Υλικά
500 γρ. ώριμες ντομάτες Yλικά
250 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
240 ml βότκα
1 λευκό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο ψιλοκομμένες
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
2 κ.γ. ξερό βασιλικό
¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φούχτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
500 γρ. ζυμαρικά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε al dente τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλ.
από το νερό τους.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις χαράζουμε σταυρωτά στην κορυφή και τις ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό για 10 δευτερόλεπτα.
Τις μεταφέρουμε σε παγωμένο νερό, τις αφήνουμε για 1 λεπτό και αφαιρούμε τη φλούδα.
Τις χοντροκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (όχι να κάψει) σε μεγάλο βαθύ πλακερό (πολύ χαμηλή, πλατιά κατσαρόλα σαν τηγάνι).
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε ζωηρά για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πού και πού, γύρω στη μισή ώρα, μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά και να πήξει η σάλτσα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε τη βότκα και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον βασιλικό και την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά -η σάλτσα θα έχει ροζ χρώμα. Ρίχνουμε στη σάλτσα τα ζυμαρικά και λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με τα φρέσκα φύλλα βασιλικού.
A.T.