banner
banner
banner

Α λα γκρεκ: πίτες και άλλα με άρωμα Κρήτης

Αίας Γιαννάκης Αίας Γιαννάκης Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Το "Α λα γκρεκ", είναι αυτό ακριβώς που υπονοεί η ονομασία του. Εκεί μέσα γίνονται όλα ελληνικά και παραδοσιακά, με αγάπη και μεράκι.

Α λα γκρεκ: πίτες και άλλα με άρωμα Κρήτης

Ζυμώνονται φρέσκες πίτες καθημερινά από τις 5 το πρωί, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βαριά υλικά να κρύβουν την πραγματική γεύση. Απλά και όμορφα, με μυρωδάτα χόρτα από την Κρήτη κυρίως και φρέσκα τυριά χωρίς πολλά λιπαρά. Αυτό ακριβώς που θέλεις το πρωί για να ξεκινήσεις με όρεξη τη μέρα σου ή στο διάλειμμα από τη δουλειά. Κάτι χορταστικό και ελαφρύ. Αυτή ήταν και η δική μας άποψη στο γραφείο, όταν δοκιμάσαμε τα μικρά του πιτάκια με την αφράτη ζύμη και την πλούσια γέμιση από ξινομυζήθρα, ανθότυρο και δυόσμο. Φτιάχνει ακόμα πολλές πίτες ταψιού με χειροποίητο φύλλο (πολύ νόστιμη πίτα λαχανικών και κοτόπιτα), αλλά μπορεί να πετύχετε και καρδιτσιώτικο πλαστό, σκοπελίτικη τυρόπιτα, πεϊνιρλί. Ο Κωνσταντίνος Κωστάκης, σεφ, Κρητικός, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και από τον περασμένο Ιούλιο δημιουργεί στο καλαίσθητο "Α λα γκρεκ" του νοστιμιές, εμπνευσμένες από συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς αλλά και από την πλούσια γαστρονομία της πατρίδας του. Εκτός από πίτες, στη βιτρίνα του, θα βρείτε ακόμη παραδοσιακά ανεβατά κουλούρια που φτιάχνουν στο Λασίθι, ζυμωμένα με ελαιόλαδο, μαστίχα, μαχλέπι και μέλι, που σου προσφέρουν γευστικά αυτό το κάτι διαφορετικό, παραδοσιακές δίπλες, παξιμάδια κάθε λογής, τα οποία δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε για την αυθεντικότητά τους, χορταστικά, μυρωδάτα βουτήματα, με αυτά του αμυγδάλου να ξεχωρίζουν γευστικά, εξαιρετική παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα με φύλλο που ανοίγει ο ίδιος υπομονετικά και σιροπιάζει με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και κουλούρια με χαρουπόμελο. 
Δίπλα στη βιτρίνα με τις πίτες, υπάρχει ένα μεγάλο ψυγείο με φρέσκα γλυκά ημέρας, όπως tiramisu ή cheesecake και ανάλογα με την έμπνευση του σεφ και τη διαθεσιμότητα των υλικών βρίσκεις κάτι διαφορετικό κάθε ημέρα. Ο  ίδιος είναι ιδιαίτερα υπερήφανος και για τη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, τα οποία φτιάχνει χωρίς συντηρητικά, γι’ αυτό και μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται μόνο λίγες ημέρες στο ψυγείο. Δεν στέκεται στις κλασικές γεύσεις, αλλά πειραματίζεται με συνδυασμούς, οπότε προκύπτουν γεύσεις που ίσως δεν βρεις αλλού. Εμείς δοκιμάσαμε και απολαύσαμε τη μαρμελάδα σύκο με κανέλα και κονιάκ, μια υπέροχη γεύση με τα υλικά να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Όλα τα προϊόντα συσκευάζονται και πωλούνται μόνον εκεί, αλλά μπορεί κανείς να τα απολαύσει ακόμα και επιτόπου, σε κάποιο από τα τραπεζάκια που βγάζει ο Κωνσταντίνος μπροστά στην περατζάδα της Αγ. Παρασκευής, παρέα με καφεδάκι. Κι αν πας προχωρημένη ώρα, το μαγαζί σερβίρει και παραδοσιακή ρακή, απευθείας από την οικογένεια στην Κρήτη. Μαζί με φρέσκο παξιμαδάκι είναι ό, τι πρέπει!

Α λα γκρεκ, Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι τηλ. 211 012 2071

banner

Καταστήματα στην Αθήνα

banner

Ανά περιοχή

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

banner

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος