Υλικά
Για τη ζύμη:Υλικά
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 ml νερό
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση:
200 γρ. ξερά σύκα (ή 300 γρ. χουρμάδες)
1 γερή πρέζα καρδάμωμο κοπανισμένο
1 κ.σ. μπράντι
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: πλένουμε και στεγνώνουμε τα σύκα ή τους χουρμάδες και κόβουμε σε κομματάκια.
Μεταφέρουμε στη μουλινέτα μαζί με το μπράντι και το καρδάμωμο και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό.
Αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε στο αλεύρι το νερό και το μείγμα βούτυρο-ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Παίρνουμε από τη ζύμη στρογγυλά κομματάκια διαμέτρου 5 εκ., πιέζουμε το καθένα με την παλάμη να γίνει σαν δίσκος και βάζουμε στη μέση λίγη από τη γέμιση.
Κλείνουμε και τοποθετούμε σε λαμαρίνες φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα.
Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια φτιάχνοντας διάφορα σχέδια με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Α.Τ.