Follow us

Γκιοζλεμέδες και πίτες “από χέρι” της Κοκόνας

Η Ιωάννα Αμουτζάκη ανοίγει φύλλο βέργας στα γρήγορα για να το γεμίσει με τα φρέσκα υλικά που προτιμάς και το ψήνει μπροστά σου στο παραδοσιακό σάτσι, τον μεταλλικό καμπυλωτό “φούρνο” του γκιοζλεμέ. Συμβαίνει στο Κολωνάκι…

Γκιοζλεμέδες και πίτες “από χέρι” της Κοκόνας

Μια από τις πιο αυθεντικές γωνιές στην πόλη για “φαγητό στο δρόμο” βρίσκεται στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, στο Κολωνάκι, εκεί που μάλλον δεν το περιμένεις και ονομάζεται Cocona. Θα τραβήξει σίγουρα το βλέμμα σου το θέαμα της γελαστής Ιωάννας, όταν ανοίγει επιδέξια ένα λεπτό φύλλο βέργας στο βάθος του μικρού μαγαζιού της. Στη συνέχεια, θα το γεμίσει επί τόπου με τα υλικά που επιθυμείς και θα το ψήσει ελαφρά επάνω στο καυτό, καμπυλωτό μέταλλο του “σάτσι”, μια διαδικασία-διασκέδαση να παρακολουθείς. Τέλος, θα το διπλώσει παραδοσιακά ή θα το τυλίξει με τον τρόπο της και θα σου το προσφέρει για να το απολαύσεις στο χέρι.

Γκιοζλεμέδες και πίτες “από χέρι” της Κοκόνας

Ο γκιοζλεμές είναι έδεσμα της Μικράς Ασίας, πατρίδας της γιαγιάς της Ιωάννας, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι ένα ελαφρύ καθημερινό σνακ, ένα λεπτό φύλλο στο οποίο έβαζαν πολύ λίγα και ταπεινά υλικά, κυρίως χορταρικά και μυρωδικά, λίγο τυρί ή πατάτα με μυρωδικά και μπαχαρικά και το έψηναν πάνω στο “σάτσι”. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα λοιπά “φαγητά του δρόμου” είναι η ελαφράδα και η αίσθηση της φρεσκάδας, που έχει κατά πολύ να κάνει και με την ποιότητα των υλικών. Μαζί με την εντελώς παραδοσιακή διαδικασία, είναι αυτό που εκτιμήσαμε περισσότερο στην Cocona. Το παραμικρό υλικό που χρησιμοποιεί η Ιωάννα είναι από τα καλύτερα στο είδος του, κι αν μιλάμε για μυρωδικά και χόρτα, έχουν τη ζωντάνια της ημέρας. Ο γκιοζλεμές, έτσι κι αλλιώς, είναι το πιο υγιεινό street food, που θα δοκιμάσει κανείς. Ακόμα και ο πεντανόστιμος γκιοζλεμές με γέμιση από κιμά σαν του λαχματζούν, που φτιάχνει, είναι ένα σνακ που δεν θα σε βαρύνει.

(c) Ντέπυ Χιωτοπούλου

Δεν είναι η πρώτη φορά, που συναντάμε τον μικρασιάτικο γκιοζλεμέ σε street food. Πριν μερικά χρόνια, τον λάνσαρε ο Γιώργος Γλινός στο Food Truck του, που συνεχίζει μ΄ επιτυχία να μετακινείται σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της πόλης. Η Cocona, από την άλλη, βρίσκεται εκεί σταθερά και μόνιμα, μια φιλική γωνιά, που καθημερινά ετοιμάζει με πρώτης ποιότητας και φρεσκάδας υλικά τους γκιοζλεμέδες και τις πίτες ταψιού της. Γιατί φτιάχνει και παραδοσιακές πίτες ψημένες στον φούρνο, με το ίδιο, χειροποίητο φύλλο βέργας.

Οι φίλοι του “υγιεινού” θα εκτιμήσουν περισσότερο τον γκιοζλεμέ με σπανάκι, πράσο, αρωματικά χόρτα και μείγμα λευκών τυριών, που είναι ελαφρύς, με ζωντανά τα χορταρικά, αλλά το τυρί σε δεύτερο πλάνο. Το ίδιο και τον γκιοζλεμέ με βραστή πατάτα, κρεμμυδάκια και μυρωδικά, επίσης παραδοσιακή μικρασιάτικη γέμιση. Αν αναζητάτε, αντίθετα, κάτι πιο πικάντικο, θα δοκιμάσετε τον εξαιρετικό γκιοζλεμέ με παστουρμά Μιράν, κασέρι, φρέσκια ντομάτα και λίγη σάλτσα ντομάτας, έναν ακαταμάχητο συνδυασμό, όπως και τον γκιοζλεμέ-λαχματζούν με κιμά, πιπεριά, μυρωδικά και μπαχαρικά ανατολίτικα. Υπάρχουν συνολικά 9 είδη γκιοζλεμέ, ακόμα κι ένας με κοτόπουλο a la créme! Από τις δυο γλυκές εκδοχές, δοκιμάσαμε τον γκιοζλεμέ με κρέμα μπουγάτσας, που πράγματι θυμίζει μπουγάτσα λόγω της καλής κρέμας.

Οι πίτες της Ιωάννας είναι χωρίς περιττά λάδια, με ισορροπημένη και σχετικά ήπια γεύση. Δοκιμάσαμε τυρόπιτα με ήπια γεύση τυριού και χορτόπιτα με σπανάκι, κρεμμυδάκια και μυρωδικά, πολύ ελαφριά. Στις πίτες θα βρείτε ακόμα μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, κοτόπιτα και από γλυκίσματα “κρέμα μπουγάτσας” με βανίλια Μαδαγασκάρης και μηλόπιτα παραδοσιακή.

Cocona, Μηλιώνη 10 Κολωνάκι, 210 3646563.