Follow us

One & Olive: το success story του ελληνικού ελαιόλαδου που ξεχώρισε στον διεθνή διαγωνισμό Athena

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μας λέει πώς το premium ελαιόλαδό του κατάφερε να ανακηρυχθεί ως το καλύτερο ελληνικό εξ.π. ελαιόλαδο και να πάρει το Διπλό Χρυσό βραβείο στον διεθνή ATHIOOC…

One & Olive: το success story του ελληνικού ελαιόλαδου που ξεχώρισε στον διεθνή διαγωνισμό Athena

Στην φετινή 4η διοργάνωση του Athena International Olive Oil Competition (ATHIOOC) ένα ελληνικό ελαιόλαδο πήρε την ανώτερη διάκριση του διεθνούς διαγωνισμού, δηλαδή το Διπλό Χρυσό, που αντιστοιχεί σε βαθμολογία άνω του 95/100, και επιπλέον βραβεύθηκε ως το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού και το καλύτερο ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία παγκοσμίως. Γι' αυτό θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τo “One & Olive”.
Πριν προλάβω να αναζητήσω τους ανθρώπους πίσω από αυτό, ήρθε μια πρόσκληση για δοκιμή και παρουσίαση του συγκεκριμένου προϊόντος, με αφορμή τη σπουδαία πρόσφατη διάκριση. Έτσι, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κι εγώ αυτό το ξεχωριστό ελαιόλαδο, με τα πολύπλοκα αρώματα και την ισορροπία στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και να γνωρίσω ορισμένους από τους ανθρώπους, που βρίσκονται πίσω από την επιτυχία αυτή.
Η περίπτωση αυτή σίγουρα ανέβασε τον πήχη του ελληνικού ελαιολάδου πολύ ψηλά και δίνει κίνητρο και σε άλλους, αφού λειτουργεί σαν παράδειγμα προς μίμηση. Γι’ αυτό και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, από την 5η γενιά της οικογένειας, που εξηγεί το success story τους…

One & Olive: το success story του ελληνικού ελαιόλαδου που ξεχώρισε στον διεθνή διαγωνισμό Athena
Η Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του ATHIOOC, και ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος από την παρουσίαση.

- Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που έκανε το λάδι σας να φτάσει τόσο ψηλά; Σε ποια σημεία υπερτερεί;
"Η κύρια διαφοροποίησή μας είναι η καινοτόμος μέθοδος παραγωγής του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, το “One & Olive” διαθέτει μία πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης παγκοσμίως, η οποία αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο της μάλαξης της ελαιοζύμης. Το ελαιόλαδο δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο κι έτσι εξασφαλίζεται τόσο η ποιότητα του ελαιόλαδου, όσο και η ακρίβεια της διαδικασίας. Αυτή η καινοτόμος διαδικασία διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα, αντί των 60 λεπτών, που διαρκούσε κατά την παραδοσιακή.
Επίσης, ένα premium ελαιόλαδο για να ξεχωρίζει σε τέτοιους είδους διεθνείς διαγωνισμούς, θα πρέπει να είναι ισορροπημένο (εξίσου φρουτώδες-πικρό-πικάντικο) και αυτό που θα το διαφοροποιήσει είναι, επίσης, η πολυπλοκότητα του. Το “One & Olive” πέρα από ισορροπία, έχει μεγάλη πολυπλοκότητα και σπάνια αρώματα για τους λάτρεις του EVOO (extra virgin olive oil)."

- Πώς από το χάλκινο βραβείο της πρώτης σας συμμετοχής στον ATHIOOC το 2017 φτάσατε στο φετινό Διπλό Χρυσό;
“Με την πρώτη μας συμμετοχή σε διαγωνισμό είχαμε και την πρώτη μας διάκριση, το χάλκινο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Athena. Αυτό μας έδειξε ότι είχαμε θέσει καλές βάσεις. Ακολούθησε σκληρή δουλειά, με αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνουμε, στην καλλιέργεια, την παραγωγή και τυποποίηση του “One & Olive”. Έγιναν αρκετά πειράματα, ώστε να φτάσουμε στο Διπλό Χρυσό, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη ελαιοκομική σεζόν. Τα πολλά βραβεία του προϊόντος δίνουν ιδιαίτερη χαρά στην “One & Olive” ομάδα, που είναι η οικογένεια Αναγνωστόπουλου, οι παραγωγοί μας και οι συνεργάτες μας, αλλά, το σημαντικότερο, μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τα προϊόντα μας και να τα κάνουμε καλύτερα.”

- Είστε στην 5η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης. Πότε ξεκίνησε την παραγωγή ελαιολάδου η οικογένεια Αναγνωστόπουλου;
“Το “One & Olive” είναι ένα πολυβραβεύμενο premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με κληρονομία από το 1896. Η αγάπη της οικογένειας Αναγνωστόπουλου για την παραγωγή ελαιόλαδου ξεκινάει περίπου 120 χρόνια πρίν, 5 γενεές πίσω, όταν ο παπά-Αποστόλης Αναγνωστόπουλος στήριξε την τοπική οικονομία με την παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή της Μεσσηνίας. Έκτοτε, η οικογένεια Αναγνωστόπουλου φυλάσσει τις οικογενειακές αξίες σαν πολύτιμο θησαυρό: φιλότιμο, αγάπη, αφοσίωση, σκληρή δουλειά, αξιοπρέπεια και ενότητα.”

- Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε κι εσείς με την παραγωγή ελαιολάδου και ποιες αλλαγές έγιναν από τότε;
“Η ολοκλήρωση των σπουδών με βρήκε στην Αθήνα, τελειώνοντας το τμήμα μάρκετινγκ της ΑΣΟΕΕ και παίζοντας παράλληλα επαγγελματικά μπάσκετ μέχρι τότε. Πριν από 4 χρόνια πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Καλαμάτα και να συνεχίσω την παράδοση της οικογένειας, την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.
Έτσι, λοιπόν, η ομάδα παραγωγής μεγαλώνει και η οικογένεια Αναγνωστοπούλου εκπροσωπείται πλέον από τους Αποστόλη, Άννα, Ιωάννα, Δημήτρη, Μαρία και Βασίλη. Παράλληλα, αναπτύσσεται και η δεύτερη πρότυπη μονάδα παραγωγής, με τη δημιουργία του “One & Olive”.”

- Πώς προέκυψε το όνομα και το ξεχωριστό λογότυπο του “One & Olive”;
“Εμπνευσμένοι από την κυκλαδική τέχνη, στο μπουκάλι βλέπουμε τη φιγούρα ενός ανθρώπου, που συμβολίζει όλους όσοι συνέβαλαν στην παραγωγή αυτού του μοναδικού προϊόντος και την αίσθηση της πληρότητας έπειτα από τη δημιουργία. Αντιστρέφοντας το λογότυπο βλέπουμε να σχηματίζεται η λέξη ONE. Παράλληλα, αποτυπώνονται τα χρώματα της ελληνικής υπαίθρου: λευκό -ο αφρός της θάλασσας και οι ασβεστωμένοι κορμοί των ελαιόδεντρων-, πράσινο -ο καρπός και τα φύλλα τους. “

- Ένα premium ελαιόλαδο, όπως το δικό σας, για τι είδους χρήση το προτείνετε;
“Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο design και στη λειτουργικότητα του προϊόντος, φέρνουμε το “One & Olive” και το ελληνικό ελαιόλαδο στη γαστρονομία σαν ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο έχει ιδιαίτερη μεταχείριση, φύλαξη και παρουσίαση, ενώ συνδυάζεται ανάλογα με τις γεύσεις που παρουσιάζονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε ένα καθημερινό Μεσογειακό γεύμα, σε haute cuisine, ακόμα και σε cocktail.”

- Ποια είναι τα προϊόντα κάτω από το Brand “One & Olive”;
“Το “One & Olive” είναι το καλύτερο μονοποικιλιακό από Κορωνέικη, αποκλειστικά από την περιοχή του Μάνεσι και Τρικόρφου Μεσσηνίας. Η εταιρεία Αναγνωστόπουλος το συσκευάζει σε διάφορα μεγέθη (100ml-250ml-500ml-750ml-5lt).
Οι ελιές Καλαμάτας ήρθαν για να μεγαλώσουν την οικογένεια των προϊόντων του brand με δύο συνταγές: O&O Traditiona,l με αυθεντικές ελιές Καλαμών και O&O Spicy, με ελιές Καλαμών με καυτερό κόκκινο πιπέρι.

- Πού βρίσκουμε τα προϊόντα σας;
“Τα προϊόντα μας μπορεί κάποιος να τα βρει σε επιλεγμένα καταστήματα, όπως ντελικατέσεν, κάβες και σημεία πώλησης βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά για την Αθήνα, μπορούμε να αναφέρουμε τα: Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα και e-shop), Παντοπώλιον (Δημητρακοπούλου 34, Κουκάκι), T.A.F. / The Art Foundation (Νορμανού 5, Μοναστηράκι), Cava Εκλέκτωρ (Αγ. Φωτεινής 15, Ν. Σμύρνη).
Επίσης, μέσω του www.yolenis.com μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουμε ακόμα συνεργάτες σε Γερμανία, Νορβηγία και στο προσεχές διάστημα στη νότια Ασία.

- Επόμενοι στόχοι της εταιρείας;
“Οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε και να καινοτομούμε, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε πάντα ποιοτικά αυθεντικά προϊόντα με αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό από την Ελλάδα.”

Περισσότερα στο https://oneolive.gr/

Έδρα: Μάνεσι 240 15 Μεσσηνία, Πελοπόννησος, τηλ. 27220 94354, 27210 87651.