Σούπα μαύρης ελιάς από την σεφ Carme Ruscalleda

Σούπα μαύρης ελιάς από την σεφ Carme Ruscalleda

Υπάρχει κάτι το γήινο σε αυτήν τη φαινομενικά απλή συνταγή που σε κάνεις να νιώθεις οικεία όταν τη δοκιμάζεις, ακόμα κι αν οι μαύρες ελιές δεν είναι το φόρτε σου. «Σερβίρισα μια παραλλαγή αυτού του πιάτου πριν από πολλά χρόνια στην ‘‘Ντομάτα’’ και είχε μεγάλη επιτυχία. Είναι τόσο απλό! Ακόμα το θυμούνται κάποιοι πελάτες και μου το ζητάνε. Η εκδοχή αυτή είναι προσαρμοσμένη στις γεύσεις που μου αρέσουν σήμερα. Αν δεν βρείτε σέσκουλα, τους ταιριάζει πολύ και το σπανάκι».

Υλικά (για 4 άτομα)
200 γρ. μαύρες ελιές τύπου Καλαμών
100 γρ. λευκό τυρί ματό (φρέσκο κατσικίσιο) ή ρικότα
50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. άνηθο
4 φετούλες του τοστ
1 μικρό ψωμάκι μπριός
1,5 λίτρο μεταλλικό νερό
50 γρ. μπρικ
Αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές και στο μεταξύ βράζετε το νερό. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τις ελιές για 15 δευτερόλεπτα.

Προσθέτετε το ψωμί του τοστ μαζί με το βραστό νερό στην κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά. Μόλις διαλυθεί εντελώς, ανακατεύετε καλά τη σούπα και την κρατάτε ζεστή. Κόβετε το ψωμάκι μπριός σε τριγωνάκια και το ψήνετε στο φούρνο σε θερμοκρασία 100°C μέχρι να φρυγανιστεί.

Το κλείνετε σε αεροστεγές δοχείο. Ψιλοκόβετε τον άνηθο, κρατώντας λίγο για το γαρνίρισμα. Αναμειγνύετε τον ψιλοκομμένο άνηθο με το τυρί, αλατοπιπερώνετε και το κρατάτε δροσερό.

Μοιράζετε την καυτή σούπα στα μπολ και βάζετε τα τριγωνάκια του μπριός στη μέση κάθε πιάτου, αφού απλώσετε πάνω λίγο τυρί. Βάζετε λίγο μπρικ και μερικά φυλλαράκια άνηθο πάνω στο τυρί και σερβίρετε αμέσως.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen