Υλικά
1 ολόκληρος κόκορας ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2,5 κ. Υλικά
4 κυδώνια
4 μέτριες πατάτες
400 γρ. γλυκοπατάτες
½ φλ. βούτυρο
Χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το κίτρινο)
2 κ.σ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. κορνφλάουρ
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 φλ. ζωμός λαχανικών
4 μεγάλα κυδώνια
500 γρ. γλυκοπατάτες
500 γρ. πατάτες
1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκια αρμπαρόριζα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε μπολ το κρασί και τον ζωμό και αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τον κόκορα.
Τον αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω και τον τοποθετούμε σε ταψί.
Τον αλείφουμε με το βούτυρο λιωμένο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και ρίχνουμε το μισό μείγμα κρασί -ζωμός στο ταψί.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και μετά στα τέσσερα.
Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και αλείφουμε με λεμόνι την κομμένη πλευρά των κυδωνιών για να μην μαυρίσουν.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό για να μην μαυρίσουν.
Πλένουμε πολύ καλά και τρίβουμε τη φλούδα από τις γλυκοπατάτες (δεν την αφαιρούμε) και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Βάζουμε σε λεκανίτσα τα κυδώνια, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Τακτοποιούμε τις πατάτες και τα κυδώνια γύρω από τον κόκορα, πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρασί-ζωμός και τον μισό χυμό πορτοκαλιού.
Περιχύνουμε τον κόκκορα με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-αλεύρι.
Τοποτετούμε το κλωνάρι της αρμπαρόριζας ανάμεσα στις πατάτες και στα κυδώνια, ξαναφουρνίζουμε, σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160οC για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και τα κυδώνια.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 5 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.