέδες και γενικά σε ροφήματα. Ακόμη, υποστηρίζουν πολύ τα χειροποίητα ζυμαρικά από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν λένε όχι και σε κάποια πιο ιδιαίτερα εξ Ιταλίας. Φυσικά, δεν λείπει και η μεγάλη συλλογή από μαρμελάδες, σάλτσες και αλείμματα, κάτι που συναντάμε συνεχώς όλο και περισσότερο, καθώς ο κόσμος το απολαμβάνει ως μια πρόχειρη αλλά γευστική επιλογή για γρήγορο φαγητό. Και η οικογένεια Μαστοράκου φαίνεται ότι ακολουθεί τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Παρακολουθούν την αγορά αλλά και όλους τους νέους παραγωγούς και τα προϊόντα που βγαίνουν στο προσκήνιο. Επισκέπτονται συχνά εκθέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και επιλέγουν τα είδη τους όσο πιο προσεκτικά γίνεται.

banner
Η επιλογή τυριών και αλλαντικών
Η επιλογή τυριών και αλλαντικών

Στο βάθος υπάρχει το μεγάλο ψυγείο με μια πολύ καλή συλλογή τυριών και αλλαντικών, εγχώριων αλλά και εισαγωγής. Ανάμεσά τους θα βρείτε αλλαντικά Καρδίτσας «Τσιανάβα», γαλλικό τυρί από την περιοχή Monts de Forez της Auvergne, ένα ήπιο μπλε τυρί αλλά και τα καπνιστά κρέατα των "Αδελφών Λαμπάκη", από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ρεθύμνης. Κατά την επίσκεψή μας εκεί, είδαμε να καταφτάνουν νέα τυριά από την Ιταλία, πεκορίνο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πιπέρι, πεκορίνο με βότανα (δεντρολίβανο, δυόσμο, φασκόμηλο, λουίζα, βασιλικό και κόλιαντρο) αλλά και με λάδι τρούφας. Φυσικά, δεν λείπουν τα deli προϊόντα που πωλούνται με το κιλό, εκλεκτές σαλάτες, τουρσιά, ελιές, χαβιάρι. Φυσικά, είναι γνωστό ότι  στο delicatessen του Βασιλόπουλου βρίσκεις τις καλύτερες ποικιλίες σολομού (άγριο Αλάσκας, Σκωτίας και Ιρλανδίας). 
Τέλος, η κάβα του είναι καλά ενημερωμένη με νέα και βραβευμένα κρασιά να καταφτάνουν συνεχώς από Ελλάδα και εξωτερικό. 

Δοκιμάσαμε στο Umami

Γραβιέρα Αραχναίου Αργολίδος, από τον παραγωγό Γιώργο Ρόζη, με αρώματα φρέσκου γάλακτος, καλή υφή, μεστή γεύση και μια ελαφρώς υπόπικρη επίγευση.

Ξερή μυζήθρα από γραβιέρα Αραχναίου με έντονα, ευχάριστα αρώματα, ενδιαφέρουσες νύξεις αλκοόλ, ένα τυρί που ξεχωρίζει στο είδος του.

Ισπανική γαλοπούλα με φιστίκι σε στυλ μορταδέλας.  Ιδιαίτερη γεύση, διαφορετική από τις περισσότερες βραστές που έχουμε δοκιμάσει, με το φιστίκι να δίνει νοστιμιά και να την κάνει πιο «πλούσια». 

Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen: από το τότε στο τώρα

Σαλάμι Αυστρίας με παρμεζάνα, με ενδιαφέρουσα γεύση αλλά χωρίς εμφανή τη γεύση του τυριού.

Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen: από το τότε στο τώρα



Καταστήματα στην Αθήνα

banner

Ανά περιοχή

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

banner

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος