Follow us

Aesopworks: η άλλη όψη του λουκάνικου

Με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία δημιουργήθηκαν τα λουκάνικα Aesopworks: ποιότητα και πρωτοτυπία υλικών, απροσδόκητες γεύσεις, δίνουν μια άλλη διάσταση στο είδος…

Aesopworks: η άλλη όψη του λουκάνικου

Η όψη εντυπωσιάζει: κίτρινα, κόκκινα, μπλε, πράσινα, γκρενά και μωβ -όλο του ουράνιο τόξο στα λουκάνικα της σειράς, είναι κάτι πρωτόγνωρο, που δεν σε προδιαθέτει αμέσως για τη “σοβαρότητα” του περιεχομένου. Διαβάζοντας κατόπιν τη φιλοσοφία της παραγωγής και τα υλικά, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια δουλειά-κέντημα, από βιολογικά κρέατα ποιότητας και πρόσθετα υλικά επιλεγμένα ένα-ένα, σχεδόν εξ ολοκλήρου ελληνικής παραγωγής. Εδώ, μιλάμε όχι απλά για πρωτότυπες γεύσεις, αλλά για ένα premium ποιοτικά είδος, που αποτελεί καινοτομία σ’ ένα κατ΄εξοχήν παραδοσιακό προϊόν.

Η ιδέα και η σύλληψη των συνταγών ανήκουν στον Κρις Αίσωπο, που δεν κινείται επαγγελματικά στον χώρο των τροφίμων -και αυτό ίσως δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στα προϊόντα που εμπνεύστηκε. Μεγάλος fan του κρέατος, όμως, ασχολήθηκε και το ψάχνει χρόνια τώρα ερασιτεχνικά και, μοιραία, έφτασε στο καυτό θέμα “λουκάνικο”, αντιμετωπίζοντάς το από την υγιεινή αρχικά πλευρά. Ξεκίνησε, θέλοντας να προσφέρει στα παιδιά του λουκάνικα χωρίς συντηρητικά, από καθαρό κρέας και συγχρόνως νόστιμα. Συνεργάστηκε σε προσωπικό επίπεδο με τον κρεοπώλη του και διαπίστωσε ότι η ιδέα είναι υλοποιήσιμη. Τα υπόλοιπα χρειάστηκαν προσωπικό μεράκι και πολλή δουλειά. Θέλησε ν’ αλλάξει τη γενική άποψη του καταναλωτή, που θεωρεί το λουκάνικο ως φθηνή, συχνά και αμφίβολη τροφή, επειδή δεν γνωρίζει την ποιότητα του περιεχομένου.

Aesopworks: η άλλη όψη του λουκάνικου

Ας μιλήσουμε αρχικά για το προϊόν. Τα λουκάνικα Aesopworks είναι απολύτως χειροποίητα. Παρασκευάζονται από ελληνικά κρέατα ζώων βιολογικής εκτροφής (της γνωστής φάρμας βιολογικών κρεάτων “Ευβιότοποι”). Χρησιμοποιείται πρόβειο έντερο, που είναι όχι μόνο πιο υγιεινό από το χοιρινό, αλλά και πιο λεπτό και στο ψήσιμο γίνεται πιο τραγανό. Μια ποικιλία γεύσεων, που προέκυψε από επιθυμίες φίλων αλλά και των παιδιών του εμπνευστή, πέρασε από πολλές δοκιμές μέχρι να δώσει τις μέχρι στιγμής εκδοχές, που κυκλοφορούν. Επειδή η διάρκεια ζωής του φρέσκου λουκάνικου στην ψύξη είναι μόλις 11 ημέρες, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της βαθειάς κατάψυξης στους -40ο, που διατηρείται κατόπιν στον καταψύκτη του ψυγείου και όταν αποψυχθεί βγάζει όλη του τη φρεσκάδα, την υφή, τα χρώματά του καθώς και τα διατροφικά του στοιχεία. Τα λουκάνικα αυτά μπορούν να ψηθούν σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, στον φούρνο ή στο γκριλ.
Στα βασικά υλικά που συμμετέχουν, ας αναφέρουμε χαρακτηριστικά το φυσικό αλάτι Μεσολογγίου, τους χυμούς από φρέσκα φρούτα (λεμόνι, πορτοκάλι), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα συντηρητικό και τα χρώματα προκύπτουν από μπαχαρικά, λαχανικά, ακόμα και… λουλούδια! Τα λιπαρά τους είναι από 0% έως 10%.

Τα είδη

Ανάμεσα στα 6 είδη (όλα από βιολογικά κρέατα) βρίσκεις από mainstream γεύσεις μέχρι λίγο… extreme καταστάσεις, όπως τα πολύ καυτερά.

- Λεμόνι και μάραθος, με κρέας κοτόπουλου. Το κίτρινο λουκάνικο περιέχει στήθος κοτόπουλου, ξύσμα και χυμό λεμονιού, μπαχαρικά και μυρωδικά και θεωρείται το πιο “υγιεινό”, χωρίς καθόλου λιπαρά.
- Λιαστή ντομάτα και βασιλικός, με χοιρινό κρέας. Το κεραμιδί χρώματος λουκάνικο είναι το αγαπημένο των παιδιών. Περιέχει λιαστή ντομάτα, τυρί provolone, φρέσκο βασιλικό, μπαχαρικά.
- Σουτζούκι και σπανάκι, με μοσχαρίσιο κρέας. Το γκρενά λουκάνικο περιέχει βοδινό σουτζούκι, φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδι, φρέσκο σπανάκι, κόκκινα πιπέρια, έχει έντονα αρώματα και είναι πικάντικο.

- Πιπεριά τσίλι και πάπρικα, με μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας. Το κόκκινο λουκάνικο περιέχει την καυτερή κόκκινη πιπεριά bird’s eye (ή rawit), φρέσκο κόλιανδρο, σκόρδο, κρεμμύδι, κύμινο, caraway, μάραθο, κανέλα. Με έντονο ανατολίτικο χρώμα και πολύ πικάντικο, είναι για μερακλίδικες καταστάσεις και ταιριάζει με γιαούρτι.
- Μύρτιλο και γκοργκοντζόλα, με χοιρινό κρέας. Αποξηραμένα blueberries (μύρτιλα), τυρί γκοργκοντζόλα, φρυγανιά panko, φρέσκο σπανάκι, αποξηραμένα λουλούδια butterfly pea (για το μπλε χρώμα). Είναι εντυπωσιακό, με γλυκές φρουτένιες νότες.
- Χαλαπένιο και κόλιανδρος, με χοιρινό κρέας. Το πράσινο λουκάνικο περιέχει φρέσκες πιπεριές jalapenos και πράσινες πιπεριές, φρέσκο κόλιανδρο και μπαχαρικά και είναι ελαφρά καυτερό, ενώ στη γεύση κυριαρχούν τα λαχανικά.

Τα λουκάνικα Aesopworks θα τα βρείτε στο Nora’s deli (Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι), στους Ευβιότοπους (Λεωφ. Κηφισίας 359 Νέα Ερυθραία και Αγγελοπούλου 4 Νέο Ψυχικό), στο κρεοπωλείο Πετρόπουλος (Ρέας 2, Φιλοθέη) και στο κατάστημα Γαστρονόμος εντός του Σκλαβενίτη (εμπορικό κέντρο Avenue, Kηφισίας 41-43 Mαρούσι).