Follow us

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Υπάρχουν προϊόντα που αξίζει να τα ψάξουμε, όσοι αναζητούμε το αυθεντικό. Όπως η σειρά “Λημνιακοί αναβιωμένοι σπόροι” της επιχείρησης Salamousas Agrifood, που περιλαμβάνει παλαιές, τοπικές, μη βελτιωμένες ποικιλίες της Λήμνου…

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Στη σειρά θα βρούμε: φασολάκι ασπρομύτικο, ρεβίθι Παναγιάς, κουκί-φούλι και άφκο (φάβα Λήμνου) καθώς και σιτάρι αποφλοιωμένο. Το αρχικό προϊόν τους είναι, βέβαια, το κίτρινο αλεύρι, από το περίφημο σκληρό σιτάρι της Λήμνου.

Η επιχείρηση Π.Χ. Σαλαμουσάς μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής (1945), αλλά η διαδικασία αναβίωσης των παλαιών σπόρων, που είχαν εξαφανιστεί από το νησί -όραμα του Χρήστου Σαλαμουσά- αρχίζει το 2007. Να πούμε, χαρακτηριστικά, ότι ο σπόρος Μαυραγάνι είχε διασωθεί στο Άγιο Όρος, από όπου και το πήραν και ο άφκος (φάβα) βρέθηκε σ΄ ένα παλιό καλύβι, κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία…

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Στην ενδελεχή έρευνα που προϋπήρξε, μέχρι να φτάσουν στην επιτυχημένη καλλιέργεια, είχαν την τεχνογνωσία και τη στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστοτελείου.

Οι καλλιέργειες γίνονται στα ιδιόκτητα κτήματα της επιχείρησης στην ανατολική Λήμνο, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας -άλλη μια πρωτοβουλία του Χρήστου Σαλαμουσά στο νησί της Λήμνου. Η επιχείρηση βρίεσκεται τώρα στα χέρια της νέας γενιάς, Παναγιώτη και Στέργιου Σαλαμουσά, που προχωρούν με το ίδιο όραμα.

Τα προϊόντα βρίσκουμε στην Αθήνα στο 4 Seasons (Νίκης 30 κέντρο), στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1), στο Δεντρολίβανο (Γ. Γεννηματά 99 Γλυφάδα), στο Περί Λέσβου (Αθηνάς 27 κέντρο), στο Α2 (Μεταμορφώσεως 52 Χαλάνδρι), στον Μανδραγόρα (Γούναρη 14 Πειραιάς), στο Βανίλια-Κανέλα (Λουίζης Ριανκούρ 73 Αμπελόκηποι).

www.salamousas.gr, Μούδρος Λήμνου τηλ. 2254 071404