Follow us

Lelex herbal teas: καθαρή φύση στο ποτήρι!

Για αδυνάτισμα, για καλό ύπνο, κατά του stress ή για αθλητές; Δοκιμάσαμε μια σειρά από βοτανικά μείγματα με διαφορετικές θεραπευτικές δράσεις, που παράγει βιοκαλλιεργητής από τη Μάνη και κλείνει σε μοντέρνες, πρακτικές συσκευασίες…

Lelex herbal teas: καθαρή φύση στο ποτήρι!

Ήρθαν πρόσφατα στα γραφεία μας μείγματα βοτάνων σε μοντέρνες, πρακτικές συσκευασίες, που ανοίγουν και ξανακλείνουν εύκολα και προκάλεσαν… αναστάτωση! Για αδυνάτισμα, για καλό ύπνο, sportivo, antistress, detox, ήταν μερικά από όσα έγραφαν οι ετικέτες και όλοι ζητούσαν να δοκιμάσουν αυτό που ο καθένας είχε περισσότερο ανάγκη. Κι αφού ο καιρός έχει κρυώσει αρκετά, βράσαμε μπόλικο νερό κι αρχίσαμε να δοκιμάζουμε…

Αυτό που γενικά διαπιστώσαμε στη γευσιγνωσία που ακολούθησε (θα την βρείτε παρακάτω), εκτός από τα υπέροχα βοτανικά -ανθικά αρώματα, που γέμισαν τον χώρο, είναι ότι πρόκειται για αρωματικά και ευχάριστα στη γεύση μείγματα, που περιέχουν πολλά βότανα, όλα από την ελληνική φύση –γνωστή για την ποικιλία της- και μόνο από βιολογικές καλλιέργειες.

Lelex herbal teas: καθαρή φύση στο ποτήρι!

Έτσι, το επόμενο βήμα ήταν μια συζήτηση με τον παραγωγό τους, τον κ. Παναγιώτη Γραφάκο, ο οποίος μεγάλωσε στη Μάνη σε οικογένεια καλλιεργητών βοτάνων. Αφού ήρθε για οικονομικές σπουδές και δουλειά στην Αθήνα, τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε και εκπαιδευτής marketing αγροτικών προϊόντων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και, φαίνεται, κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει και να προωθήσει κι ένα δικό του προϊόν. Σκέφτηκε πως τώρα η καινοτομία είναι η επιστροφή στη φύση, γι’ αυτό θέλησε να κάνει αυτό που ήξερε καλά –την καλλιέργεια βοτάνων- και να τα προσφέρει για κατανάλωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: μόνο από βιολογικές καλλιέργειες, δικές του ή συνεργατών, χωρίς κανένα απολύτως πρόσθετο, ούτε αρωματικό, ούτε χημικό και συνδυάζοντας τις γνώσεις της αρχαιότητας και της σύγχρονης ιατρικής για τις σωστές αναλογίες και μείξεις.

Διάλεξε το όνομα Λέλεξ από τον Λέλεκα, τον βασιλιά της Μάνης και βοτανολόγο της εποχής, ένα σχήμα ασπίδας για λογότυπο -αφού θεωρεί τα μείγματά του ασπίδα για τον οργανισμό μας- και μια πολύ πρακτική συσκευασία φάκελου με zipper, που ανοιγοκλείνει εύκολα και προστατεύει το προϊόν από τον ήλιο και την υγρασία και βγήκε στην αγορά περίπου πριν ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις, όπως το Athens Innovation Festival και οι πρώτες εντυπώσεις είναι ενθαρρυντικές.

Μερικά από όσα δοκιμάσαμε στο αθηνόραμα Umami:

Τσάι αδυνατίσματος Αφροδίτη (με κίστο, λουΐζα, δυόσμο, ταραξάκο, μέλισσα, πράσινο τσάι, χαμομήλι κ.ά.)

Αθηνά
(για καλή μνήμη- δυνατό μυαλό με: ginko biloba, μαντζουράνα, δίκταμο, θυμάρι, άγριο τριαντάφυλλο, βασιλικό, δενδρολίβανο, δίκταμο, θυμάρι, κίστο, κράταιγο, λουΐζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, πορτοκάλι, ροδιόλα, τσάι βουνού, φασκόμηλο).

Πασιθέη – Be calm (anti-stress με άγριο τριαντάφυλλο, βαλσαμόχορτο, βασιλικό, γλυκόριζα, δενδρολίβανο, δυόσμο, κίστο, κράταιγο, λεβάντα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, πασιφλόρα, πορτοκάλι, σαμπούκο, τίλιο, φασκόμηλο, χαμομήλι).

Κοινό συστατικό σε όλα ο κίστος, ένα άγνωστο στους περισσότερους ελληνικό βότανο, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων και η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Στη σειρά Cistus Creticus Series, από τη βοτανολογική ονομασία του πολύτιμου κίστου, θα βρείτε επίσης: Ασπίδα (για άμυνα οργανισμού), Γυναικείο +39, ΓΑΙΑ detox, Μορφέας (για καλό ύπνο), Ασκληπιός (για δυσκοιλιότητα), Diabless (για διαβήτη), Ρυθμιστής (για υπέρταση), ΕυΣτόμαχον (για το στομάχι), Ήρα (για χοληστερίνη).

Εικόνα από το κατάστημα του Πειραιά

Υπάρχουν, ακόμη, άλλα μείγματα εκτός της σειράς (για εμμηνόπαυση, προστάτη, ημικρανίες, τριχόπτωση και ένα σωρό συμπτώματα και παθήσεις), αλλά και μεμονωμένα βότανα για αφεψήματα, μαγειρική ή άλλη χρήση, όπως λεβάντα, άγρια ρίγανη Μάνης, λουΐζα, μαντζουράνα, κ.ά.

Όλα τα προϊόντα -πιθανόν και τον ίδιο- θα βρείτε στο φυσικό κατάστημα στον Πειραιά (Καραολή Δημητρίου 10), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και ροφήματα, που φτιάχνονται καθημερινά και να τα γνωρίσετε καλύτερα. Στο www.lelextea.com θα βρείτε πληροφορίες για την εταιρεία Λέλεκες, τα πιο δημοφιλή προϊόντα της, αλλά και τη δυνατότητα να τα παραγγείλετε online, αφού λειτουργεί και ως e-shop.

Λέλεγες, Καραολή & Δημητρίου 10, Πειραιάς, τηλ. 210 5904753, www.lelextea.com