Follow us

14 στάσεις γεύσης στο Χαϊδάρι

Βρίσκεται στις παρυφές της Αθήνας, έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική, εστιάζει στην οικιστική ανάπτυξη, ωστόσο φιλοξενεί και ενδιαφέροντα εμπορικά κύτταρα. Βρισκόμαστε στο Χαϊδάρι και περπατάμε μία – μία τις "γειτονιές" για να επιλέξουμε και να σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες στάσεις σε μία μικρή πόλη, που βελτιώνεται καθημερινά, με σειρά έργων και υποδομών…

14 στάσεις γεύσης στο Χαϊδάρι

Δελτίο ταυτότητας

Οι πρώτοι κάτοικοι του Χαϊδαρίου ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εμβληματικά σημεία του Χαϊδαρίου, το Παλατάκι το οποίο υπήρξε εξοχική κατοικία του Βασιλιά Όθωνα και ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκτείνεται σε 1.500 στρέμματα. Χαρακτηριστικά, επίσης, της περιοχής είναι το Στρατόπεδο, όπως και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, που βρίσκονται εκτός των στενών ορίων του λεκανοπεδίου. Περιοχές στις οποίες χωρίζεται το Χαϊδάρι είναι: το κέντρο Χαϊδαρίου, η Αστυθέα, η Άνοιξη, το Δάσος, το Δαφνί και τα Κουνέλια.
Βασική εστία εμπορικής ανάπτυξης η οδός Καραϊσκάκη, που ορίζει το κέντρο της πόλης και φιλοξενεί πολλά εμπορικά καταστήματα, τράπεζες αλλά και μαγαζιά διασκέδασης. Άλλα σημεία με σημαντική παρουσία καταστημάτων αλλά και μαγαζιών διασκέδασης είναι η Αγωνιστών Στρατοπέδου και το πιο… ορεινό Δάσος Χαϊδαρίου.

Γιατί Χαϊδάρι;

Στην περιοχή του Ελαιώνα βρίσκεται ο πύργος με το όνομα Παλατάκι. Αυτός ο πύργος είναι κτισμένος σε ένα μεγάλο περιφραγμένο αγρόκτημα, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αχερδάριον. Το πώς προέκυψε αυτή η ονομασία, παραμένει άγνωστο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λοιπόν, αυτό το μεγάλο αγρόκτημα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Χαϊδάρ Πασά, ο οποίος το ονόμασε Χαϊδάρι, ονομασία η οποία στο πέρασμα των χρόνων δόθηκε σε όλη την περιοχή. Το όνομα του Χαϊδάρ Πασά δεν ξέρουμε αν ήταν πραγματικό ή παρατσούκλι, το οποίο προήλθε από την αραβική λέξη χαϊντάρ (η οποία σημαίνει λιοντάρι) και το έδωσε μόνος του στον εαυτό του.
Κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους το σημερινό Χαϊδάρι ήταν γνωστό με την ονομασία Έρμος και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δήμους της Ακαμαντίδος φυλής, με τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη.

Το περίφημο Παλατάκι

14 στάσεις γεύσης στο Χαϊδάρι

Ένα κόσμημα είναι το λεγόμενο Παλατάκι που το συναντάμε τώρα επί της Λεωφόρου Αθηνών, στη συμβολή της με την Στρατάρχου Καραϊσκάκη. Είναι το "σήμα κατατεθέν" της περιοχής και αξίζει να μάθουμε μερικά πράγματα γι' αυτό.
Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο που ανήκει στο δήμο Χαϊδαρίου και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ρυθμού με νεογοτθικά στοιχεία. Οι επάλξεις, οι γωνιακοί πύργοι, τα στενά παράθυρα, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Ο Πύργος αποτελείται από δύο ορόφους, οι οποίοι φιλοξενούν περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια, οροφογραφίες, επιβλητικά έπιπλα, δώμα και ημιυπόγειο, όπου κάποτε βρίσκονταν τα μαγειρεία και οι βοηθητικοί χώροι. Στη θέση αυτών, σήμερα είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου. Ο μικρός αριθμός των αιθουσών υποδεικνύει ότι το κτίριο χρησιμοποιούνταν ως εξοχική κατοικία, υπόθεση που ενισχύεται και από τη σχετικά μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Παλατάκι από το κέντρο των Αθηνών.
Στον προαύλιο χώρο του βρίσκονταν ένας ξενώνας, στάβλοι, ελαιοτριβείο και όλα περιβάλλονταν από ανθώνες, ελαιώνες και φοίνικες, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων. Σήμερα, διασώζονται ο ξενώνας, που είναι το επονομαζόμενο Κτίριο Νικολάου Γύζη και οι στάβλοι, όπου στεγάζεται αναψυκτήριο.

Από Πύργος, Πνευματικό Κέντρο

Το 1955 είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια να χαρακτηριστεί ο περιβάλλων χώρος του Πύργου ως κοινόχρηστος χώρου πρασίνου, ενώ τα επόμενα χρόνια μεγάλο μέρος της υπόλοιπης έκτασης οικοπεδοποιήθηκε και οικοδομήθηκε. Στη συνέχεια ο Πύργος πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου, και το 1987 άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, τόσο του κτιρίου όσο και του χώρου γύρω από αυτό. Με τις εργασίες αποκατάστασης αποκαλύφθηκε και ο θησαυρός με τις τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Εξειδικευμένοι συντηρητές εικαστικών έργων αποκατέστησαν τα φθαρμένα σημεία και επανέφεραν αυτά τα κομψοτεχνήματα στην αρχική τους μορφή με τα "βαυαρικά" χρώματα των σχεδίων και των μοτίβων που βρίσκονταν θαμμένα κάτω από στρώσεις σοβάδων. Τον Ιούνιο του 1993 έγιναν τα εγκαίνια του κτιρίου. Σήμερα, στον Πύργο Παλατάκι στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου. Στον περιβάλλοντα χώρο λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις από την πλούσια πολιτιστική δράση του δήμου.

Αναζητώντας γευστικές γωνιές στο Χαϊδάρι

Πήγαμε, είδαμε, δοκιμάσαμε και τώρα σας προτείνουμε τις διευθύνσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Ακόμη και αν δεν μένετε στο Χαϊδάρι, απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και αξίζει για πολλούς λόγους να το επισκεφθείτε. Ακολουθούν οι προτάσεις μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα μαγαζιά.

Σοκολάτα

Συνώνυμο του καλού και ποιοτικού γλυκού, η Σοκολάτα προσελκύει το ενδιαφέρον από πελάτες από ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ενώ μετά τη μεγάλη επιτυχία έχει πλέον αποκτήσει δύο ακόμη αδερφάκια, ένα στον Πειραιά και ένα στον Κορυδαλλό. Ο pastry chef Τάσος Τυραννόπουλος, επιλέγει προσεκτικά τις πρώτες ύλες, ενώ για το βασικό του υλικό, τη σοκολάτα χρησιμοποιεί Valhrona. «Ο κόσμος θέλει την κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορέσει να αντιληφθεί την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα γλυκά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει στο αθηνόραμα umami, ενώ δεν εφησυχάζει και προσπαθεί συνεχώς να διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα για τα προϊόντα που βγαίνουν από το εργαστήριό του. «Κάνουμε συνεχείς δοκιμές σε νέα γλυκά, σε νέες γεύσεις, σε νέους συνδυασμούς. Πριν εντάξουμε ένα νέο γλυκό, έχουμε σπαταλήσει άπειρες ώρες, ώστε να είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του».
Από τη Σοκολάτα, ξεχωρίζουμε την τάρτα σοκολάτας γάλακτος, την τούρτα με σοκολάτα Καραϊβικής, την "πυραμίδα" αλλά και την τούρτα passion fruit. Στον μοντέρνο χώρο του ζαχαροπλαστείου, το μάτι πέφτει πάνω στις προθήκες με τα γλυκά, εστιάζοντας σ' εκείνο με τα δεκάδες μακαρόν σε διάφορα χρώματα...

Αγωνιστών Στρατοπέδου 76, Τηλ.: 210 5810780

Novem

Ανήκει στις αφίξεις του Χαϊδαρίου και έχει ήδη καταφέρει να αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς το μικρό διάστημα που λειτουργεί, έχει ήδη εντάξει το Χαϊδάρι, στους προορισμούς με καλά κοκτέιλ. Η λίστα του Δημήτρη Νταφόπουλου, σε συνδυασμό με την άρτια εκτέλεση αλλά και άλλες δημιουργίες του bartender, Μάκη Τζίντζιρα κάνει θαύματα. Στα του μαγαζιού, συναντάμε έναν εξωτερικό χώρο με όμορφα έπιπλα συνδυασμού ξύλου και σίδερου. Η πανύψηλη τζαμένια κεντρική πόρτα με τη μεταλλική λαβή δένει άψογα με το πρωτότυπο και σοφά ενταγμένο στον υπόλοιπο χώρο γυάλινο μπαρ και τα σιδερένια άνετα σκαμπό με το δερμάτινο κάθισμα. Πάνω από τη μπάρα, όμορφα art deco φωτιστικά διαχέουν γλυκά το φως στον χώρο. Σε απόλυτη αρμονία, η μινιμαλιστική σιδερένια κάβα, που φτάνει μέχρι το ταβάνι. Στο κέντρο του μαγαζιού δεσπόζει ένα μοντέρνο "μοναστηριακό" τραπέζι, με χαμηλά ξύλινα σκαμπό. Για όσους θελήσουν φρεσκοαλεσμένο καφέ για το σπίτι, μπορούν να τον επιλέξουν από το Retail Corner, όπου θα τον “κόψουν” μπροστά τους. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κανείς τσάι, σοκολάτα και διάφορα άλλα ροφήματα που, έτσι και αλλιώς, μπορεί να τα δοκιμάσει στο μαγαζί.

Στρατάρχου Καραϊσκάκη 41, Χαϊδάρι,Τηλ.: 210 5323667

Μεσσηνιακή Γη

Μία ανάσα από το Παλατάκι, συστήνει καθημερινά στους Χαϊδαριώτες τα Μεσσηνιακά προϊόντα μαζί με κάποια ακόμη, εμβόλιμα από άλλες περιοχές. Νόστιμα ζυμαρικά, εξαιρετικό μεσσηνιακό ελαιόλαδο, χοιρινό παστό, αλλά και νόστιμα τυροκομικά είναι μερικά μόνο από τα must.

Καραϊσκάκη 107, Τηλ.: 2105810510

Γραμματόσημο

Είτε επιλέξετε το τμήμα με την πιο μοντέρνα διακόσμηση, είτε την αίθουσα με την πιο κλασική, το βέβαιο είναι ότι το Γραμματόσημο, το εμβληματικό all day café bar του Δάσους Χαϊδαρίου, θα σας φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο. Ανηφορίζοντας την κεντρική οδό Γεωργίου Παπανδρέου στο Δάσος, στο ύψος της πλατείας θα δείτε το Γραμματόσημο, ιδανικό σημείο για να απολαύσετε τον καφέ σας μετά από μία όμορφη βόλτα στη γύρω περιοχή. Δοκιμάσαμε ελληνικό καφέ στη χόβολη, που συνοδεύεται με λουκούμι, νόστιμη ζεστή σοκολάτα και επιλεγμένα σνακ και γλυκίσματα.

Ηρ. Πολυτεχνείου 82, Δάσος, Τηλ: 210-5820517

Διαχρονικό

Διαχρονική στάση στη γεύση, όπως εξάλλου μαρτυρά και το όνομά του, το Διαχρονικό ξεχωρίζει για την προσεγμένη κλασική του διακόσμηση καθώς και τις νόστιμες προτάσεις μεζέδων. Το κτίριο είναι πετρόχτιστο με τονισμένα παραδοσιακά στοιχεία. Το κτίριο αρχικά προοριζόταν για κατοικία και για αυτόν τον λόγο έχει ξεχωριστούς χώρους, μικρούς ή μεγαλύτερους, κάτι που του δίνει ζεστασιά και θαλπωρή. Τα πιάτα είναι νόστιμα, παραδοσιακά και κλασικά, με αρκετά νεωτεριστικά στοιχεία. Σε ένα μικρό μπαλκονάκι χωράνε λιγοστά τραπέζια, για όποιον προλάβει...

Ν. Πλαστήρα 32, Τηλ.: 210-5815910

Home

Είναι all day bar και δίνει ιδιαίτερη πνοή στην περιοχή της Καραϊσκάκη. Έχει πολύ προσεγμένη μοντέρνα διακόσμηση με δερμάτινους καναπέδες, άνετες καρέκλες, μεγάλη μπάρα. Με έναν μαγικό τρόπο, η τεράστια αίθουσα καταφέρνει να κρατάει την ατμόσφαιρα ζεστή, χωρίς να χάνει τίποτα από την ομορφιά και την άνεση του. Το Home δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα του καφέ, αλλά και στην επιλογή των πρώτων υλών για τα νόστιμα σνακς, όπως για παράδειγμα τις τορτίγιες. Παράλληλα, μπορείτε να γευτείτε και main dish επιλογές, όπως τη χοιρινή μπριζόλα σερβιρισμένη σε πιο gourmet εκδοχή.

Στρ. Καραΐσκάκη 59, τηλ: 210-5819595

Μεζεράκη, μεζέδες + ρακή

Είναι όμορφο, μοντέρνο, άνετο και ταυτόχρονα ποιοτικό, με εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές. Το πρωτότυπο όνομα Μεζεράκη τα λέει όλα, καθώς εδώ θα βρείτε μεζέδες και ρακή. Το φαγητό είναι μεσογειακό, με έντονες κρητικές επιρροές. Θα συναντήσετε πολύ νέο κόσμο -μην ξεχνάμε ότι το Χαϊδάρι είναι μία ανάσα από το ΤΕΙ του Αιγάλεω...

Στρ. Καραΐσκάκη 90, Τηλ.: 210-5986701

Telescope, γεύσεις με θέα

Ο λόφος. Έτσι είναι γνωστός στην περιοχή ο λόφος του Προφήτη Ηλία και παραδοσιακά αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για έναν καφέ ή ακόμη και φαγητό, εξαιτίας της μοναδικής πανοραμικής θέας σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, μέχρι και τη θάλασσα. Το δημοτικό κατάστημα, που λειτουργεί ως καφετέρια και εστιατόριο, αποτελεί πόλο έλξης, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Πλέον, το μαγαζί ονομάζεται Telescope, αλλά όπως αναφέραμε ήδη θα το ακούσετε πολύ συχνά και ως Λόφο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά τηλεσκόπια στο χώρο, όπου μπορείτε να εντοπίσετε τις διάφορες περιοχές της Αθήνας. Εδώ, μπορείτε εκτός από τον καφέ σας, να απολαύσετε ενδιαφέροντα ροφήματα, πρωτότυπα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και αρκετές γαστρονομικές επιλογές.

Λόφος Προφήτη Ηλία, Τηλ.: 210-5812057

Cutty Sark, το διαχρονικό

Είναι το μαγαζί-ορόσημο του Χαϊδαρίου και ονομάζεται Cutty Sark. Λειτουργεί επί 32 χρόνια και καταφέρνει πάντα να ξεχωρίζει, τόσο για τη διακόσμησή του όσο και για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί, σερβίρει ποιοτικό καφέ, ροφήματα και ένα μοναδικό club sandwich, που όσο κλασική επιλογή και αν είναι, εδώ καταφέρνει να ξεχωρίζει. Παράλληλα, σερβίρει και διάφορα άλλα comfort πιάτα με σαλάτες, wraps και burgers.

Στρ. Καραΐσκάκη 55, Τηλ.: 210-5817199

Ζαχαροπλαστείο Παράσχος, 40 χρόνια

Άρωμα αγνό και αυθεντικό αναδύεται από το ζαχαροπλαστείο Παράσχος, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο δρόμο από το 1975. Ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, ο κύριος Μανώλης, βρίσκεται σήμερα στην 8η δεκαετία της ζωής του και θυμάται την εποχή που έφτιαχνε τα γλυκά για χονδρική διάθεση και ο κόσμος, παρακινούμενος από την ευωδιά, χτυπούσε το κουδούνι του σπιτιού του, για να πάρει γλυκά σε πλαστικά δοχεία που έφερναν μαζί τους . Βλέποντας αυτή τη ζήτηση, ουσιαστικά αναγκάστηκε να ανοίξει μαγαζί λιανικής, το οποίο έχει πλέον περάσει στην ευθύνη του γιού του Κώστα. Συναντάμε τον Κώστα μαζί με τη σύζυγο του Γιάννα και τον γιο τους Μανώλη, στο ζαχαροπλαστείο, μόλις έχουν ετοιμάσει μία ακόμη μεγάλη ποσότητα από τα γλυκά-ταυτότητα του καταστήματος, τα περιβόητα μακαρόν και τις πεντανόστιμες «γλώσσες». Η λεγόμενη και «γλώσσα της πεθεράς» έχει ως βάση τη σφολιάτα και γέμιση κρέμα και σαντιγί μαζί με σιρόπι. Τα μακαρόν, φτιάχνονται αποκλειστικά από αμύγδαλο και σαντιγί σε αντίθεση με τη σύγχρονη τάση που θέλει την προσθήκη μαρέγκας.

Ηπείρου 16, Τηλ.: 210 5905497

Το κρεοπωλείο του Βασίλη

Κι όμως, ο κρεοπώλης, δεν είναι ο Βασίλης, αλλά ο Νίκος. Ο Βασίλης είναι ο πατέρας του, που λειτούργησε το κρεοπωλείο από το 1965 καταφέρνοντας να το καθιερώσει ως ένα από τα πιο καλά κρεοπωλεία της περιοχής. Η μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των κρεάτων, ο σωστός και προσεκτικός τρόπος συντήρησης καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, καθιστούν το κρεοπωλείο σημείο συνάντησης πολλών, που ξέρουν να επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι πελάτες που έρχονται από μακριά για να αγοράσουν τα κρέατα του σπιτιού. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι εδώ θα βρείτε χοιρινό από ζώα ελληνικής ράτσας, τα οποία μεγαλώνουν στη Λάρισα...

Αγωνιστών Στρατοπέδου 82, Τηλ.: 210 5818580

Αρχονταρίκι, το ελληνικό παντοπωλείο

Μία νόστιμη στάση στην Αγωνιστών, βρίσκεται εκεί κοντά στο κολυμβητήριο και προσφέρει επιλεγμένα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς καθώς και μεγάλη γκάμα βοτάνων και μπαχαρικών. Ξεχωρίσαμε την παραδοσιακή χειροποίητη μουστάρδα Θεσσαλονίκης, αλλά και την κάπαρη Σύρου από τον Πρέκα. Τα αλλαντικά έρχονται από την Μάνδρα Αττικής και τον Μουλκιώτη, ενώ πωλούνται και γαλακτοκομικά Παγώνης από το Κριεκούκι -εκτός των άλλων και το γιαούρτι Παγώνη, το οποίο είναι το πιο ονομαστό προϊόν του και παρασκευάζεται από αγνό πρόβειο γάλα, αναδεικνύοντας όλη τη γεύση και το άρωμα της φύσης. Εδώ, επίσης, θα βρείτε ελληνικό καφέ από τη Χίο με άρωμα μαστίχας καθώς και χύμα όσπρια...

Αγωνιστών Στρατοπέδου 112, Τηλ.: 2130310941

Αμρίτα, για βιολογικά

Σημαίνει "αφθονία" και είναι κατάστημα βιολογικών στο Χαϊδάρι. Λειτουργεί 11 ολόκληρα χρόνια και έχει καταφέρει να αποτελεί βασικό σημείο συνάντησης όλων εκείνων, που ενδιαφέρονται για τα βιολογικά προϊόντα στην περιοχή. Εδώ, μπορεί να βρει κανείς και φρέσκα λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ πωλούνται γαλακτοκομικά προϊόντα και βασιλικός πολτός.

Στρ. Καραϊσκάκη 27, Τηλ.: 210 5320736

Αγνές Γεύσεις Αρκάδων

Γεμάτο αρώματα, εικόνες, χρώματα. Βρίσκεται στην κεντρική Καραϊσκάκη και έχει ως στόχο να φέρει στην πόλη όλες τις γεύσεις της Αρκαδίας -και όχι μόνο. Γαλακτοκομικά Τριπόλεως, όπως φέτα, γιαούρτι, γραβιέρα και κατσικίσιο γάλα, αβγά αλλά και χύμα επιλεγμένες βρώσιμες ελιές είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα, που βρίσκει κανείς μέσα σε αυτό το κύτταρο ενίσχυσης των παραδοσιακών προϊόντων. Παράλληλα, μπορείτε να επιλέξετε χύμα όσπρια, άλευρα, αλίπαστα και ελαιόλαδο.

Καραϊσκάκη 36, Τηλ.: 2130 335955