Follow us

Βιβλία για δώρα στους φίλους των γεύσεων

Δεν υπάρχει πιο ευπρόσδεκτο δώρο από ένα καλό βιβλίο με θέμα τη μαγειρική, αν απευθύνεσαι σε φίλο της γεύσης. Πρόκειται για απόλαυση χωρίς ημερομηνία λήξης…

Βιβλία για δώρα στους φίλους των γεύσεων

Οι επιλογές πολλές και με υψηλό επίπεδο. Προσαρμόστε το δώρο σας με βάση τα γούστα, τις μαγειρικές ικανότητες και την προσωπικότητα του αποδέκτη ή… τις δικές σας, γιατί δώρα κάνουμε και στον εαυτό μας. Οι προτάσεις μας κινούνται σε παλαιότερες και πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, με έμφαση στην ελληνική παράδοση και με κοινό στοιχείο το ενδιαφέρον, που παρουσιάζουν…

Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου του Φιλάρετου Ψημμένου (σελ. 143, Αμανίτα 2426049707). Ο Φιλάρετος Ψημμένος, ιδιοκτήτης του ξενώνα Αμανίτα στην Τσαγκαράδα, κυνηγός μανιταριών και βιολογικός καλλιεργητής, συγκέντρωσε σε αυτή την πρόσφατη έκδοση όλη την αγάπη και την εμπειρία του από τη φύση του Πηλίου. Οι συνταγές του, που προσεγγίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, συνοδεύονται από γλαφυρές περιγραφές των προϊόντων της πηλιορίτικης γης, των μαγειρικών συνηθειών, προσωπικά βιώματα και ιστορίες των συνταγών.

Βιβλία για δώρα στους φίλους των γεύσεων
Πίτες από χέρι

Πίτες από χέρι του Κωστή Κωστάκη (σελ. 237, Ψυχογιός). Αρτοποιός και ζαχαροπλάστης, με ιδιαίτερη αγάπη στις πίτες και την πατρίδα του, την ανατολική Κρήτη, εξ ου και οι πολλές παραδοσιακές συνταγές. Οι ζύμες και όλες οι πίτες, αλμυρές και γλυκές, αλλά και άλλες παρασκευές με βάση τη ζύμη, όπως πεϊνιρλί, γκιουζλεμέδες, λαδένια, ραφιόλια. Καλογραμμένο και πλήρες.

Εγχειρίδιον Ανδριώτικης κουζίνας

Εγχειρίδιον Ανδριώτικης κουζίνας, της Βιβής Παλαιοκρασσά (σελ.180, Μέλισσα). “Από την παράδοση στο σήμερα” είναι ο υπότιτλος αυτής της όμορφης και πολύτιμης έκδοσης για την άγνωστη γαστρονομική παράδοση της Άνδρου, η οποία δεν εξαντλείται, βέβαια, στη φουρτάλια και τα αμυγδαλωτά. Οι συνταγές συνοδεύονται από επεξηγήσεις για την προέλευση, τις συνήθειες, τα προϊόντα και τη χρήση τους, ενώ υπάρχει και παράρτημα για τα “χοιροσφάγια”.

Για μάγειρες, Γ. Γογόπουλος, Κ. Δούλης, Η. Κόκκορης, Β. Πορής (σελ. 445, Le Monde & Les Livres du Tourisme). Μια έκδοση επαγγελματική, αλλά που απευθύνεται και σε ερασιστέχνες μάγειρες ενώ διαβάζεται ευχάριστα και από όλους όσοι αγαπούν το φαγητό. Περιέχει τα πάντα: από τα σκεύη και τη χρήση τους, τα υλικά, τα χαρακτηριστικά και τη διαχείρησή τους και τις τεχνικές. Θα βρείτε (ενδεικτικά) πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι, την ανατομία και τον τεμαχισμό κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, τα είδη ελληνικών και ξένων τυριών, τις ζύμες, τα μπαχαρικά και, βέβαια, πολλές συνταγές μαγειρικής. Εξαιρετική εικονογράφηση.

Του άνεμου και της αρμύρας

Του άνεμου και της αρμύρας, Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη, Α.Ν. Ανδρουλιδάκης (σελ. 302, Aegean Cuisine, ΕΤΑΠ Κυκλάδων). Ένα βιβλίο αναφοράς για τα προϊόντα και τις μαγειρικές των Κυκλάδων, που δίνει μια συνοπτική αλλά ολοκληρωμένη εικόνα της ανεκτίμητης γαστρονομικής παράδοσης των νησιών. Με κείμενα μικρά αλλά περιεκτικά, στο κάθε νησί περιγράφονται τα αρτοποιήματα, τα βότανα, μυρωδικά και χόρτα, τα γαλακτοκομικά και τα τυριά, τα γλυκίσματα, οι καρποί, τα μελισσοκομικά και ελαιοκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά και τα ψάρια, το κρασί, ιδιαίτερες συνήθειες και μερικές χαρακτηριστικές συνταγές. Πολύτιμη γνώση για έναν άγνωστο πλούτο, που ξεσκονίζεται τελευταία από τη λήθη.

Και διηγώντας τα να τρως, της Μελίσσας Στοΐλη (σελ. 207, Κίχλη). Ένα βιβλίο, που απευθύνεται σε όσους αγαπούν το φαγητό, άσχετα αν μαγειρεύουν. Η ιστορία, η προέλευση, οι μύθοι, τα άγνωστα, που κρύβονται πίσω από πολλά εμβληματικά φαγητά, είναι γραμμένα έτσι, ώστε διαβάζονται όσο γρήγορα θα τελείωνε και το πιάτο. Από τον τραχανά και το παστίτσιο μέχρι την καρμπονάρα, το παγωτό καϊμάκι ή τη φανουρόπιτα, δεν μένει ψίχουλο άγνωστο…

Μάγειρας γίνεσαι, του Ettore Botrini (σελ. 253, Α.Α. Λιβάνης). Ο γνωστός και πολυβραβευμένος chef κάνει σε αυτό το βιβλίο τα πάντα για να μας πείσει ότι η μαγειρική μαθαίνεται, φτάνει να θέλεις. Στις σελίδες του, εξηγεί με απλό τρόπο όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για κάθε βασικό υλικό, πολλά “μυστικά”, ενώ οι συνταγές που δίνει, καλύπτουν όλα τα κλασικά της ιταλικής κουζίνας και είναι εύκολες και καλογραμμένες.

Με Κρασί και Ελληνικά, Νίκη Μηταρέα (σελ. 221, Πατάκης). Λάτρης και γνώστης του κρασιού, η Νίκη Μηταρέα μαγειρεύοντας συνδυάζει δυο αγάπες. Σε αυτό το βιβλίο, οι συνταγές της εστιάζουν στα ελληνικά προϊόντα και περιέχουν, βέβαια, κρασί. Στις πρώτες 80 σελίδες μαθαίνουμε τα βασικά γα τις ποικιλίες των κρασιών, το σερβίρισμα και τους κανόνες του pairing-γευστικού ταιριάσματος με φαγητά. Οι συνταγές είναι από κλασικές έως πιο σύγχρονες. Ένα βιβλίο, που θα χρησιμοποιήσει κάθε μαγείρισσα.