Υλικά
500 γραμμάρια κόκκινες πιπεριέςΥλικά
4 κ.σ. μελάσα ροδιού ή 185 ml χυμό ροδιού
½ φλ. καρυδόψυχα
⅓ φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
2 κ.σ. σούπας χυμό λεμονιού
1 γερή πρέζα πιπέρι καγιέν
1 γερή πρέζα κύμινο
¼ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι
Για γαρνιτούρα
Κύμινο τριμμένο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πιπεριές.
Τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά γυρίζοντάς τις και από τις δύο πλευρές μέχρι να "αρπάξει"η φλούδα τους και να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε πλαστική σακούλα.
Κλείνουμε καλά τη σακούλα και μετά από 5 λεπτά, την ανοίγουμε και αφαιρούμε τη φλούδα από τις πιπεριές καθώς και τις μεμβράνες και τους σπόρους.
Αν χρησιμοποιήσουμε χυμό ροδιού, τον βράζουμε σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό, περίπου 5-7 λεπτά (αν χρησιμοποιήσουμε μελάσα ροδιού την αφήνουμε ως έχει).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει.
Καβουρδίζουμε την καρυδόψυχα σε αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε την καρυδόψυχα και τα ψίχουλα του ψωμιού σε μπλέντερ ή σε μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν πάστα.Προσθέτουμε τον χυμό ροδιού ή τη μελάσα ροδιού, τον χυμό λεμονιού, τις πιπεριές, το πιπέρι καγιέν και το κύμινο και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σταγόνα-σταγόνα (όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα) δουλεύοντας ταυτοχρόνως το μπλέντερ μέχρι να ενσωματωθεί το ελαιόλαδο στα υπόλοιπα υλικά και να έχουμε μια αδρή κρέμα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε την αλοιφή πασπαλισμένη με λίγο τριμμένο κύμινο και επιπλέον ελαιόλαδο αν θέλουμε, αφού την έχουμε αφήσει πρώτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.(Από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής) Α.Τ.