Salt Odyssey: premium, βραβευμένα αλάτια που ξεχωρίζουν

Μια σειρά από 100% φυσικά και ιδιαιτέρως γευστικά αλάτια

Εύη Σκλατινιώτη 06/09/2019

Γνωρίσαμε μια ελληνική εταιρεία, που παράγει πολύ ιδιαίτερα, φυσικά αλάτια, με βότανα και μπαχαρικά, καπνισμένα ή σε πυραμίδες, που έχουν αποσπάσει 32 συνολικά βραβεία και εξάγονται σε 19 χώρες…

Περνώντας από το περίπτερο της Salt Odyssey σε μια έκθεση, αρχικά θαύμασα τις εντυπωσιακές συσκευασίες: από κομψούς μύλους αλατιών και σετ τεσσάρων προϊόντων σε φίνο διχτάκι, μέχρι όμορφα κουτάκια με αλάτι σε μορφή πυραμίδας, απλό αλλά και με διάφορες αρωματικές προσμείξεις. Μιλώντας με τον υπεύθυνο της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας, Μάριο Καρασλίδη, έμαθα πολύ περισσότερα, που με έκαναν να θέλω να δοκιμάσω και κατόπιν να κάνω ευρύτερα γνωστά αυτά τα ιδιαίτερα προϊόντα.

Το 2015 ξεκίνησε το ταξίδι της η Salt Odyssey, αρχικά ανακατεύοντας το εξαίρετο θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές του Μεσολογγίου με αρώματα και γεύσεις ελληνικών βοτάνων, δημιουργώντας 100% φυσικά και γευστικά αλάτια. Ακολούθησε το καπνιστό αλάτι, που ως σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας, αφού υπόκειται σε έντονο κάπνισμα 140 ωρών σε γνήσια ξύλα οξιάς και είναι πολύ ξεχωριστό, και τέλος, δημιούργησαν τις πυραμίδες αλατιού, μια διαφορετική πρόταση σερβιρίσματος για αλάτι. Ως σήμερα, τα προϊόντα τους έχουν συγκεντρώσει συνολικά 32 βραβεία, κυρίως ευρωπαϊκά, ενώ εξάγονται σε 19 χώρες, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και αλλού.

Ξεκινώντας με την κατηγορία των καπνιστών αλατιών, υπάρχει το θαλασσινό αλάτι καπνισμένο με φύλλα οξιάς, που και φέτος απέσπασε 3 αστέρια στα Great Taste Awards, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα. Η διαδικασία ψυχρού, φυσικού καπνίσματος, χωρίς τεχνητά αρώματα καπνού ή πρόσθετα χρώματα, καθιστά αυτό το αλάτι ιδανικό για κρέας, όσπρια, πατάτες ή σούπες. Η φυσική του γεύση θυμίζει μπέικον και δίνει στη χορτοφαγική κουζίνα νέες διαστάσεις.
Υπάρχει ακόμη, αλάτι Μεσολογγίου με ελληνική, καπνιστή πάπρικα και χοντρό, καπνιστό αλάτι Μεσολογγίου σε μύλο.

Συνεχίζουμε με την κατηγορία των θαλασσινών αλατιών Μεσολογγίου, όπου έχουμε τον ανθό αλατιού. Μαζεύεται με το χέρι από μια αμόλυντη περιοχή του Μεσολογγίου, που προστατεύεται από την περιβαλλοντική συνθήκη Ramsar. Εντυπωσιάζει για την έντονη και καθαρή γεύση του και χρησιμοποιείται κυρίως ως αλάτι τελειώματος σε σαλάτες, κρέας, πατάτες, αβγά, λαχανικά, αλλά και κατά περίπτωση, ως μαγειρικό. Υπάρχει επίσης μύλος με χοντρό αλάτι Μεσολογγίου, αλλά και αλατιέρα με φυσικό, ανεπεξέργαστο, κρυσταλλικό, θαλασσινό αλάτι, που μπορεί να αντικαταστήσει το επιτραπέζιο. Συγκριτικά, αυτό δεν έχει πρόσθετο ιώδιο, αντισυσσωματικά και βελτιωτικά ροής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μαγείρεμα και στο φαγητό.

Οι λεπτές νιφάδες σε φυσικό σχήμα πυραμίδας είναι μια ξεχωριστή πρόταση για προσθήκη αλατιού στο σερβίρισμα ή στο τελείωμα του μαγειρέματος. Απλώς, τις τοποθετείτε στα ακροδάχτυλά σας και θρυμματίζετε επάνω από το φαγητό. Η υφή τους δίνει στο στόμα την αίσθηση του τραγανού, ενώ παράλληλα λιώνει εύκολα, δίνοντας την απαραίτητη γεύση χωρίς ένταση στον ουρανίσκο.Υπάρχει σε φυσική γεύση, με λεμόνι, με ρίγανη, με κόκκινη πιπεριά, με βασιλικό και σκόρδο και με μελάνι σουπιάς.
Τέλος, υπάρχει και αλάτι με ρίγανη και σουσάμι, καθώς και πολυσυσκευασίες που είναι ωραία ιδέα και για ένα πρωτότυπο και χρήσιμο στην κουζίνα δώρο.

Μερικα ένδεικτικά καταστήματα όπου βρίσκουμε τα προϊόντα στην Αθήνα είναι: Οak Cava (Λ. Κηφισίας 282 & Ύδρας Χαλάνδρι, Αθηνάς7Α, Βουλιαγμένη, www.oakcava.gr), Draculis Meat Open Project, B. Παύλου 103, Βούλα, Αγ. Σοφίας 90, Νέα Σμύρνη, www.draculis.gr, Yoleni’s Greek Gastronomy Center, Σόλωνος 9, Αθήνα, www.yolenis.com).

Salt Odyssey, Στέλιου Καζατζίδη, 57001, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 473575, www.saltodyssey.com
Γράψε την άποψή σου
Αγορά

Καταστήματα στην Αθήνα

Ανά περιοχή

όλες οι περιοχές

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων
σε όλη την Ελλάδα

όλες οι περιοχές


Αναζήτηση καταστημάτων και παραγωγών

Αναζητήστε καταστήματα και παραγωγούς δίνοντας μέρος του ονόματος