Follow us

Matcha: το πράσινο τσάι στα καλύτερά του

Το matcha με την έντονη, χαρακτηρισμένη ως umami γεύση, θεωρείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο, έχοντας τα πιο υψηλά διατροφικά συστατικά σε τσάι.

Matcha: το πράσινο τσάι στα καλύτερά του

Αν και το Matcha υπάρχει εδώ και 900 χρόνια, αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό πολύτιμο σε θρεπτική αξία. Σε αντίθεση με τα άλλα τσάγια, το matcha είναι ένα πράσινο τσάι σε σκόνη, όπου στην κάθε κούπα καταναλώνουμε αλεσμένα ολόκληρα τα φύλλα του τσαγιού.

Η ίδια η λέξη «matcha», μάλιστα, σημαίνει τσάι σε σκόνη και κρύβει μια μεγάλη διαδικασία παραγωγής, που ξεκινά από την κάλυψη των φύλλων του τσαγιού (ποιότητας tencha). Με αυτή τη διαδικασία, το φυτό πριν τη συγκομιδή αποκτά φύλλα με πιο έντονο πράσινο χρώμα, λόγω της χλωροφύλλης και παράλληλα ανεβαίνουν και τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών. Έπειτα, η διαλογή γίνεται με τα χέρια και διαχωρίζεται το φύλλο, ώστε να παραμείνουν τα πιο γλυκά μέρη, τα οποία, αφού περαστούν από τον ατμό, γίνονται πούδρα.

Μακρά ιστορία

Matcha: το πράσινο τσάι στα καλύτερά του

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα και για την εξάπλωσή του είναι υπεύθυνοι οι Βουδιστές μοναχοί, που το κατανάλωναν ως βοήθεια για να διαλογιστούν. Μετά την εκπαίδευσή τους, επέστρεφαν έχοντας αποκτήσει τη γνώση του matcha και το έκαναν ευρέως γνωστό και πέραν της Άπω Ανατολής. Η ανώτατη ποιότητα ονομάζεται Ceremonial Grade και πήρε το όνομά της από τις παραδοσιακές τελετές των Βουδιστών μοναχών. Σε αυτήν ανήκει και μία από τις γνωστότερες ποικιλίες, η Matcha Ninja, που έχει 100% ceremonial grade και βιολογική πιστοποίηση από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τρόπος παρασκευής του είναι αρκετά απλός, αφού σε κάθε κούπα (ζεστού ή κρύου νερού) προσθέτουμε ένα κουταλάκι τσάι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Γιατί θεωρείται, όμως, καλύτερο από το απλό πράσινο τσάι;

Έχοντας έναν από τους πιο απλούς τρόπους παρασκευής, αφού σε κρύο ή ζεστό νερό προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού matcha και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί, αντιλαμβάνεστε ότι καταναλώνοντας ολόκληρα τα φύλλα του πράσινου τσαγιού και όχι μόνο το εκχύλισμα, προσλαμβάνουμε πάνω από 100 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά, που περιέχει προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση, προστατεύοντας από κάποια είδη καρκίνου.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια λόγω των πιστοποιήσεων, οι ποικιλίες matcha έχουν μπει δυναμικά στους καταλόγους όλων των updated coffee shops, αλλά και εστιατορίων, αφού χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ πωλείται και για οικιακή χρήση σε φαρμακεία και eshops, με την τιμή του να είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του κοινού πράσινου τσαγιού (τα 70g matcha ninja κοστίζουν περίπου 39€).