Follow us

Tσίζκεικ με φρέσκα σύκα και σάλτσα καραμέλας

Tσίζκεικ με φρέσκα σύκα και σάλτσα καραμέλας

Υλικά

600 γρ. γερά φρέσκα μαύρα σύκα
Για τη βάση
175 γρ. μπισκότα digestive
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για την καραμέλα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. γάλα
Για την κρέμα
500 γρ. μασκαρπόνε
250 γρ. ρικότα
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
150 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
1 δόση βανιλίνη

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σύκα με χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε το κοτσανάκι. Ζυγίζουμε 150 γρ. σύκα και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε τα υπόλοιπα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ετοιμάζουμε τη βάση: λυώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε τα μπισκότα στη μουλινέτα και τα ανακατεύουμε καλά με το βούτυρο, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη βάση μια φόρμας με σούστα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μπισκότα-βούτυρο και το απλώνουμε στη βάση και στα τοιχώματα της φόρμας, πιέζοντας καλά. Ψήνουμε στον φούρνο γιά 12-15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ρικότα και το μασκαρπόνε με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή κρέμας. Προσθέτουμε τον μισό χυμό και το μισό ξύσμα των λεμονιών και τη βανιλίνη και χτυπάμε το μείγμα για 1 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τ' αβγά, ένα- ένα, χτυπώντας, να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σύκα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τη φόρμα, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160οC και ψήνουμε το γλυκό για 45 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα: βάζουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας το νερό λίγο- λίγο. Μόλις η σάλτσα αρχίσει να ξανθαίνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη σάλτσα καραμέλας να κρυώσει και κρατάμε 2-3 κ.σ. στην άκρη και περιχύνουμε το γλυκό με την υπόλοιπη σάλτσα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, κόβουμε τα ολόκληρα σύκα στα τέσσερα και γαρνίρουμε την επιφάνεια του κέικ και ρίχνουμε πάνω τις 2-3 κ.σ. σάλτσα καραμέλας που έχουμε κρατήσει.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.