Follow us

«Κόκκιον»: το παγωτό στα καλύτερά του

Νέα, δροσερή άφιξη στο κέντρο, που θα μας απασχολήσει και μετά το καλοκαίρι…

«Κόκκιον»: το παγωτό στα καλύτερά του

Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας από το άνοιγμά του και μου είχαν μιλήσει γι’ αυτό με καλά λόγια τέσσερα διαφορετικά άτομα, οπότε αυτό ήταν αρκετό για να κάνω μια βόλτα στην πολύβουη οδό Αθηνάς… Στο σημείο που κάνει γωνία με την Πρωτογένους άνοιξε πρόσφατα μια μικρή γωνιά που αγαπά το καλό παγωτό, χωρίς να το «φωνάζει».
Εδώ δεν θα δεις τους γνωστούς λόφους με τα πολύχρωμα παγωτά να σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Θα συναντήσεις έναν μικρό χώρο, όπου πίσω από τον πάγκο βρίσκεται το ειδικό για παγωτά ρετρό ψυγείο: τα παγωτά είναι κρυμμένα κάτω από καπάκια, για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία σερβιρίσματός τους.

«Κόκκιον»: το παγωτό στα καλύτερά του

Το «Κόκκιον» πήρε το όνομά του από τον σπόρο του χαρουπιού, αφού αυτός είναι που χρησιμοποιούν ως σταθεροποιητή των δημιουργιών τους τα δύο αδέρφια, ο Βασίλης και η Ισμήνη Παπαματθαίου, μαζί με τον Ανδρέα Τόλιο, που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα, τις συνταγές και την υλοποίησή τους.

Με υποδέχθηκε ο Βασίλης, χαμογελαστός και πρόθυμος να με μυήσει στα μυστικά του καινούριου του «παιδιού». Έχει σπουδάσει και δουλέψει ως ζαχαροπλάστης για χρόνια σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως Γαλλία και Ισπανία και φαίνεται πως εμπνέεται ακόμη από εκεί, αφού τον άκουσα να μιλά στα ισπανικά για μια νέα συνταγή παγωτού.

Από τους μαυροπίνακες, όπου αναγράφουν τις γεύσεις των παγωτών και των σορμπέ ανά κατηγορία, ξεχωρίζω την καρύδα με μπισκότο σοκολάτας στον ατμό, που δυστυχώς δεν υπήρχε για να δοκιμάσω. Με αποζημίωσε όμως το δροσερό σορμπέ με κόκκινα φρούτα (φραγκοστάφυλο, μύρτιλο, βατόμουρο) με τη βαθιά γεύση φρέσκων φρούτων του δάσους και τη βελούδινη υφή, που δύσκολα βρίσκεις σε σορμπέ. Απαλή υφή και έντονο άρωμα και στο μασκαρπόνε με περγαμόντο και πετιμέζι, ενώ και η κρέμα με μπισκότο βουτύρου είχε την αγαπημένη butterscotch γεύση, αλλά και το παγωτό χαλβάς που δοκίμασα, έβγαζε έντονα την αίσθηση του ταχινιού και του μελιού.

Από τους ξηρούς καρπούς, ζήτησα να δοκιμάσω το φιστίκι, που είχε όντως βαθιά γεύση καλού ξηρού καρπού, ενώ πρωτότυπο είναι και το ωμό αμύγδαλο με τόνκα. Ιδιαίτερες οι επιλογές και στις σοκολάτες, όπως η σοκολάτα γάλακτος 42% κακάο με πορτοκάλι και πιπέρι ή η λευκή σοκολάτα με κομματάκια φράουλας.
Συνολικά, παράγουν 20-30 διαφορετικές γεύσεις, όχι μόνο για το κατάστημα αυτό λιανικής, αλλά και για χονδρική πώληση. Από εδώ, μπορεί κανείς να φύγει μ’ ένα κυπελάκι ή χωνάκι παγωτό στο χέρι, είτε με τα έτοιμα βαζάκια τους ή ακόμη και με παγωτό με το κιλό για το σπίτι.

Πίσω από τον πάγκο φαίνεται το ανοιχτό εργαστήριο και στο βάθος σκεύη ζαχαροπλαστικής. Όπως μου εξήγησε ο Βασίλης, στον διπλανό χώρο είναι η αρχική δραστηριότητα της εταιρείας, οι «Παράξενες ύλες».
Πρόκειται για διάθεση πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, που αρχικά ήταν σε όροφο και λειτουργούσε μόνο με πελάτες χονδρικής. Το κατάστημα, πλέον, άνοιξε τις πόρτες του στο ισόγειο, επί της πολυσύχναστης οδού Αθηνάς κι έτσι γίνονται και πωλήσεις λιανικής.

Στη βιτρίνα που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο υπάρχουν και βαζάκια με παγωτό σε διάφορα μεγέθη και κάποια με προσθήκη έξτρα υλικών, όπως το γιαούρτι με γλυκό κουταλιού βύσσινο. Φτιάχνουν και καλό καφέ και τη δική τους, ιδιαίτερη λεμονάδα, με μελισσόχορτο και τζίντζερ.

Εδώ βρίσκουμε από σκεύη, σερβίτσια και βιβλία μέχρι πουρέδες φρούτων, πάστες ξηρών καρπών, σιρόπια και ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας ερασιτέχνης ή επαγγελματίας στην κουζίνα του. Έτσι, όλες οι πρώτες ύλες των παγωτών του «Κόκκιον» είναι από εδώ (εκτός από το φρέσκο γάλα) κι ακόμη και το μασκαρπόνε που χρησιμοποιούν ή τα γλυκά κουταλιού είναι δικής τους παρασκευής.

Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Αθήνα, τηλ. 6981563511.