Follow us

Σομελιέ Νερού: εσείς τι νερό θα πιείτε σήμερα;

Premium νερό από παγόβουνα, εκχύλιση κρυστάλλων ή πηγές; Οι σομελιέ νερού μπορούν να καταλαβαίνουν μέχρι τις πιο μικρές διαφορές…

Σομελιέ Νερού: εσείς τι νερό θα πιείτε σήμερα;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ, ότι η γεύση του εμφιαλωμένου νερού αλλάζει ανάλογα με την ετικέτα; Ένας σομελιέ νερού είναι το κατάλληλο άτομο, για να σας εξηγήσει τις λεπτές διαφορές, αφού είναι ειδικός στις γεύσεις του νερού και πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί καλύτερα με ένα γεύμα. Αν και οι σομελιέ νερού είναι ελάχιστοι, υπάρχουν ανά τον κόσμο και εκτός από τη γεύση, ασχολούνται με την προέλευση και το επίπεδο TDS (Total Dissolved Solids), δηλαδή τα διαλυμένα στερεά, του νερού.

Με τη γεύση του νερού να επηρεάζεται από τα μέταλλα, που εμπεριέχονται σε αυτό, δεν είναι περίεργο, που το φυσικό μεταλλικό νερό με περισσότερο ασβέστιο είναι πιο γλυκό, ενώ με περισσότερο νάτριο είναι πιο γλυφό. Εκτός από διαφορετική γεύση, όμως, υπάρχουν και διαφορετικές ποικιλίες, όπως το μαλακό, το σκληρό, το ανθρακούχο και μη νερό.

Πάντως, αν και το καλύτερο νερό δεν είναι απαραίτητα το πιο ακριβό, δεν είναι λίγες οι φορές, που ένα μπουκάλι νερό μπορεί να κοστίζει και 110 δολάρια, λόγω της σπάνιας προέλευσής του και της δυσκολίας του να αντληθεί εύκολα.

Η περίπτωση του Μάρτιν Ρίζε

Ο Μάρτιν Ρίζε, γεννημένος στη Γερμανία, από πολύ μικρή ηλικία δοκίμαζε νερό βρύσης σε όποιο μέρος της Ευρώπης επισκεπτόταν με τους γονείς του. Αργότερα, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από το γερμανικό εμπορικό σωματείο μεταλλικών νερών, το οποίο του έδωσε και πιστοποίηση επαγγελματία σομελιέ νερού. Ο Ρίζε, έπειτα, έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου και ίδρυσε την πρώτη σχολή για πιστοποιημένους σομελιέ νερού, η οποία προσφέρει και online μαθήματα τρίμηνης διάρκειας. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν άλλες πέντε σχολές για σομελιέ νερού: δύο στη Γερμανία και από μία στην Ιταλία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

3 «περίεργα» εμφιαλωμένα νερά της αγοράς

Σομελιέ Νερού: εσείς τι νερό θα πιείτε σήμερα;
Svalbarði, Frequency H2O, Madam Dry (από αριστερά προς τα δεξιά)

Το νορβηγικό Svalbarði
Με τη φιάλη των 750ml να κοστίζει περίπου 100 ευρώ, πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα εμφιαλωμένα νερά, που θα βρείτε. Το Svalbarði προέρχεται από παγόβουνα και συλλέγεται σε αποστολές στον Αρκτικό Ωκεανό.

Frequency H2O
Το συγκεκριμένο νερό προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα μιας άκρως μυστικής τοποθεσίας στο Βόρειο Κουίνσλαντ και έχει υποστεί επεξεργασία με δονήσεις ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων. Στην αγορά, κυκλοφορούν τρεις διαφορετικές συχνότητες, το «Love» (528Hz), το «Lunar» (210.42Hz) και το «Rainbow» (430-770THz).

Madame Dry
Το ανθρακούχο νερό, που λέγεται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, λέγεται Madame Dry και παράγεται με εκχύλιση κρυστάλλων.