Follow us

Ζήστε τη μαγεία των γιορτών μέσα από ένα φλιτζάνι

Ο καφές ανέκαθεν ήταν μέρος των Χριστουγέννων, αφού με αυτό το ρόφημα έκλεινε το χριστουγεννιάτικο γεύμα...

Ζήστε τη μαγεία των γιορτών μέσα από ένα φλιτζάνι

Διάφορες έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τον καφέ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, πίνουμε τόση ποσότητα όση σχεδόν οι Αμερικανοί, ενώ ξεπερνούμε σε κατανάλωση ακόμη και τους Ιταλούς.

Ο καφές είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και σίγουρα πέρα από την απόλαυση που χαρίζει, τονώνει την κοινωνικότητά μας, ειδικά την περίοδο των γιορτών. Φυσικά, δεν είμαστε οι μόνοι. Στην Ανατολική Ευρώπη, στη Σκανδιναβία και στη Ρωσία ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης παράδοσης, μιας και σερβίρεται παραδοσιακά μετά το εορταστικό γεύμα, αλλά και προσφέρεται ως πολύτιμο, γευστικό πεσκέσι. Το να δωρίζει κανείς τον «μαύρο χρυσό», άλλωστε ήταν σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των πλούσιων οικογενειών της Ευρώπης και της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν οι αρωματικοί κόκκοι αποτελούσαν είδος πολυτελείας. Όλα δείχνουν πως αυτό το έθιμο επιβίωσε.

Τη βικτωριανή εποχή ο καφές κατέκτησε και την Αμερική ως το πρώτο σε ποιότητα και δημοτικότητα ρόφημα, ειδικά για την περίοδο των γιορτών. Ήταν μάλιστα τόσο σημαντικός, ώστε οι οικογένειες μαζεύονταν να τον αλέσουν πριν καθίσουν για το καθιερωμένο εορταστικό δείπνο. Μάλιστα, σε ένα απόσπασμα του βιβλίου «The Kansas Home Cook-Book» του 1886 που αναφέρεται στο τι θα σερβιριστεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο καφές εμφανίζεται να ολοκληρώνει τη γευστική πανδαισία, αμέσως μετά το επιδόρπιο και τα φρούτα.

Ζήστε τη μαγεία των γιορτών μέσα από ένα φλιτζάνι

Η αγάπη για τον καφέ δεν είναι βέβαια μόνο προνόμιο των ψυχρών χωρών, αν και στη Γροιλανδία, για παράδειγμα, διοργανώνονται ακόμα αυθόρμητες συναθροίσεις για καφέ, που θεωρούνται μια εναλλακτική μορφή του πατροπαράδοτου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Στην ίδια χώρα ο καφές συνδυάζεται υποχρεωτικά με το πέρας της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας, όπου οι κάτοικοι τραγουδούν, συνήθως ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Σημαντικό κομμάτι των γιορτών θεωρείται ο καφές και στην Ισπανία, στο μακρινό Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και στην εξωτική Κόστα Ρίκα, όπου τα κεράσια του καφέ αποτελούν βασικό κομμάτι της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και το ρόφημα του καφέ καταναλώνεται μετά τις κλασικές tamales, ένα πιάτο που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού και κοτόπουλου, τυλιγμένα και ψημένα σε μπανανόφυλλα.

Πίνοντας, λοιπόν, καφέ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων γινόμαστε όλοι κοινωνοί μιας κληρονομιάς που μετρά αιώνες ιστορίας. Ταυτόχρονα, όμως, συμμετέχουμε χωρίς να το ξέρουμε και σε μια έντονη χημική αντίδραση: η κατανάλωση ενός ροφήματος με καφέ προκαλεί έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας, όπως ακριβώς κάνουν και τα δώρα, οπότε νιώθουμε ευτυχισμένοι και πλήρεις.

Με τις γιορτές να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, την πόλη να φορά τα καλά της και να στολίζεται και τη διάθεση να ανεβαίνει αξίζει να αναζητήσουμε το ιδανικό φλιτζάνι καφέ που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο σε αυτό το μοίρασμα της χαράς. Βγείτε έξω και ανακαλύψτε την απόλαυση που χαρίζει ο specialty coffee: είναι ο καφές που προκύπτει από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας, οι οποίοι καλλιεργούνται στις ιδανικές συνθήκες κι έχουν μοναδική γεύση, χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες και το έδαφος που μεγαλώνουν.

Dope Roasting Co.

Θα γευτείτε εξαιρετικό φίλτρου και εσπρέσο στο φωτεινό και μοντέρνο Dope Roasting Co. (Βύσσης 25, Μοναστηράκι) που διαθέτει δικό του δικό του καφεκοπτείο και roastery, ώστε να καβουρδίζει τους κόκκους (διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα σε όλες τις φάσεις), αλλά και δικό του αρτοποιείο με υπέροχα canelés. Εμπιστευτείτε επίσης και το Rabbit Punch (Ευφράνορος 40) στο Παγκράτι, το οποίο σερβίρει καφέδες που καβουρδίζει η ομάδα των The Underdog Roasters - σε ροφήματα espresso με γάλα προτείνουν τον Inga Aponte, από την Κολομβία, για φίλτρου έχουν τον Yria από την Αιθιοπία, ενώ δε λείπει, για τους φανατικούς – απαιτητικούς θαυμαστές του καφέ μια επιλογή σε Gesha από τον Παναμά. Εξίσου αξιόλογο είναι το industrial chic, Peek A Bloom (Λέκκα 14), με τους βραβευμένους baristi, στην πολύ ζωντανή στοά της Λέκκα- εδώ, πέρα από την απεριόριστη αγάπη στον specialty coffee θα βρείτε αρκετούς single origin καφέδες που βρίσκουν και φέρνουν οι ιδιοκτήτες του, μέσα από τα ταξίδια τους σε χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Για όσους θέλουν να τριγυρίσουν στη στολισμένη πόλη με ένα ζεστό ρόφημα στα χέρια, η εταιρεία Starbucks προτείνει το Toffee Nut Latte, το πιο χαρακτηριστικό της εορταστικό ρόφημα, φτιαγμένο με espresso, γάλα στον ατμό, σαντιγί και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, σερβιρισμένο στο χαρακτηριστικό κόκκινο χριστουγεννιάτικο κύπελλο. Στο σπίτι τώρα, μπορείτε να φτιάξετε πολύ ωραίο καφέ φίλτρου χρησιμοποιώντας το Christmas Blend Espresso Roast, με σκούρο καβούρδισμα, γεμάτο σώμα, χαμηλή οξύτητα και μια πικάντικη γεύση βοτάνων με καραμελωμένο τελείωμα.

Εξαιρετικής ποιότητας καφέδες, αλλά και αξεσουάρ παρασκευής καφέ παράλληλα, θα προμηθευτείτε από τα καταστήματα της Coffee Island – αυτή την περίοδο θα βρείτε τον Kutigenge από την Αιθιοπία, με αρωματικό προφίλ από μύρτιλο, βερίκοκο και κόκκους κακάο, που θα ζητήσετε να σας τον αλέσουν για φίλτρου και θα τον παρασκευάσετε άψογα χρησιμοποιώντας δύο από τα gadget του εξοπλισμού, τον οποίο έχει προς πώληση η εταιρεία στα καταστήματά της: είτε ένα πολύ οικονομικό σετ V60 POUR OVER KIT, είτε μια καφετιέρα AEROPRESS, που προσφέρει ομοιόμορφη εκχύλιση και ως εκ τούτου πλούσια γεύση, χαμηλή οξύτητα, καθόλου πικράδα και συμπυκνωμένο σώμα. Καθώς περιμένετε να σας ετοιμάσουν την παραγγελία σας, ζητήστε να δοκιμάσετε επί τόπου τον πολύ εορταστικό Gingerbread Latte, για να μπείτε στο εορταστικό κλίμα.

Single estate καφέδες υψηλής ποιότητας θα βρείτε στο Taf στην Εμμανουήλ Μπενάκη, που θεωρείται δικαίως ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος του third wave coffee στην χώρα. Πέρα από αυτούς, που αλλάζουν συχνά, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και το blend τους με το όνομα Rosebud, μια μίξη καφέδων από την Αιθιοπία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ρουάντα, με άρωμα από το κεράσι και καραμέλα, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση. Εξυπακούεται ότι το ευγενικό προσωπικό θα λύσει όλες σας τις απορίες σχετικά με την παρασκευή καφέ και την ίδια στιγμή, το ενημερωμένο e-shop της εταιρίας θα σας προσφέρει ότι χρειάζεστε για να φτιάξετε το τέλειο φλιτζάνι.

Τaf | Εμμανουήλ Μπενάκη 7-9 | Περισσότερα εδώ

Τέλος, για όλους όσοι διαθέτουν μηχανή παρασκευής της Nespresso στο σπίτι, η ομώνυμη εταιρία πέρα από τις κλασικές ετικέτες καφέ, λανσάρει για την εορταστική περίοδο τρεις νέες προτάσεις: τον καφέ VARIATIONS NORDIC ALMOND CAKE FLAVOURED, που διαθέτει έναν συνδυασμό αρωμάτων μπισκότου και βανίλιας εμπνευσμένο από το παραδοσιακό νορβηγικό κέικ, Kvæfjordkake, τον VARIATIONS NORDIC CLOUDBERRY FLAVOURED, η οποία έχει την ολοκληρωμένη γεύση της βάσης του Livanto μαζί με μια γλυκιά, φρουτώδη γεύση και μια πινελιά οξύτητας και τον Nordic Black, με εκλεπτυσμένες, γλυκές, φρουτώδεις νότες, που συνδυάζονται με μια απαλή επίγευση δημητριακών που διαρκεί.

της Γιώτας Παναγιώτου