Follow us

Βούτυρα καρπών: μια υγιεινή επιλογή για vegans και όχι μόνο

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν βούτυρα από ξηρούς καρπούς και τα εντάσσουν στο διατροφολόγιό τους, είτε σκέτα, είτε σε σύνθετες παρασκευές…

Βούτυρα καρπών: μια υγιεινή επιλογή για vegans και όχι μόνο

Με την αύξηση του veganism, τα φυτικά βούτυρα, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, συμμετέχουν πλέον ουσιαστικά στη διατροφή μιας μεγάλης μερίδας καταναλωτών. Στις μέρες μας είναι διαθέσιμα όχι μόνο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και το κοινό τους ολοένα και αυξάνεται. Παρότι τα αποκαλούμε βούτυρα, στην πραγματικότητα πρόκειται για αλείμματα πολτοποιημένων καρπών, που δεν περιέχουν συντηρητικά, ζάχαρη ή οποιαδήποτε άλλη ξένη πρώτη ύλη.

Ως εξ αυτού, η διατροφική αξία τους είναι ισότιμη με αυτή του ξηρού καρπού και το τελικό προϊόν εμπεριέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία της πρώτης ύλης. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάποιο ποσοστό φυτικών ινών, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά, αλλά και σε «καλά» λιπαρά, που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι οι θερμίδες τους κυμαίνονται ανά 2 κουταλιές της σούπας από 160 έως 230, όσες δηλαδή έχουν και 30 γραμμάρια ξηρών καρπών, τα αλείμματα απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον ξηρό καρπό. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι άλειμμα καρπού θεωρείται και το ταχίνι, αφού φτιάχνεται από πάστα ξεφλουδισμένου σουσαμιού.

Βούτυρα καρπών: μια υγιεινή επιλογή για vegans και όχι μόνο
Tα αλείμματα καρπών απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον ίδιο τον ξηρό καρπό

Εμείς, μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας “Kiss the Earth”, κ. Κώστα Πλακωτάρη, και την κ. Σταυρούλα Φώτου από τους “the nutlers” για τα βούτυρα καρπών των εταιρειών τους και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις τους στα ερωτήματά μας. Φυσικά, στη συνέχεια τα δοκιμάσαμε και εσείς με τη σειρά σας και με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα δείτε ποιο σας ενδιαφέρει και θα αποφασίσετε.

Για ποιο λόγο θεωρείτε, ότι είναι ελκυστικά τα βούτυρα ή αλείμματα καρπών και ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται;

[Kiss the Earth:] Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και αυτό που θέλαμε είναι τα προϊόντα μας να είναι όσο πιο νόστιμα και θρεπτικά γίνεται. Αν και απευθυνόμαστε σε αθλητές και άτομα που γυμνάζονται -διότι κάπως έτσι ξεκίνησα με τη γυναίκα μου να τα φτιάχνουμε σπίτι μας- θέλουμε να αποτελούν έξυπνα σνακ για όλους τους ανθρώπους, που έχουν δραστήριο τρόπο ζωής. Γι’ αυτό τον λόγο και δεν χρησιμοποιούμε καθόλου πρόσθετα ή έλαια στα προϊόντα μας.

[the nutlers:] Γιατί είναι νόστιμα, υγιεινά, με όλα τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών. Στα “the nutlers” δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, ζάχαρη και λιπαρά έλαια, όπως το φοινικέλαιο, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή και για το παιδί. Μέσα από τα προϊόντα μας προτείνουμε έναν νέο τρόπο κατανάλωσης ξηρών καρπών στο κοινό. Ο στόχος μας είναι η διάδοση αυτών των βουτύρων όχι μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι χορτοφάγοι ή άνθρωποι που γυμνάζονται, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Αμυγδαλοβούτυρα από τις εταιρείες "Kiss the Earth" και "the nutlers"

Σε τι τύπου γεύματα θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

[Kiss the Earth:]
Σαν ντρέσινγκ σε φρουτοσαλάτες, σε έξυπνα σνακ, ιδανικά για όλη την ημέρα, μέσα σε γιαούρτι και σε energy balls. Περισσότερες ιδέες θα βρείτε εδώ.

[the nutlers:] Σε breakfast bowls, σε συνδυασμό με γιαούρτι, μέσα σε smoothies, σε γλυκά και κέικ και φυσικά σε σαλάτες. Οι συνδυασμοί πραγματικά είναι άπειροι, αρκεί να έχετε φαντασία. Περισσότερες ιδέες θα βρείτε εδώ.

Η γευστική δοκιμή

Τα δώδεκα βούτυρα καρπών που δοκιμάσαμε.

ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ

Kiss the earth: Εμφανής αίσθηση αμυγδάλου, ελαφριά γλυκύτητα, χωρίς ιδιαίτερη λιπαρότητα, ελαφρά ελαιώδες. Επίγευση με καλή διάρκεια, που παραπέμπει σε ωμό αμύγδαλο.

the nutlers: Παχύρευστη και ελαφρά κολλώδης υφή, υπόγλυκος χαρακτήρας. Η αίσθηση του αμυγδάλου δεν είναι τελείως ξεκάθαρη.

the nutlers (ψίχα αμυγδάλου): Βάση από ψίχα αμυγδάλου, ξεκάθαρη αίσθηση αμυγδάλου, με (λεπτό) καλό διαμερισμό και γλυκύτητα από τον ξηρό καρπό. Ικανοποιητική λιπαρότητα και ευγενική επίγευση.

ΜΙΞ ΚΑΡΠΩΝ (ΦΥΣΤΙΚΙ, ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΣΙΟΥΣ)

Κiss the earth: Σχετικά εμφανής γλυκύτητα με κυρίαρχο στοιχείο το φυστίκι και νότες κάσιους. Ελαφρά κολλώδες.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΣΙΟΥΣ

the nutlers:
Τονισμένα υπόγλυκο. Αρκετά κολλώδες, αλλά ευχάριστο γευστικά, με ικανοποιητική επίγευση.

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

the nutlers: Κυριαρχεί η αίσθηση του αράπικου φυστικιού. Ικανοποιητικά ρευστό, με υπόπικρες νότες που δεν ενοχλούν.

Pistachio (με κελυφωτό φυστίκι, χωρίς γλουτένη): Τυπική γεύση φιστικιού χωρίς γλυκές νότες. Καλός διαμερισμός με λίγες λανθάνουσες νότες κατά την κατάποση. Καλή επίγευση.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΕΣ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ

Ola Bio:
Φυσική γλυκύτητα με νότες που παραπέμπουν σε ξυλώδη αίσθηση κουκουτσιού αλλά και φρουτώδη στοιχεία.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΠΟ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ

Ola Bio: Αρκετά πυκνό και κολλώδες, με γευστική υπόσταση καρπού, που παραπέμπει ευθέως σε ηλιόσπορο. Υπόπικρη γευστική αίσθηση.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΥΣ

Βιολόγος:
Έντονη γεύση κολοκυθόσπορου και φυτικότητα. Ουδέτερη επίγευση.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Βιολόγος:
Υπόγλυκο, δεν στεγνώνει το στόμα. Οργανοληπτικά σχετικά ουδέτερο.

Καθένα από τα βούτυρα είχε κάτι ξεχωριστό και θα μπορούσε να ενταχθεί για διαφορετικούς λόγους στη διατροφή μας. Η ομάδα γευσιγνωσίας του «α» ξεχώρισε, λόγω της συνολικής παρουσίας τους, το αμυγδαλοβούτυρο των “Kiss the Earth” και το βούτυρο κάσιους των "the nutlers".