“Λίθοινον Private 16”: 25.000 φιάλες και private dining

Μια πλούσια κάβα στη Σαρωνίδα, που λειτουργεί και ως gourmet εστιατόριο

Εύη Σκλατινιώτη 28/08/2018

Ανακαλύψαμε έναν ιδιαίτερο χώρο, που θα λατρέψουν οι οινόφιλοι, οι φίλοι του πούρου και των ψαγμένων γεύσεων…

Ομολογώ ότι είχα περάσει αρκετές φορές μπροστά από το «Λίθοινον», που βρίσκεται σε κεντρική οδό της Σαρωνίδας, είχα δει την επιγραφή «wine & accessories», αλλά δεν είχε τύχει να σταματήσω και να μπω μέσα. Στο μυαλό μου, το μαγαζί αυτό το είχα ως μια καλή κάβα και δικαίως, αφού έτσι όντως ξεκίνησε. Όταν, σε πρόσφατη έξοδο, άκουσα να μιλούν για έναν πολύ ξεχωριστό χώρο, ο οποίος, εκτός από εξαιρετικά ενημερωμένη κάβα κρασιών και αλκοολούχων, διαθέτει walk-in humidor για πούρα αλλά κι έναν μυσταγωγικό χώρο για private dining, τότε αποφάσισα να κάνω μια επίσκεψη στον χώρο, η οποία όντως άξιζε τον κόπο.

Με υποδέχθηκε ο Γιάννης Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης και δημιουργός του, που όπως μου εξήγησε, μετέτρεψε το γκαράζ του σπιτιού του σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό χώρο, που προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες του.
Το “Λίθοινον”, φτιαγμένο όλο με πέτρα και ξύλο, ξεκίνησε το 2004 ως μια ψαγμένη κάβα, με πολλές και καλές επιλογές σε κρασί, αλκοολούχα, πούρο καθώς και σε εξειδικευμένα αξεσουάρ τους.

Το 2011 ο χώρος διαμορφώθηκε, ώστε να ενσωματωθεί σε αυτόν και το “Private 16”, ένα εστιατόριο μόλις 16 θέσεων για private dining, εταιρικά events ή δείπνο a la carte, που δίνει έμφαση στις εξαιρετικές –και ακριβές- πρώτες ύλες. Δεν πρόκειται για άλλο ένα gourmet εστιατόριο, με αστεράτο σεφ και περγαμηνές, όσο για μια ιδιαίτερη εμπειρία δείπνου. Αυτή δημιουργείται τόσο από τον χώρο, με τα βαριά ξύλινα τραπέζια, την αγιογραφία με τον “γάμο της Κανά” και όλα τα αγαπημένα αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη, όσο κι από το γεγονός ότι τίποτα δεν βρίσκεται εκεί τυχαία.

Από τα υπερσύγχρονης τεχνολογίας ψυγεία και καταψύκτες, που λειτουργούν με ηλεκτρονικό προγραμματισμό, ανάλογα με το τρόφιμο που εισάγεται, μέχρι τον ωριμαντήρα των special κρεάτων και τον ισπανικό φούρνο ξυλοκάρβουνου Josper, αλλά και το αυστηρό αμερικάνικο πρότυπο διαχείρισης και ασφάλειας όλων των χώρων. Εδώ υπάρχει και μια ιδιαίτερη salumeria, όπου βρίσκουμε εκλεκτά αλλαντικά και τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Στη μικρή, ανοιχτή κουζίνα βρίσκεται η σύζυγός του, που μαγειρεύει με απλό τρόπο εξαιρετικές πρώτες ύλες, για παράδειγμα μπλε αστακό και ακριβές ράτσες και κοπές κρεάτων, από αυστραλέζικο wagyu και γιαπωνέζικο kobe, μέχρι φρέσκα χτένια και στρείδια (πολλά κατόπιν παραγγελίας). Για να τα συνοδεύσετε, υπάρχει μια πολύ αξιόλογη ποικιλία κρασιών (περίπου 25.000 φιάλες) στο ειδικό κελάρι –συντηρητή- που περιλαμβάνει και σπάνιες διεθνείς ετικέτες, ενώ άλλες τόσες βρίσκονται δεσμευμένες σε οινοποιεία της χώρας, με μια μικρή επιβάρυνση από την τιμή κάβας.

Ο Γιάννης Βασιλειάδης κόβοντας αλλαντικά...

Ο Γιάννης Βασιλειάδης κόβοντας αλλαντικά...

Ακόμα, οι λάτρεις του πούρου θα ενθουσιαστούν με τον walk-in humidor, το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο – υγραντήρα που φιλοξενεί μεγάλη συλλογή πούρων Αβάνας.
Στα συν και η συνολική εμπειρία φιλοξενίας και σεβασμού απέναντι στον πελάτη, αφού αν και η συνολική χωρητικότητα καλύπτει έως 18 κουβέρ, προτιμούν να διαθέτουν τον χώρο σε 8-10 άτομα κάθε φορά.

Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο κατόπιν κράτησης, από Τρίτη ως και Κυριακή. 

Info: Λεωφόρος Σαρωνίδας 122, Σαρωνίδα, τηλ. 22910 60257
Γράψε την άποψή σου
Αγορά

Καταστήματα στην Αθήνα

Ανά περιοχή

όλες οι περιοχές

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων
σε όλη την Ελλάδα

όλες οι περιοχές


Αναζήτηση καταστημάτων και παραγωγών

Αναζητήστε καταστήματα και παραγωγούς δίνοντας μέρος του ονόματος