Follow us

9 στάσεις γεύσης σε Βούλα, Βάρκιζα, Βάρη

Κάναμε μια βόλτα στα τρία νότια προάστια που αρχίζουν από Β και επιλέξαμε για σας όσα μαγαζιά τροφίμων και ποτών ξεχωρίζουν κι αξίζουν μια επίσκεψη αν βρεθείτε στην περιοχή.

9 στάσεις γεύσης σε Βούλα, Βάρκιζα, Βάρη

Μπορεί να σταματήσαμε να κατεβαίνουμε στα νότια για κολύμπι, όσο όμως ο καιρός είναι καλός θα συνεχίζουμε εκεί τις βόλτες μας για καφεδάκι, φαγητό ή ακόμα και περπάτημα κοντά στη θάλασσα… Αυτή τη φορά γυρίσαμε τα γειτονικά νότια προάστια που τα λες και… 3 Β, τη Βούλα, τη Βάρη και τη Βάρκιζα. Μπήκαμε σε πολλά καταστήματα τροφίμων και ποτών, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, κάβες, κρεοπωλεία. Καταλήξαμε στα 10 που πραγματικά ξεχωρίζουν στο είδος τους και σας δίνουμε και τους λόγους που μπήκαν σε αυτή τη λίστα μας.

Λίγα λόγια για τις 3 περιοχές

Βούλα: ο σημερινός οικισμός της Βούλας, χτισμένος στην ακτή του Σαρωνικού, 25 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920, από οικοδομικό συνεταιρισμό που έφτιαξε εκεί μια παραθεριστική συνοικία. Αργότερα, εκεί εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων, που τους παραχωρήθηκε έκταση γης. Το 1934 έγινε ξεχωριστή κοινότητα και το 1982 αναγνωρίστηκε σε δήμο. Πλέον, με το πρόγραμμα Καλλικράτης έχει ενταχθεί στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Εδώ καταλήγει η γραμμή του τραμ που συνδέεται με το Σύνταγμα και με το ΣΕΦ. Διαθέτει δύο οργανωμένες παραλίες (Α’ και Β’ πλαζ Βούλας), αλλά και μη οργανωμένες, καθώς και παραθαλάσσια all day spots.

9 στάσεις γεύσης σε Βούλα, Βάρκιζα, Βάρη
Πανοραμική θέα Βάρκιζας

Βάρη: είναι χτισμένη ανάμεσα στους νότιους ορεινούς όγκους του Υμηττού, κοντά στις ακτές του Σαρωνικού. Οι Αρβανίτες, με τον ερχομό τους στην Αθήνα, το 1348, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και αφομοιώθηκαν με τους ντόπιους. Η λέξη Βάρη έχει αρβανίτικη ρίζα, από το var που σημαίνει τάφος και πιθανόν αναφέρεται στα πολλά ταφικά μνημεία της περιοχής. Ως το 1912 υπήρξε οικισμός του δήμου Κρωπίας, μέχρι τη δημιουργία της νεοσύστατης κοινότητας Κορωπίου, στην οποία εντάχθηκε. Η Βάρη έγινε δήμος το 1990, ενώ με τον Καλλικράτη ανήκει κι αυτή πλέον στον δήμο Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης. Το πιο γνωστό κομμάτι της είναι το τμήμα της λεωφόρου Βάρης με τις παραδοσιακές χασαποταβέρνες, που ο πολύς κόσμος αποκαλεί «Βλάχικα». Αυτή την ονομασία την πήραν επειδή πριν 100 περίπου χρόνια εκεί ήταν βοσκότοποι, στους οποίους κατέβαιναν νομάδες Σαρακατσάνοι από την Πεντέλη και την Πάρνηθα για να ξεχειμωνιάσουν. Οι σημερινές ταβέρνες είναι η εξέλιξη των καφενείων – σταθμών, που υπήρχαν παλιά για τους τσοπάνηδες.

Βάρκιζα: πρόκειται για συνοικία της Βάρης και διοικητικά ανήκει κι αυτή στον δήμο Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης. Χτισμένη στα παράλια του Σαρωνικού κόλπου, είναι διάσημο τουριστικό θέρετρο, αποτελεί βασικό κομμάτι της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας και έχει εξελιχθεί σε μία από τις ακριβότερες περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής για αγορά κατοικίας. Διαθέτει δημοφιλή οργανωμένη πλαζ, αλλά και μια σειρά από μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και παραθαλάσσια νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι γευστικές στάσεις που ξεχωρίσαμε στο αθηνόραμα Umami, αλφαβητικά και ανά περιοχή:

Βούλα

Cava Vegera: πάνω από 1000 ετικέτες κρασιού και wine bistrot

Αδερφάκι της ομώνυμης κάβας της Γλυφάδας, σ’ έναν χώρο, που παντρεύει με ιδιαίτερη μαεστρία τη μοντέρνα αισθητική με τις ρουστίκ πινελιές. Εδώ βρίσκουμε περισσότερες από 1000 ετικέτες κρασιών, διαλεγμένες με πολύ μεράκι και μαζί τους επιλεγμένες μπίρες απ’ όλο τον κόσμο και μερικά από τα πιο premium αποστάγματα. Οι επιλογές σε αλκοόλ ενισχύονται από την παρουσία πολλών και εκλεκτών εδεσμάτων.

Για παράδειγμα, υπάρχουν εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά μικρών παραγωγών, καθώς και αρκετές σάλτσες και προϊόντα με τρούφα. Εκτός από την κάβα λειτουργεί στον ίδιο χώρο bistro, το οποίο προσφέρει περίπου 30 κρασιά σε ποτήρι και μερικά πολύ καλά συνοδευτικά.
Cava Vegera, Ποσειδώνος 11 και Β. Παύλου 61, Βούλα, τηλ. 211 0125700.

Draculis Open Meat Project: ο ναός του εκλεκτού κρέατος

Ο Στράτος Δρακούλης, με πολυετή πείρα στο αντικείμενο, έστησε ένα “open meat project”, όπως το βάφτισε ο ίδιος, που δεν θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε ως τώρα για τα κρεοπωλεία: ατμοσφαιρική μουσική υπόκρουση, αριστοτεχνικά φωτισμένες βιτρίνες και τα πιο εκλεκτά κρέατα που μπορεί κανείς να βρει για χονδρική ή λιανική πώληση, σε σωστές κοπές και σε μεγάλη ποικιλία από παγκοσμίως φημισμένες ράτσες, όλα πιστοποιημένα για τη γνησιότητά τους.

Ακόμη, υπάρχει σειρά από μαριναρισμένα και έτοιμα για ψήσιμο κρέατα, που παρασκευάζονται καθημερινά στην οpen κουζίνα, καθώς και «σούσι από κρέας», ενώ λειτουργεί και ένα τμήμα delicatessen με ποιοτικά εδέσματα από Ελλάδα και το εξωτερικό, που χρησιμεύουν ως συνοδευτικά του κρέατος: σάλτσες, μουστάρδες, μαρμελάδες, τσάτνεϋ, μέλια, κ.ά. Το καλύτερο, όμως, το φυλάξαμε για το τέλος: στην αίθουσα του υπογείου με το επιβλητικό, μοναστηριακό τραπέζι μπορεί κανείς να δειπνήσει με επιλογές από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες του ισογείου, συνοδεύοντάς τες με προσεχτικά διαλεγμένα κρασιά από την καλά ενημερωμένη κάβα.
Draculis Meat Open Project, Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 103, Βούλα, τηλ. 210 8955655, www.drakoulis.gr

Faidon Delicatessen: πολύ περισσότερα από ένα deli…

Ξεκίνησε ως κάβα και σιγά –σιγά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το delicatessen στον διπλανό χώρο, με τα εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, τις σάλτσες, τις μαρμελάδες, τα ζυμαρικά, το μέλι όχι μόνο από Έλληνες παραγωγούς, αλλά και από επιλεγμένες εταιρείες του εξωτερικού.

Σ’ έναν τρίτο χώρο υπάρχουν χύμα ξηροί καρποί, σοκολάτες και κακάο της κορυφαίας Valrhona, αλλά και χειροποίητες μπάρες δημητριακών, σάντουιτς και καφές, οπότε το μαγαζί εξυπηρετεί το κοινό του από το πρωί ως αργά το βράδυ, στα λιγοστά τραπέζια και σκαμπό, για να πιει κανείς το καφεδάκι με το σνακ του, ως να απολαύσει ένα καλό κρασί ή απόσταγμα με τη συνοδεία που θα επιλέξει ο ίδιος. Στον επάνω, πιο privé χώρο, διοργανώνονται γευσιγνωσίες.
Faidon Delicatessen, Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα, τηλ. 215 5109975

Ipirotissa: ένα αλλιώτικο food store market

Άνοιξε πριν 40 χρόνια ως φούρνος και κατέληξε να είναι σήμερα ένα πολύ μεγάλο food store market, που συνδυάζει πολλά καταστήματα τροφίμων σε ένα. Από τη μία ο φούρνος και το ζαχαροπλαστείο έχουν καθημερινά ψωμί, αρτοποιήματα και γλυκά (από τον Γάλλο pastry chef τους) δικής τους παραγωγής.

Δίπλα, υπάρχει delicatessen με μεγάλη γκάμα προϊόντων, όχι μόνο Ελλήνων παραγωγών, αλλά και ορισμένων που έρχονται αποκλειστικά από Αγγλία και Αμερική, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει και coffee spot για καφέ και σάντουιτς. Αναμένεται μεγάλη ανακαίνιση, όπου θα προστεθεί και sushi, αλλά και juice bar, ενώ αναλαμβάνουν και υπηρεσίες catering, καθώς και τροφοδοσία σκαφών (yachting services).
Ηπειρώτισσα, Λ. Βάρης Κορωπίου 32, Βούλα, τηλ. 210 8953929, www.ipirotissa.gr

Βάρη

«Βατίστας Ψάρια και Επιλογές»: για φρέσκο ωμό, ψητό ψάρι και σούσι

Το όνομα Βατίστας είναι συνώνυμο με το φρέσκο ψάρι στα νότια προάστια, αφού υπάρχουν καταστήματα και σε Βάρκιζα και σε Γλυφάδα. Εδώ στη Βάρη, όμως, δεν έχουμε μόνο φρέσκα, ποιοτικά ψάρια και θαλασσινά, που έρχονται καθημερινά από τους πολλούς προμηθευτές τους.

Το επιπλέον είναι ότι κατόπιν παραγγελίας, μπορεί κανείς να πάρει το ψάρι της επιλογής του ψημένο και μάλιστα σε ξυλόφουρνο Mibrasa, που απογειώνει τη γεύση του, ενώ υπάρχουν καθημερινά και επιλογές σε σούσι, στο sushi bar. Τέλος, ο σεφ τους αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μενού με ψάρια, θαλασσινά, σούσι και για εκδηλώσεις. Και delivery στην περιοχή.
Βατίστας Ψάρια και Επιλογές, Αναγυρούντος 23, Βάρη, τηλ. 210 9655902.

«Το Μιτάτο του Μασαούτη»: ό,τι καλό βγάζει η Κρήτη και όχι μόνο

Ξεκίνησε ως μια οικογενειακή τυροκομική μονάδα με ρίζες στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, το μακρινό 1910 και πλέον δραστηριοποιείται και στο εμπόριο, με δύο υπερσύγχρονα καταστήματα τροφίμων σε Βάρη και Νέα Ερυθραία. Αυτό της Βάρης, που επισκέφθηκα, είναι ένα πολύ μεγάλο κατάστημα, που συνδυάζει πολλά διαφορετικά: φούρνο, ζαχαροπλαστείο, μανάβικο, κρεοπωλείο, παντοπωλείο, κάβα, καφέ – juice bar.

Όλα έχουν στον τομέα τους επιλεγμένα προϊόντα της Κρήτης -και βέβαια όλα όσα είναι δικής τους παραγωγής- μαζί με προσθήκες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, αλλά και από μάρκες του εξωτερικού. Ακόμη, εδώ βρίσκουμε ποικιλία έτοιμων φαγητών, από σαλάτες, σνακ και burgers μέχρι μαγειρευτά, ψητά σχάρας και σούπες, ενώ αναλαμβάνουν και υπηρεσίες catering. Ανοιχτά 7 ημέρες την εβδομάδα, ως αργά το βράδυ.
Το Μιτάτο του Μασαούτη, Λεωφ. Αναγυρούντος 18-20, Βάρη, τηλ. 210 9655557, www.mitatomasaouti.gr

“Το 1ο της Βάρης”: για φημισμένο γαλακτομπούρεκο κι άλλες λιχουδιές

Φημίζεται για το γαλακτομπούρεκο και πλέον και για το προφιτερόλ, δύο γλυκά που αναφέρει και στην ταμπέλα του και πολλοί το συνδυάζουν με τις χασαποταβέρνες στα «Βλάχικα», που είναι πολύ κοντά. Εκτός από ταψιά φρεσκοψημένου γαλακτομπούρεκου, ατομικά και οικογενειακά προφιτερόλ, που ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας, εδώ βρίσκουμε και πανακότα, την αγαπημένη ιταλική κρέμα που δεν βρίσκουμε συχνά σε ελληνικά ζαχαροπλαστεία.

Υπάρχει ατομική, σε μπολάκια, ή σε οικογενειακό μέγεθος, σκέτη αλλά και με επικαλύψεις (σοκολάτα, καραμέλα). Και βέβαια, γλυκάκια που συναντάμε σε παραδοσιακά ελληνικά ζαχαροπλαστεία. Διαθέτει δύο καταστήματα σε Βάρη και ένα στη Γλυφάδα.
Το Πρώτο της Βάρης, 1. Λ. Βάρης 21 & Σητείας 16, Βάρη, τηλ. 210 8975100, 2. Πανός 6, Βλάχικα, Βάρη, τηλ. 210 8959550.

Βάρκιζα

“Αρτόπολις”: αγνά αρτοσκευάσματα και γλυκά, σαν σπιτικά

Η οικογένεια Κοντιλιέρη δημιούργησε αυτή την αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων το 1994 με εμπειρία στην παραδοσιακή αρτοποιία και παρακαταθήκη τις διαχρονικές συνταγές της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας, απ’ όπου κατάγεται.

Όπως στα καταστήματα Κηφισιάς και Βουλιαγμένης, έτσι και στης Βάρκιζας η φιλοσοφία είναι ο συνδυασμός παραδοσιακών, αγνών αρτοσκευασμάτων και γλυκών, όπως τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο σπίτι τους, με τα πιο σύγχρονα και ξενόφερτα, ώστε να μεγαλώσει η γκάμα των επιλογών. Μεγάλη ποικιλία σε ψωμί, κριτσίνια, κουλούρια, πίτες και σφολιάτες, αλλά και γλυκά παραγωγής τους, ατομικά ή τούρτες.
Αρτόπολις, Απόλλωνος & Άρεως 1, Βάρκιζα, τηλ. 210 8973010, www.artopolis.gr

“Γεωργιάδης” ο ιστορικός φούρνος με όλα τα καλούδια

Άνοιξε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το 1957 και έγινε αμέσως σημείο αναφοράς ως στάση για τους λουόμενους των νοτίων προαστίων, αφού για καιρό ήταν ο μοναδικός φούρνος στη διαδρομή από Γλυφάδα ως Σούνιο. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του πρώτου φούρνου του Γεώργιου Γεωργιάδη το 1910 στην Εμμ. Μπενάκη και έπειτα σε Μαρούσι και Κηφισιά. Πλέον, το εντυπωσιακό σε μέγεθος κατάστημα της Βάρκιζας έχει εξελιχθεί σε μεγάλο αρτοζαχαροπλαστείο με πολύ μεγάλη γκάμα σε ψωμί, αρτοποιήματα, σάντουιτς, σνακ, σφολιατοειδή και πίτες, καθώς και γλυκά, παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονης ζαχαροπλαστικής. Το μεγάλο του πάρκινγκ είναι καθημερινά γεμάτο, αφού είναι must στάση για τους περαστικούς, ενώ αναλαμβάνει με επιτυχία και υπηρεσίες catering. Το κατάστημα ανακαινίζεται σταδιακά και θα αποκτήσει τη νέα του μορφή ως αρχές Νοέμβρη.
Γεωργιάδης, Βασιλέως Κωνσταντίνου 98, Βάρκιζα, τηλ. 210 8975602.