Follow us

Πρόσθεσε μια γαλλική πινελιά στο γεύμα και στο κρασί

Έχετε κάνει γευσιγνωσία κρασιών με τη συνοδεία ενός φυσικού ανθρακούχου νερού;

Πρόσθεσε μια γαλλική πινελιά στο γεύμα και στο κρασί

Πώς θα σας φαινόταν το πάντρεμα ενός κατσικίσιου τυριού με Badoit ή ο συνδυασμός ενός σιτεμένου μοσχαριού με Evian; Το νερό αποτελεί μία νέα πρόταση για το wine pairing, ανατρέποντας τον μύθο απουσίας οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Ειδικά τα γαλλικής καταγωγής, παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές στην παλέτα και τη δομή τους. Εμείς τα δοκιμάσαμε μόνα τους, με φαγητό και κρασί και σας τα προτείνουμε, ξεκινώντας με μια δροσερή βουτιά γνωριμίας.

Μια φορά και… δυο νερά

Evian: σύμβολο απαράμιλλου στυλ και εξαιρετικής ποιότητας, είναι η απόλυτη υγιεινή επιλογή για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ιστορία ξεκινά πριν από 200 χρόνια, όταν το 1789 ο βραβευμένος Γάλλος Νομπελίστας Marquis de Lessert, δοκίμασε νερό από την πηγή Evian, που βρίσκεται σε μια μοναδική γεωλογική τοποθεσία στην καρδιά των Γαλλικών Άλπεων. Αφού θεράπευσε τα φιλάσθενα νεφρά του ξεκίνησε να εξιστορεί τις θεραπευτικές ικανότητες της πηγής με αποτέλεσμα η φήμη της να ταξιδέψει πέρα από τα σύνορα και να γίνει ο απόλυτος προορισμός ευεξίας! Εκεί πηγάζει το φυσικό μεταλλικό νερό Evian το οποίο διανύει ένα μαγικό ταξίδι με τελικό προορισμό το ποτήρι μας. Προτού αναδυθεί στην επιφάνεια, περνά ανάμεσα από βουνά και βράχια, τα οποία φιλτράρουν την κάθε σταγόνα για περισσότερο από 15 χρόνια, εμπλουτίζοντας το με πολύτιμα μέταλλα, σήμα κατατεθέν του φυσικού χαρακτήρα του. Με την πάροδο των χρόνων, οι άνθρωποι του Evian συνεχίζουν να εργάζονται με μοναδικό σκοπό τους να διατηρήσουν το φυσικό περιβάλλον της πηγής και να κρατήσουν αναλλοίωτη την εξαιρετική ποιότητα και την ισορροπημένη γεύση του Evian για τις επόμενες γενεές.

Badoit: ενεργοποίηση των αισθήσεων
Στην προστατευόμενη και βραβευμένη πηγή της περιοχής St. Galmier, γεννήθηκε το 1778 το εξαιρετικής ποιότητας φυσικό ανθρακούχο νερό Badoit. Με ένα εκπληκτικό ταξίδι που ξεκινά τη διαδρομή του 153 μέτρα μέσα από τα έγκατα της γης μέχρι να βγει στην επιφάνεια, παντρεύεται με μεταλλικά στοιχεία και φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Το αποτέλεσμα είναι οι λεπτές φυσαλίδες, που ξυπνούν το γευστικό μας αισθητήρα και καθιστούν το Badoit ως το αγαπημένο ανθρακούχο νερό αναγνωρισμένων chefs και sommeliers στη Γαλλία.

Πρόσθεσε μια γαλλική πινελιά στο γεύμα και στο κρασί

Γευστική δοκιμή Badoit και Evian

To νερό, όπως και το κρασί, έχει το δικό του terroir. Στην περίπτωση του Badoit, το έδαφος έχει μια ιδιαίτερη μεταλλικότητα, που το προικίζει με ωραία χαρακτηριστικά. Το Βadoit έχει μια πολύ ωραία αίσθηση αλμυρού και πικρού, αναπάντεχες γήινες νότες και δυνατές φυσαλίδες, που ενεργοποιούν τη γεύση. Το Evian, από την άλλη, είναι τόσο φυσικό και refreshing, χωρίς να έχει φυσαλίδες. Στη μύτη βρίσκουμε ένα ελαφρύ θαλασσινό άρωμα και μια φοβερή ισορροπία ανάμεσα σε νότες αλμυρές και το γλυκές. Η γεύση είναι πολύ ωραία, βελούδινη και στυπτική.

Γιατί να συνδυάσεις το φαγητό και το κρασί με νερό;
Όπως είδαμε, το νερό δεν είναι ένα ουδέτερο και αδιάφορο ρόφημα. Ανάλογα με την καταγωγή, την τοποθεσία και το έδαφος κληρονομεί ωραία χαρακτηριστικά, που μπορούν να αναδείξουν ένα φαγητό ή να στηρίξουν τη δοκιμή ενός κρασιού.
Για παράδειγμα, οι λεπτές και ντελικάτες φυσαλίδες, όπως στην περίπτωση του Badoit, μπορούν να ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας και να εμπλουτίσουν τη γεύση οποιουδήποτε συστατικού σταθεί δίπλα τους, ακόμα και του πιο ραφιναρισμένου. Οι φυσαλίδες ενισχύουν τα αρώματα και τις γεύσεις των φαγητών, βοηθώντας να ταξιδέψουν καλύτερα προς τον ουρανίσκο μας. Επίσης, ο αλμυρός και πικρός συνδυασμός κουμπώνει δίπλα σε αρωματικά γαλλικά τυριά και σε ντελικάτα πιάτα, δημιουργώντας απολαυστικές αρμονίες.

Από την άλλη, όταν έχουμε ένα premium μεταλλικό νερό, όπως είναι το Evian με την εξαιρετική οξύτητα και τη στυφάδα, μπορούμε να παίξουμε με πολλά ζευγάρια. Τα συγκεκριμένα χαρίσματα του νερού ισορροπούν τα λιπαρά πιάτα και ανεβάζουν τη γαστρονομική εμπειρία. Γι αυτό, αξίζει να δοκιμάσετε το Evian με πληθωρικά πιάτα, που έχουν έντονες σάλτσες, με καπνιστά και ώριμα τυριά και θα δείτε την απρόσμενη ισορροπία στον ουρανίσκο σας.

Στην ενότητα του κρασιού, ο διάσημος οινοκριτικός Robert Parker προτείνει το Badoit και δεν έχει άδικο. Το δροσερό νερό, όπως είπαμε, ενεργοποιεί και καθαρίζει τον ουρανίσκο, προετοιμάζοντας τον για δοκιμή ενώ συγχρόνως δεν επηρεάζει καθόλου τον χαρακτήρα των κρασιών.
Αυτός είναι, μάλιστα, ο λόγος που το Badoit είναι χορηγός του Greek Wine Guide, του Αθηνοράματος. Η γευσιγνωστική επιτροπή του «α», μαζί με επιλεγμένους κάθε φορά sommelier, θα δοκιμάσουν τα κρασιά από όλες τις αμπελουργικές ζώνες, πάντα με τη συνοδεία του Badoit και, εννοείται, ειδικά στις παλαιωμένες ετικέτες.