Καλαμπόκι, μπάμιες και πιπεριές, με τορτίγια, κόκκινο μαρούλι και ντρέσινγκ γκουακαμόλε

Καλαμπόκι, μπάμιες και πιπεριές, με τορτίγια, κόκκινο μαρούλι και ντρέσινγκ γκουακαμόλε
Υλικά (για 4 άτομα)
4 φρέσκες τορτίγιες καλαμποκιού (εναλλακτικά, νάτσος)
360 γρ. κόκκινο μαρούλι (λέγεται και «φύλλα βαλανιδιάς»)
1 κ.σ. μεξικάνικες πιπεριές χαλαπένιο (από κονσέρβα, ψιλοκομμένες)
1/2 κιλό μπάμιες (πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια του 1,5 εκ.)
Κύμινο τριμμένο
Καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
4 καλαμπόκια
3 κ.σ, καλαμποκέλαιο
1 φλιτζ. φιστίκια ή κάσιους
1/2 του φλιτζ. κρασί Sauvignon blanc
1 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομμάτια
1 πιπεριά κόκκινη (180 γρ. περίπου)
1 πιπεριά πορτοκαλί (90 γρ.)
1 κ.σ. κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λάιμ ή λεμονιού

Ντρέσινγκ γκουακαμόλε
180 γρ. αβοκάντο
2 κ.σ, μηλόξιδο
1 κ.σ. χυμός λάιμ
1/8 του φλιτζ. γιαούρτι
1/8 του φλιτζ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. τεκίλα
1/8 κ.γλ. πιπέρι καγέν
Αλάτι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τα καλαμπόκια με 2 κ.σ. λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τα ψήνουμε για 40 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C. Όταν κρυώσουν τα καλαμπόκια, βγάζουμε έναν έναν τους κόκκους και τους βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ψήνουμε τα φιστίκια στο φούρνο για 10-12 λεπτά, εωσότου πάρουν χρυσό χρώμα. Μετά τα βάζουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κατόπιν ψήνουμε τις πιπεριές. Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε λωρίδες.

Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. καλαμποκέλαιο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις πιπεριές χαλαπένιο για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα, ρίχνουμε τις μπάμιες και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3,5-4 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά (να νιώθουμε ότι είναι μαγειρεμένες, αλλά ταυτόχρονα τραγανές). Τις ρίχνουμε στο μπολ με το καλαμπόκι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το χυμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά από 30 λεπτά προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για 3 ώρες.

Ντρέσινγκ γκουακαμόλε
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ. Βάζουμε σε ένα πολυμίξερ το αβοκάντο, το ξίδι και 1 κ.σ. χυμό λάιμ και ανακατεύουμε 30 δευτερόλεπτα. Παίρνουμε προς το κέντρο με μια σπάτουλα το μίγμα από τα τοιχώματα και βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ για 30 ακόμη δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει ομοιογενής κρέμα. Έπειτα, προσθέτουμε γιαούρτι, τεκίλα, κρέμα γάλακτος, καγέν, και τα ανακατεύουμε όλα στο μίξερ. Αλατίζουμε και μεταφέρουμε το ντρεσιννκ σε κεραμικό ή πλαστικό μπολ, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.

Τορτίγιες
Κόβουμε τις στρογγυλές τορτίγιες σε μικρά τριγωνικά κομμάτια (σαν νάτσος) και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να γίνουν χρυσές και τραγανές, χωρίς να καούν. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζουμε με κύμινο.

Σαλάτα
Μοιράζουμε τα φύλλα του μαρουλιού στα 4 πιάτα. Τα περιχύνουμε με 2 κ.σ. ντρεσινγκ για κάθε πιάτο. Μοιράζουμε τα νάτσος πάνω στα μαρούλια, αφήνοντας μια τρύπα 8-9 εκ. στο κέντρο, όπου μοιράζουμε το μίγμα καλαμποκιού-μπάμιας-πιπεριάς. Περιχύνουμε το μίγμα με 1-2 κ.σ. ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen